Arganolie - Marokkos guld

Arganolie er meget værdsat for sin nærende og kosmetiske egenskaber

Arganolie er meget sjælden og kostbar. Man kalder arganolie for ungdomsolie. Argan olie fra det sjældne Argan træ (Argania Spinosa) i Marokko kendes som “det Marokkanske guld”, på grund af dets eksklusivitet.

Arganoile – Marokkos guld

Olien fra argantræets frø betragtes som meget værdifuld og er en af de dyreste planteprodukter i verden. Prisen er sammenlignelig med trøfler, østers eller sort kaviar. Arganolie har en dyb, gylden farve med en rødlig skygge.

Aromaen er meget klar og med stærke farver af nødder og krydderier, smager af græskarkerner, men med en meget skarp, pikant eftersmag.

argan træ Argan /argana frø til arganolie

Arganoile er meget dyr

Arganolie blev kendt i Europa i de seneste år som et eksklusivt produkt. “Marokkos guld” er meget dyr. Produktionen af arganolie udenfor Marokkos grænser er meget begrænset. Produktionsprocessen har været og er stadig meget tidskrævende. Til en liter olie anvendes op til 80 kg frugt. Høsten er ikke nem – fordi argantræet er meget tornet.

Frøene er renset for frugtkød (berbere samler ofte gødning fra geder, hvor frøene allerede er frigjort for frugtkødet) knuser frøene med sten, tørrer dem på flade tage med hjælp fra solens varme stråler, rister dem lidt og maler dem i en stenmølle og presser olien.

Ifølge eksperter indsamler berberne årligt omkring 350 tusinde tons arganfrø, som giver 12 millioner liter olie. Dette er en meget lille mængde olie: der produceres ca. 9 milliarder liter solsikkeolie i verden om året, og cirka 3 milliarder liter olivenolie om året. Arganolie kvaliteten er meget afhængig af rensning og overbevisende leverandører. Pga. af høje priser, sjældenhed og popularitet er det ikke overraskende, at der bliver solgt mere ”arganolie” på verdensplan i de seneste år, end der overhovedet produceres i Marokko.

Arganolie i skønhedsprodukter

I århundreder har marokkanere brugt arganolie til hudpleje, og som et tilskud i deres kost. Arganolie er meget værdsat for sin nærende og kosmetiske egenskaber. Arganolie har det højeste indhold af Vitamin E (meget kraftig antioxidant) af alle planteolier i verden, fx 3 gange mere end i olivenolie. Olien er fugtgivende og nærende.

Arganolie adsorberes hurtigt, når man smører den på huden, og efterlader huden blød, glat og gennemfugtet. Den modvirker og formindsker tegn på ældning, dehydrering og skader, som forårsages af sol, varme, kulde, aircondition, klor, røg og forurening.

Cremer baseret på arganaolie er især anvendelig for irriteret hud, til psoriasis og andre hudproblemer.

Arganolie bruges til massage, sammen med de aromatiske, æteriske olier, hvilket giver et fuldkomment hud- og hårplejeprogram. Olien er også meget værdsat i hårpleje. Olien gør håret blødt, yderst fleksibelt og tilfører håret glans.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Vivasan har i samarbejde med de førende Schweiziske laboratorier udviklet en enestående serie af produkter baseret på olie fra kerner fra arganatræet (Arganaia spinosa) fra den sydlige del af Marokko. Råvarerne leveres direkte fra Marokko til Schweiz. Råvarerne er tildelt EU bio-certifikat for den høje kvalitet.

 

Vivasan vælvere produkter fra Schweiz af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet. 
Tags:
Blogger, uddannet MBiochem, MBA