Fennikel – til gavn for alle, hvad enten raske eller syge

Marathon (efter maraino) døbte grækerne fennikel pga. plantes slankeværdi. Symbol på rationel tankegang, intellekt, effektiv kommunikation og forretningssucces – sådan blev fennikel opfattet i middelalderen, da man forbandt fennikel med den astrologiske planet Merkur og den romeske gud Merkur (symbol på købmandskabsevne)…

Det er fennikel og fennikelolie, som jeg gerne vil fokusere på.

Fennikel – tilbage til historien

Det menes, at fennikel fik sit navn fra det latinske ”foenum”, som betyder hø-agtig pga frøets græsagtige aroma. Fennikel, eller såkaldt sød dild eller lakridsplante, var kendt siden oldtiden. Fennikel er oprindeligt hjemmehørende ved middelhavskysterne, men i nutiden dyrkes den over hele verden. Fennikel kan spores tilbage til 3000 f.Kr. i Babylon i nedskreven historie.

Fennikel var kendt og værdsat pga sine kulinariske og medicinske egenskaber allerede i det antikke Grækenland og det romerske imperium. Græske atleter spiste fennikelfrø for at forbedre deres styrke. Romerne spiste frøene efter måltider for at fremme fordøjelsen.

I middelalderen var fennikel meget udbredt i de kejserlige haver og klostre i Europa. I de gamle dage plejede man at tygge fenikkelfrø i kirker for at nedsætte appetitten under de lange gudstjenester. Desuden blev fennikel anvendt som et middel mod forgiftning, dårlig fordøjelse og kolik hos babier, for at øge mælkeproduktionen hos ammende, lette fødsler, lindre menstruationssmerter hos kvinde og andropause  (menopause hos mænd).
I game dage troede man, at tykkelsen af fønnikkelfrø kan forbedre ”udtryk fra munden” og dermed forretningsevnen.

  • Fennikelfrø er “til gavn for alle, hvad enten raske eller syge, når det er spist efter noget mad”,  ifølge herbalist abbedisse Saint Hildegard af Bingen, det tolvte århundrede.

Fennikel og fennikelolie

Fennikel (dansk)
Fennel (engl.)
Fenchel (tysk)
Foeniculum vulgare (latin)

Fennikelplanten er nogenlunde kendt i Danmark, mest som en grønsag. Man kan købe de skønne, tykke og lysegrønne fennikelknolde i danske supermarkeder. Fennikelknolde kan spises rå. Nogle danske restauranter har deres specialitet – tynde skiver af fennikel marineret i olivenolie med citron, dild og havsalt eller møre, grillede skiver af fennikelknolde. Lækkert! Ellers er fennikel ikke en del af hverdagsmaden hos danskerne.

Fennikel kan også dyrkes i Danmark. Fennikel er en ret hårdfør, flerårig urt med en dekorativ skærm. Alle fennikels plantedele er spiselige. Dog, det er kun de knuste fennikelfrø, som bruges til at udvinde fennikelolie ved dampdestillation. Frøene, til fremstilling af olie, skal indsamles i oktober, en måned før frosten sætter ind.

Der findes to slags fennikkel: almindelige fennikel, den bitre (Foeniculum vulgare, var. amara) og sød fennikel (Foeniculum vulgare, var. Dulce). Det er sød fennikel, som foretrækkes i aromaterapi, og som anvendes af Vivasan til fremstilling af æterisk olie, pga et lavere indhold af den bitre fenkon.

Fennikelolie har en meget aromatisk, frisk, sød og anisagtig duft. Det er et højt indhold af anethol (op til 50 %), som giver fennikelolie værdifulde medicinske egenskaber.

Fennikel olie -Anvendelsesområde

Slanketur
Fennikel er mest kendt fra oldtiden som slankemiddel. Fennikelolies appetitnedsættende egenskaber gør den til et foretrukket duftstof til massage af dem, som lider af overvægt.

Fremmer fordøjelsen
Fennikel er en af naturens bedste hjælpemidler til at slippe af med fordøjelsesproblemer og forstoppelse. Olien er krampeløsende, og virker lindrende på dårlig mave som følge af luft i maven, og kan berolige spasmer. Fennikel er også anvendelig for de livsnydere, som elsker at spise lidt for meget. Ved alkoholforgiftning er fennikel også et godt valg. Fennikel varmer og giver ro til en mave med kramper.

Fennikel er også en af de bedste valg ved behandling af spædbørn med kolik. Du skal bare huske, at din læge altid skal kontaktes, hvis du overvejer at anvende produkter indvortes.

