Aromaterapi – terapi med dufte

Aromaterapi (“aroma”, som betyder duft og “terapi”, som betyder behandling) er brug af æteriske olier fra planter til helbredelsesformål.

Selvom udtrykket aromaterapi ikke blev anvendt indtil det 20. århundrede, så er grundlaget for aromaterapien dateret tusinder af år tilbage. Mange bøger om aromaterapi hævder, at denne behandling er mindst 6000 år gammel, og henviser til de mange gamle kulturer fra forskellige dele af verdenen, som menes at have brugt duftende olier til at hjælpe med afslapning og helbredelse.

Egypten
Der er mange indikationer på, at de gamle egyptere udvandt olier fra aromatiske planter. En medicinsk papyrus, som menes at stamme fra omkring år 1555 f.Kr., beskriver midler mod en række sygdomme, herunder nogle løsninger og metoder svarende til dem, der anvendes i moderne aromaterapi og urtemedicin. Egypterne brugte også aromatiske olier til mumificering.

En flittig bruger af æteriske olier var Cleopatra. Det siges, at hun plejede at tage bad med en særlig blanding af aromatiske planter, som skulle beskytte hendes hud mod ældning.

Amerika før Christoffer Columbus
Indianske stammer, der beboede det nordamerikanske kontinent før ankomsten af europæerne i 1500-tallet, anvendte aromatiske olier til fremstilling af naturlægemidler. Nogle af deres opfindelser bruges stadig i nutidig aromaterapi.

Aztekerne
Aztekerne i Sydamerika udviklede sofistikeret brug af planternes duftende olier og anvendte dem til forskellige former for helbredelse.

Kina
Der er tydelige beviser på, at kinesere brugte aromatiske urter og brændte aromatisk plantemateriale af ved religiøse handlinger i tusinder af år.

Indien
Inderne har, igennem årtusinder, rige traditioner for anvendelse af æteriske olier. Aromamassage er undertiden brugt ved udøvelse af den traditionelle, indiske medicin: Ayurveda.

Grækenland
Græsk mytologi fortæller os, at guderne blev begavet med viden om parfume og dufte. Grækerne har traditionelt brugt aromatiske olier til kosmetik og anvendte aromatiske bade og massage med duftende olier med healende formål. Mange græske læger (bl.a. Theophrastus og Pedanius Dioscorides) beskrev helbredende aromatiske planter.

Romerriget
De healende, afslappende og stimulerende virkninger af planternes aroma anvendtes ved badning, og aromamassage, kropsbehandling med aroma, var kendt og anvendt bredt i Romerriget.

Tiden efter år 1000 e.Kr.
Lægen Avicenna (980 – 1037)  menes at være den første, som anvendte destillation til at udvinde den duftende essens af rose. (Æterisk olie af roser er en vigtig og dyr olie, der anvendes i moderne aromaterapi.)

Middelalderen i Europa
Apotekere, som i middelalderen ofte også var læger, eksperimenterede meget med destillation af urter, og anvendte bredt aromatiske planteolier til personlige og medicinske formål.

I middelalderen var aromatiske planter og æteriske olier de eneste midler i kampen mod sygdomme som den sorte død i det nordlige Europa og andre pandemiske sygdomme. Urter blev brændt af både indendørs og udenfor for at rense luften.

Lavendel var kendt for sine medicinske egenskaber (antiseptisk, antivirus og antibakteriel), og blev på dette tidspunkt brugt til at rense med, ligesom fyr, røgelse, rosmarin og humle også blev det.

Faktisk blev næsten alle duftende planter brugt i løbet af denne tid til at bekæmpe den sorte død. Der findes en historie om æteriske olier, som fortæller om af fire tyve, der brugte en blanding af nelliker, rosmarin og andre æteriske olier i en ansigtsmaske når de brød ind i syge folks hjem, som var ramt af pesten, for at stjæle fra dem. De vidste, at ved at indånde disse æteriske olier, ville de blive beskyttet mod de sygdomme, der forårsagede pesten, og dermed imødegå risiko for selv at blive smittet af pesten.

Renæssancen i Europa
Under renæssancen bragte flere forskellige opdagelsesrejsende og handlende eksotiske urter og olier til Europa fra Mellemøsten og Fjernøsten. Dette skabte en stigende interesse for duftende planter. Det var i disse tider, at luksusforbruget af duftende blandinger voksede enormt, især blandt middel- og højere samfundsklasser. Parfumerede parykker, handsker og duftende lommetørklæder hjalp sikkert mange til at overvinde virkningerne af uhygiejniske gader og levevilkår.

Flere planter forsøgtes at destilleres, mange bøger om alkymi og kunsten destillation kom til verden i disse tider. I 1732 overtog den italienske Giovanni Maria Farina hans onkels forretning i Köln, og han producerede den berømte agua admirabilis (eau de cologne) – en blanding af bl.a. neroli, bergamot, lavendel og rosmarin i brændevin. Det er bemærkelsesværdigt, at oprindeligt solgtes Eau de Cologne på apotekerne til medicinske formål.

Aromatiske, æteriske olier anvendtes bredt til hjemmebrug for at beskytte uldtøj og pelse mod møl, og til at fordrive lopper og mider. I de fleste europæiske lande blev æteriske olier officielt inkluderet i statens farmakopé mod flere sygdomme.

I det 17. og 18. århundrede begyndte man at anvende olier fra lavendel, enebær, timian og rosmarin til desinfektion på hospitaler, til at sterilisere kirurgisk værktøj og sår indtil slutningen af det 19. århundrede.

Produktion af ”kemiske” lægemidler / alternativ medicin
I slutningen af 1800’erne begyndte laboratorier at isolere de aktive elementer i naturmidler for at genskabe dem syntetisk. Ved begyndelsen af 1900’erne blev offentligheden imponeret over den syntetiske fremstilling af lægemidler, og medicinalvirksomheder blev de største sponsorer af medicinske skoler, medicinske bøger og bidragere til statens budget.

Dette forklarer den enorme dominans af syntetiske lægemidler i vor egen tid, og hvorfor æteriske olier stort set blev glemt i lang tid i nogle europæiske lande, så som i Danmark. Dog, i de seneste årtier har æteriske olier fået en sand renæssance i stort set hele verdenen, og er blevet anerkendt i de fleste udviklede lande som middel til alternativ behandling.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen
MBiochem, MBA
Vivasan Academy

Rene æteriske olier Vivasan fra Schweiz > 

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.