Appelsiner og appelsinolie

Appelsinolie er meget populær i aromaterapi

Appelsinolien er ligesom selve frugten meget kendt. Appelsiner altid været en favorit blandt frugterne.

Appelsiner har altid haft en særlig plads i menneskets historie. Formodentlig blev de dyrket omkring 4000 f.Kr. i Sydøstasien. I Kina voksede appelsintræer til 220 år f.Kr.

Senere spredtes denne kultur til Egypten, Nordafrika og landene i Middelhavsområdet. Det menes, at selve navnet appelsin stammer fra tysk, og oversættes bogstaveligt som “kinesisk æble.”

Tilbage til historien
Siden oldtiden blev appelsiner forbundet med generøsitet, frugtbarhed, velstand og gode tider.ingredients

Som en luksus-frugt, i modsætning til de mere almindelige og billigere æbler eller blommer, blev appelsiner serveret ved de mest festlige begivenheder i Europa. De blev serveret ved bryllupper og ved banketter. Fra renæssancen og indtil Den første Verdenskrig blev appelsiner solgt på teatre, og bidrog dermed med en del  luksus.

Saftige appelsiner er stadig et symbol på lykke i Kina, og farven orange er et symbol på glæde.

Appelsiner er kendt i Europa og værdsat lige fra gammel tid. I 310 f.Kr. skrev den græske filosof Theophrastus, at man blandt klude om citrusfrugter for at give dem en behagelig duft. De gamle grækere behandlede nervøsitet, forkølelse og hoste med duftende vand fra appelsinblomster og udtræk fra appelsinskaller. Romerne brugte det orange vand til at behandle tømmermand og fordøjelsesbesvær. Senere, i middelalderen og i renæssancen, opfandt folk pomanders for at afværge insekter og dårlig luft. En pomander bestod oprindeligt af et æble eller en appelsin stukket med nogle få nelliker eller andre duftende krydderier. Fra middelalderen er pomander med appelsiner blev brugt traditionelt til jul og nytår.

Citrus-venskabets træ i Sochi med 45 arter og sorter citrus.

Fra det 17. århundrede dukkede orangerier op i flere kongeriger i Europa som symbol på kongelig magt. Meste kendt er orangerier fra Versaille. I 1714 i Rusland, nær Sant Petersborg, byggede Peter den Store’s bedste ven, Alexander Menshikov, et storslået palads med store drivhuse, hvor mange appelsintræer dyrkedes. Selve byen blev kaldt Oranienbaum (appelsinbyen) og appelsiner blev en del af byens våbenskjold.

Med appelsin forbindes også et verdensberømt Tree of Friendship (venskabets træ), som vokser i min hjemby Sochi i det sydlige Rusland.

Citrus-venskabets træ– som vokser i havemuseet nær Sochi Research Institute,  er nok det mest berømte træ i verden, i hvis krone modnes amerikanske og japanske mandariner, citroner og grapefrugt – i alt  45 arter og sorter citrus.

Træet blev plantet i 1932 til et videnskabeligt formål af en Michurin studerende – Zorin, som et forsøg på at kombinere de biologiske egenskaber ved forskellige typer af citrusplanter og at at bevise en teori om træer, hvor flere forskellige citrusarter er podet.
Træet fængede opmærksomhed blandt mange berømte mennesker. I 1940 besøgte en berømt polarforsker, matematiker og geofysiker, Otto Schmidt, træet og fik lov til at pode på træet. Siden blev det en tradition, at flere berømte mennesker, som opholdte sig i Sotji, besøgte træet og podede forskellige citrusskud på træet. Blandt dem var de første kosmonauter Yuri Gagarin og Titov, Vietnams leder Ho Chi Minh, den amerikanske sanger Paul Robeson, en fornem amerikansk pianist Van Cliburn og politikere fra forskellige lande. Mere end 1.300 podninger er lavet på venskabets træ af berømte mennesker fra 130 lande.

Appelsiner i nutidenapelsin

Appelsiner er ikke nogen luksus i nutiden, men kun et af de mest kendte frugter.

En milliard citrustræer (de fleste af dem er appelsintræer) dyrkes i øjeblikket på planeten, en for hver seks indbyggere.
Global handel med friske citrusfrugter er på omkring 15 millioner tons om året.
Florida og Brasilien tegner sig for 90 procent af verdens produktion af appelsinjuice.

Appelsinjuice er en af de mest kendte frugtjuicer i hele verden.

Frugten indgår også i forskellige desserter, kager og forskellige retter, som juledekoration med tørrede nelliker stukket i. Olie udvundet af blomster og skræl anvendes til likører, læskedrikke og i parfumeindustrien.

Appelsinolie i aromaterapi
Appelsin æterisk olie (Citrus sinesis L.), ligesom andre olier fra citrusplanter, er meget populær i aromaterapi.

Årlige produktion af den forskellige citrusolier:

Citrus olier i ton
Appelsinolie, (sød) 15.000
Citronolie 2.500
Bergamotolie 250
Mandarinolie 120
Limeolie 100
Appelsinolie, bitter 30
Grapefrugtolie 30

 

Appelsinolie har en meget frisk, appetitlig, genkendelig og uimodståelig duft.

Olien fremstilles ved koldpresning af frugtens skal.

Pga. et godt udbytte, ret billige råmaterialer og en nem fremstillingsmetode, er appelsinolier meget billigere i forhold til de fleste andre æteriske olier. Det er også en forklaring
til oliens store popularitet.

Olien har en god beroligende virkning og anvendes tit mod stress og nervøsitet. Anvendelsen af appelsin olie i aromalampen har en positiv effekt på nervesystemet hos børn. Den hjælper på koncentration og øget ydeevne.

Aromabad med appelsinolie er effektiv mod søvnløshed (kan anvendes i kombination med lavendelolie), mod nervøs spænding og cellulite.

Olien er værdsat hos kosmetologer. Appelsinolie renser huden, lysner alderspletter, fremmer cellefornyelsen, forbedrer hudfarve. Appelsinolie kan tilsættes til kosmetiske cremer, balsam, lotion m.m. Appelsinolie har en særlig effektiv virkning på tør hud.

Appelsinolie anvendes også til at sænke blodtrykket.

Ups: Appelsinolie, lige som andre olier fra citrusplanter, øger din huds lysfølsomhed. Derfor må olien ikke anvendes på huden hvis den udsættes for direkte sollys.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen


Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA