Æteriske olier

Æteriske olier er multi-organiske aromatiske forbindelser, som er produceret af planter

Æteriske olier er faktisk ikke fedtstoffer. Man kalder dem for olier, fordi de oftest har en olieagtig konsistens. Olier anvendes meget i medicin, kosmetik, aromaterapi (massageolie, aromabad), duftlamper og nogle i bolcher. Æteriske olier kan også bruges derhjemme – det er nemt og sikkert.

Ægte æteriske olier vs syntetiske duftstoffer:

Produktionen af de olier fra planter er meget tidskrævende og dyr, derfor bliver nogle enkelte æteriske oliers ingredienser fremstillet syntetisk, og bruges som kunstige dufte. Dog har kunstigt fremstillede essentielle olier anden virkning, end at de dufter, men de har ikke medicinske egenskaber, lige som naturlige æteriske olier har det.

Desuden er det vigtigt at huske, at kun ægte og absolut rene æteriske olier må benyttes indvortes, dog altid efter konsultation med din læge.

Fælles for æteriske olier er:

– De er let fordampelige, transparente, farveløse eller er svagt farvede væsker med stærk duft og smag.Æteriske olier

– De fordamper ved stuetemperatur, men efterlader ikke (i modsætning til vegetabilske olier) oliepletter på tøj eller på papir med enkelte undtagelser, hvis en æterisk olie har en farve.

– De er lettere end vand og uopløselige i vand. Derfor, hvis du skal bruge dem i vand (f. eks. i bad), skal du først opløse de æteriske olier i en emulsion før de kommer i forbindelse med vandet. Som emulgator kan bruges en teske med basisolier, såsom jojoba- eller avokadoolie. Man kan også bruge fløde, mælk, salt, honning og/eller en neutral flydende sæbe eller shampoo til at opløse æteriske olier.

– De oxiderer, når de udsættes for lys og ilt, og derfor kræver de særlige opbevarings betingelser. Det vil sige god emballage er vigtig. Man skal altid købe æteriske olier i plomberede flasker i mørkt glas. Efter åbning skal flasken holdes tæt lukket.

– De er meget koncentrerede og bruges dråbevis og skal fortynde dem før brug.

Anvendelse:

– Ved korrekt anvendelse har æteriske olier en udtalt terapeutisk effekt og har ingen bivirkninger (med nogle enkelte undtagelser, f.eks. individuel intolerance eller allergi).

– Praktiske erfaringer har vist, at små mængder af olier fra planter stimulerer og høje doser hæmmer vitale processer i kroppen. Desuden anbefales det at bruge aromaterapi i højst 4 uger. Ved regelmæssig brug af olier kan effekten blive mindre, da kroppen kan vænne sig til de aktive stoffer.

I aromaterapi er “mere – ikke altid bedre”.

– De fleste æteriske olier anbefales ikke til gravide, ammende, små børn og mennesker med højt blodtryk og epilepsi.

– Dog man skal altid konsultere sin læge, hvis man har alvorlige sygdomme som hjertesygdomme eller bronkial astma.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

 

Æteriske olier Vivasan

Blogger, uddannet MBiochem, MBA