Eukalyptusolie og eukalyptus

Eukalyptus – “livets træ” og “træ mirakler”

Eukalyptusolie en af de mest populære æteriske olier i aromaterapi og medicin.
Eukalyptus er måske en af de mest kendte australske træer. Eukalyptus er nær beslægtet med et andet meget kendt australisk træ – teatræ og de tilhører begge Myrtaceae-familien.

Eukalyptus er et stedsegrønt træ eller busk, tit med en meget karakteristisk bark, blade i blågrønne farver og med karakteristiske, talrige farvede støvbærere.

Der er næsten 700 forskellige kendte eukalyptus arter, og de fleste arter stammer oprindeligt fra Australien, og er meget udbredt der. Men i dag er flere eukalyptus arter udbredt i flere varme områder i verdenen.
Selvom de fleste arter ikke kan tåle frost, findes der også nogle ret hårdføre arter, som kan vokse i Danmark på beskyttede steder.

Eukalyptus – særlige og værdifulde træer

  • Eukalyptus hører til verdens højeste træer. Nogle eukalyptus arter (som Eucalyptus globulus) kan nå op til 100 m i højde.
  • De fleste vokser ret hurtigt og pga. hurtig vækst, plantes eukalyptus hyppigt i mange tropiske og subtropiske lande, og anvendes til tømmer- og papirindustri.
  • Bladene af nogle arter er rig på æterisk olie, som anvendes til medicin (E. globulus) eller i fødevare- og parfumeindustrien (E. citriodora).
  • Eukalyptus et levebrød for nogle dyrearter.  For eksempel lever koala næsten udelukkende af eukalyptus blade.
  • Eukalyptus er også kendt som et naturligt insekt/myggegift. Myg ikke kan udholde lugten af æteriske olier fra eukalyptusblade, som gør eukalyptusblade (olien udvindes fra bladene) til et af bedste naturligt insektfrastødende midler.
  • Nogle eukalyptus arter er også meget ”tørstige”, og kaldes for febertræ på dansk. Disse evner at dræne sumpene og udnyttes i nogle sumpede og malariaplagede områder, hvor eukalyptustræer plantes for at udtørre jorden og bekæmpe myg, som spreder malariasygdomme.

Eukalyptus i Sochi

Til dette formål var der for eksempel plantet mange eukalyptustræer i starten af det 19. århundrede i det sydlige Ruslands fugtige og sumpede områder, plaget af myg ved Sortehavet.

Derfor har eukalyptustræer spillet en særlig rolle i min hjemby Sochi, i nutiden er en attraktiv turistby, som millioner besøger hvert år. Men blot for hundrede år siden var Sochi et lille, sumpet område, plaget af myg i stort omfang, så uden bekæmpelse af myg var det umuligt at udvikle turisme i dette område.

Eukalyptus er stadigt et meget elsket træ i min hjemmeby  i Sochi. Træerne har et ejendommelig udseende og pynter forskellige parker, gader og sanatorier i Sochi.

“Eucalyptus Sochi” Pakke til dyrkning

Disse fantastiske træer plejer at blomstre i november (de husker nok deres blomstringstid fra deres hjemsted i Australien). Dog træerne bliver ikke så store som i deres hjemsted i Australien, og de bliver højst 40-50 m i højde.

Eukalyptus er også et meget værdsat træ af læger og behandlere i Sochi. Man kalder træet for ”naturlig aromaterapi” pga aktive stoffer fra eukalyptusblade. I Sochi dyrker flere sanatorier og helbredscentrer eukalyptus, hvor patienter, med især luftvejsproblemer, anbefales at opholde sig i “eukalyptus parker ” for at indånde fordampede, flygtige organiske forbindelser fra eukalyptustræer. Eukalyptusblade og olier fra eukalyptus anvendes også tit i sauna til luft desinficering/opfriskning på sundhedscentre, klinikker og til behandling af luftvejssygdomme.

Eukalyptus – livets træ

Helbredende egenskaber hos eukalyptus blev opdaget for lang tid siden af australske aboriginere, som brugte eukalyptus ved infektioner, feber, forbrændinger og insektbid. Men det er først i begyndelsen af  70’erne i det 19. århundrede, at tyske læger gav den første videnskabelige begrundelse for brug af eukalyptus og olien fra eukalyptusblade. Eukalyptus blev kaldt for “livets træ” og “træ-miraklet”.

I nutiden er eukalyptusolie en af de mest populære æteriske olier i aromaterapi og medicin. Eukalyptusolie har mange anvendelsesområder, og på den anden siden er olien ret billig, pga. lave priser på råmaterialer.

Eukalyptusolie Vivasan 80-85

Fra flere forskellig arter af eukalyptus er der E. globulus, som er mest værdsat og anvendt i aromaterapi og medicin pga. højt indhold af 1,8 cineol. Olien fra E. globulus har en særlig frisk, mentolagtig og behagelig duft.

Olien fremstilles ved destillationsproces af blade. Ved hjælp af særlige højteknologiske metoder er det muligt at fremstille rene kvalitetsolier med et højt indhold af cineol. Vivasan garantere et indhold af naturlig cineol på 80-85% eukalyptus olie Vivasan.

Olien fra E. globulus har stærke, desinficerende egenskaber. Olien fra eukalyptus kan sammenlignes på sin virkning i nogen omfang med teatræolie og timianolie, men er billigere end disse olier, som sikkert også forklarer den store popularitet og anvendelse.

Eukalyptus i Dome of visions, Aarhus

Eukalyptus i Dome of visions, Aarhus

Eukalyptusolie i aromaterapi og medicin

Eukalyptusolie i aromaterapi og medicin er først og fremmest kendt som en hjælp ved forkølelse, da olien ofte bruges til behandling af luftvejssygdomme, halssmerter, mod tilstoppet næse, til at lette vejrtrækning, slimløsende og antiseptisk middel ved betændelser i de øvre luftveje.

De stærke desinficerende egenskaber af olie fra E. globulus gør den til en effektiv luftrenser, f.eks. desinficering af luften (dræber bakterier) i et sygeværelse. Pga. bakteriedræbende egenskaber tilsættes eukalyptusolie til forskellig hudplejeprodukter som et konserveringsmiddel. Svampehæmmende egenskaber gør også eukalyptusolie nyttig i hårplejeprodukter mod skæl.
Eukalyptusolie er meget effektivt mod sår, kløe, insektbid, og er et af de bedste myggefrastødende midler.

Eukalyptusolie irriterer ikke huden, virker kølende på huden og stimulerer blodcirkulationen, derfor anvendes den som et lindrende middel ved muskel- og gigtsmerter. Eukalyptusolie er populært hos idræt fysioterapeuter og tilsættes ofte til plejecreme mod sportsskader og muskelsmerter.

Aromaterapeuter bruger tit eukalyptusolie til behandling af stress, mental forstyrrelse og udmattelse.
De seneste års forskningsprojekter af påvirkning af 1,8-cineol på vores sindstilstand, indikerer flere potentielle anvendelsesmuligheder af olien.

Flere undersøgelser indikerer allerede en direkte sammenhæng mellem cineol og hjernens præstation. Man håber, at disse forskningsprojekter kan føre til opfindelse af nye behandlingsmetoder af bl.a. demens. Det kan blive et helt ny område for anvendelse af eukalyptus. Det er ikke underligt, at eukalyptus kaldes for “livets træ” og “træ mirakler.”

Natalia Burmistrova JørgensenReference:
“Handbook of Essential Oils, Science, Technology and Applications”, K. H. Baser and G. Buchbauer (ed) 2010
”Clinical Aromatherapy”, J. Buckle, 2003
”Aromatherapy –a complete guide to the healing art”, K. Keville and M. Green 1995
”Essential Chemistry for Aromatherapy”, S. Clarke, 2008
“Aroma Science”, S. P. Gimelli, Michelle Press, Weymouth, Dorset, UK, 2001

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.
Blogger, uddannet MBiochem, MBA