Avocadoolie er rig på E-vitamin og meget populær i hudplejeprodukter

Avokadoolie er en af de meget få vegetabilske olier, der ikke er presset ud fra frø. Olien fremstilles fra avokado-frugtkødet, der er meget olieholdigt.

Avocadotræet
Avocadotræet (Persea americana) hører hjemme i det sydlige Mexico og det øvrige Mellemamerika, hvor det vokser i bjergskove, er et stedsegrønt træ med en kroget vækstform. I hjemegnen kan træet blive op til 30 m højt.

I dag er avocadotræer meget populære og dyrkes i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden (Asien, Mellemøsten, New Zealand, Brasilien,Afrika, m.m.). Derfor der er muligt at købe avocado året rundt i supermarkeder.

Avocado høstes umodne,da frugterne ellers ikke kan tåle transporten. Det er meget afgørende at finde et rigtigt tidspunkt for at plukke avokadoer, for at frugterne beholder sin konsistens og modnes til når de når supermarkederne.

Den største udfordring ved samling af avokadofrugter er, at finde det rigtige tidspunkt for plukning, specielt fordi frugterne på træerne modnes på forskellige tidspunkter.

Avocado frugt
Avocado vokser på træer og er botanisk set en frugt,  selvom avokado opfattes som grøntsager i Europa, Mexico og Nordamerika. Avocado bruges blandt andet til salat, fisk, tortillas med krydderier, limesaft, citronsaft, eddikke eller majonæse. I Mexico er avocado en af de vigtigste ingredienser i den daglige kost. Meget kendt er guacamole, som hovedsageligt indeholder hakket avocado.

I Brasilien betragtes avocado dog mere som en frugt end som en grøntsag, og bruges oftest mosede i sorbet, is eller milkshakes. Også folk på Hawaii anvender avokado som frugt, på linje med ananas, appelsin, grapefrugt eller banan, og foretrækker at spise avocadoen med sukker. På Java blandes avocadokødet grundigt med stærk sort kaffe, sødes, og spises som en dessert.

Avocado er en meget næringsrig frugt. Den indeholder mange mineraler, herunder  A, B-, C- og E-vitaminer, mineraler som jern, fosfor og magnesium, fibre, meget vegetabilsk fed og et højt indhold af mono-umættede fedtsyrer (som olier – næsten 20 gange mere end de fleste frugter). Indholdet og kalorier i en avocado er tre gange mere end i en banan.

Avocadoolie
Ren avocadoolie af høj kvalitet har en utrolig lang holdbarhed. Prøver, der blev holdt i et laboratorium i Los Angeles ved 40 º F (4,4 ° C), viste kun en svag harskning efter 12 år.

Olien er rig på vitaminerne A, B og C, og procentmæssigt er avokadoolie blandt de olier, der har det højeste indhold af enkeltumættet fedt (ca. 70%) og et meget højt indhold af vitamin E/antioxidant. Avokadoolie består først og fremmest af palmitoleic, palmitinsyre, stearinsyre, oliesyre, linolsyre og linolensyre. Ernæringsmæssigt svarer avokodaoolie til olivenolie.

Avocadoolie er absolut spiselig, og kan også bruges som madolie. Olien har en fordøjelighedskoefficient på 93,8%, men avokadoolier bruges sjældent til madlavning, p.g.a den relativt høje pris.

Processen til fremstilling af avokadoolie ligner meget fremstilling af olivenolie, hvor både akocadoolie og olivenolie er udvindes fra frugtkødet. Avocadoerne skal være modne og af god kvalitet. Den koldpressede olie har en gylden farve. Fremstillings processen af ren avokadoolie omfatter raffinering og deodorisering. Disse processer gør olien lugtfri, bleg i farven og mere stabil.

Der er stor interesse for olien, og der forskes meget i de senere år, bl. a. i Italien og i Frankrig. Resultater fra forskningsprojekter peger på flere værdifylde egenskaber. Det viser sig, at avokadoolie kan i et vist omfang filtrere solstråler, er ikke-allergifremkaldende, trænger dybt ind i huden (svarer til lanolins egenskaber) har gode fugtgivende og regenererende egenskaber.

Skønhedsolie
Avocadoolie er en af de naturlige olier, som absorberes nemmest af huden, og trænger dybt ind i hud, og er derfor meget velegnet til tør, dehydreret, aldrende og problematisk hud (psoriasis, eksem, kløe). Faktisk var de helende egenskaber  kendte af kvinder i Mexico og Arizona, som anvendte olien til hud- og ansigtspleje, og de kaldte olien for “skønhedsolie”.

I dag buges avokadoolie først og fremmest til behandlinger i alternativ medicin, til fremstilling af kosmetiske produkter, fine sæber, til hårpleje, hudpleje, parfumer, til berigelse af massageolier og til ansigtsmassage/ansigtsmasker.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen
MBiochem, MBA
Vivasan Academy


 Produkter med Avocado olie >

 

 

Vivasan vælvere produkter fra Schweiz af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet.