Argan træ (Argania spinosa) fra Marocco kaldes for livets træ.

Argan træ – Argania spinosa

Argan træ (Argania spinosa) giver i dag liv til to millioner mennesker fra den marokkanske Berber-stamme, som kalder argantræet for livets træ.

Engang, for 25 millioner år siden, var store områder i Nordafrika og Sydeuropa bevokset med skove med argantræer. Men nu vokser det afrikanske argantræ (eller jerntræ) kun i det sydvestlige Marokko i Dra Valley i udkanten af Sahara.

Argan træ plante

Det er beregnet, at der findes omkring to millioner træer i et areal på 8.000 kvadratkilometer i det sydvestlige Marokko.

Argan træ (Argania spinosa) giver i dag liv til to millioner mennesker fra den marokkanske Berber-stamme, som kalder argantræet for livets træ. Argantræet er for dem virkelig livsvigtigt, da det giver materiale til byggeri, brændstof, mad til mennesker og foder, olie og medicin. Af grene fra argantræet opbygger de rammer til deres lerhytter.

Vivasan har i samarbejde med de førende Schweiziske laboratorier udviklet produkter baseret på olie fra kerner fra argan træ. EU bio-certifikat Af træstammerne laver de møbler, grene bliver brugt som brænde i ovnene og bladene bliver spist af geder.

Argan træ kan nå en højde på 10 meter, omkredsen af kronen er 14 -15 meter, og dens rødder er, i søgen efter vand, trængt ned i sandet til en dybde på 30 meter. Argantræer lever 150 – 200 år, men der findes nogle eksemplarer som er ca. 400 år gamle.

Træerne blomstrer om foråret, med små, lysegule blomster, der efter et år bliver til værdifulde, olierige frø/frugter.  Argan frugter er større end oliven, de ligner små gule blommer, kødet har en bitter smag, frugten har op til tre sten, en meget kraftig skal (16 gange kraftigere end hasselnød). Argantræ får kun frugter en gang hver andet år.

Tusindvis af torne beskytter dets grene mod dyr og mennesker. Kun kameler tør smage på bladene – et tykt lag hud på hovedet beskytter dets kæber mod at blive stukket.

Opfindsomme geder har lært at undgå de stikkende torne – de klatrer op i toppen af argantræer og spiser bladene.

Argan træ i Marokko

I Marokko er det traditionelt kvinderne, som tager sig af indsamlingen af frugter fra argan træ og fremstillingen af olie. Det er en meget tidskrævende proces at fjerne skallen fra selve nødderne – tit med hjælp af sten. Skallen bruges til fodring af gederne. Frøene fjernes derefter, ristes, og slibes med lidt vand i en stenroterende (pasta) kværn, som bruges til udpresning af olie.

Arganolien bruges både til mad og ‘medicin hos lokale befolkning i Marokko. Man anvender olien som dressing i salat, med couscous og brød.  Arganolie bruges traditionelt også til behandling af hår- og hudpleje.

Arganoile – antiaging olie

Arganolie sælges som et luksusprodukt og det er svært at finde arganaolie til salg uden for regionen af produktionen i Marokko. På det seneste er arganolie blevet enormt populært og har vakt en stigende interesse hos producenter af eksklusive anti-age kosmetikprodukter.

Men på grund af mere intensiv dyrkning af argantræer, er skovarealer med arganatrær skrumpet ind. Arganskove blev derfor udpeget af UNESCO som en ‘Biosphere reserve’.

Arganfrøet er ikke særlig effektivt: der spirer kun en mindre del af frøene frem. Det formodes, at kun de frø, som har passeret gennem tarmen hos kamel eller ged, spirer frem. Måske det er derfor ikke lykkedes at formere argantræ på almindelig vis ved frøsåning.

På grund af den stigende interesse for arganaolien og beskyttelsen af arganskovene i Marokko, har man forsøgt sig med at dyrke argantræer i plantager i andre lande.

Indtil nu var kun israelske biologer i ørkenen Negev i stand til at lave en lille plantage fra arganskud.

Produktionen af arganolie udenfor Marokkos grænser er meget begrænset. Dette er blandt andet også en af årsagerne til den høje pris for arganolie, i forhold til andre olier.

Men der er håb for at det lykkes, så arganolien ikke forbliver enormt sjælden og dyr, og lettere tilgængelig til brug i kosmetiske produkter.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Vivasan har i samarbejde med de førende Schweiziske laboratorier udviklet en enestående serie af produkter baseret på olie fra kerner fra argan træ (Arganaia spinosa) fra den sydlige del af Marokko. Råvarerne leveres direkte fra Marokko til Schweiz. Råvarerne er tildelt EU bio-certifikat for den høje kvalitet.

 

Vivasan vælvere produkter fra Schweiz af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet. 
Tags:
Blogger, uddannet MBiochem, MBA