Vanddrivende egenskaber
Fennikel har gode vanddrivende egenskaber, og øger dannelsen af urin.

Cellulite
Fennikelolie anvendes til behandling af appelsinhud (cellulite), fordi den er med til at fjerne giftstoffer fra kroppen, og samtidig virker stimulerende på kredsløbet.

PMS
De seneste undersøgelser bekræfter fennikels evne til at mindske smerter, især menstruationssmerter.

Brystolie
Fennikelolie har traditionelt været anvendt som et mælkestimulerende middel. Jeg plejer også at anbefale ammende kvinde at massere brysterne skånsomt med avokadoolie tilsat et par dråber fennikelolie for at fremme mælkeproduktion. Denne skønhedsmassage gør også huden på brysterne mere smidig og elastisk.

Konjunktivitis
De nyeste undersøgelser viser, at fennikelolie kan anvendes til behandling af konjunktivitis.

Forkølelse og bronkitis
Fennikelolie er en meget vigtig opdagelse ved behandling af bronkitis, da den kan hjælpe med at slippe af med tyk slim, lige som lægestokrose (Althaea officinalis L.) også kan det.

Muskelkramper
En anden vigtig egenskab er fennikelolies evne til at forhindre muskelkramper.

Sportsolie
Fennikelolie er en af de mest foretrukne olier hos sportsfolk. Den mindsker smerter efter fysisk aktivitet, og stimulerer vækst af muskelvæv.

Antiseptik
Denne æteriske olie forhindrer også væksten af mikroorganismer som bakterier og svampe i kroppen, og dermed virker den som et kraftigt antimikrobielt produkt. Takket være disse egenskaber, kan fennikelolie anvendes som et mildt konserveringsmiddel og til behandling af mindre infektioner, såsom sår og blå mærker. Fennikelolie kan også anvendes til mundskylning for at modvirke tandkødsbetændelse.

Kosmetik
Kosmetologer i VIVASAN ACADEMY anvender tit fennikelolie til at berigelse af olier eller cremer. Fennikelolie har gode rensende egenskaber, virker beroligende og blodstimulerende, gør hud mere smidig, udglatter små rynker og udjævner hudens farve. Fennikelolie er et godt valg til en fedtet, uren, moden og aldrende hud.

Stress, depression, mangel på selvtillid
Dygtige aromatepareuter forstår at anvende fennikelolie i deres praksis til at behandlig af stress og depressioner.

Fennikelolie bruges også som ingrediens i kosmetik på grund af dens beroligende og rensende egenskaber. Fennikelolie betragtes som anti-depressivt, og afhjælpe derfor stress og depression. Hovedsageligt på grund af sin rige aroma, kan fennikelolie også løsne angst og stress, og give ro i sindet.

Til dem som tænker, analyserer og taler
Fennikel har et gammelt ry for at højne købmandsevnen gennem at forbedre ens lyst til at spekulere og udrykke sig fuldt ud. Olie er lige til de idérige personer, som skal fører deres koncepter ud i livet.

Afrodisiaka
Fennikel hører ikke til de mest kendte afrodisiaka. Dog findes det indikationer på, at fennikelolie har milde, sexstimulerende egenskaber, hvilket er sandsynligt pga et højt indhold af anethol.

Likør- og parfumeindustri
Pga sine aromatiske og søde anisagtige duft anvendes fennikel i fødevareindustrien, f.eks. til fremstilling af likør. Fennikelolie tilsættes til munskyl, tandpasta og sæbe m.m. Ikke mindst anvendes fennikelolie til fremstilling af parfume.

Fennikelolie er en olie, som jeg ikke kan undvære
Fennikelolie fra Vivasan er en absolut must i min praksis og hjemmeapotek. Det er en af de olier, som jeg altid har i min kuffert, når jeg tager på ferie eller på forretningsrejse. Jeg kan simpelthen ikke undvære den, så mange, vigtige anvendelsesområder der er.

Dog, fennikels positive indvirkning på kroppen, kan ikke undervurderes. Olien må aldrig overdoseres, og skal bruges med omtanke, især når det gælder børn. Under alle omstændigheder anbefaler jeg at kontakte læge, autoriseret aromaterapeut, hvis du overvejer at anvende fennikelolie for at få mere gavn end skade.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

 

Referencer
Hemminki, E. et al: A survey on the use of alternative drugs during pregnancy. Scand.J. Soc. Med. 1991, 19, 199-204.
Ovesen, L.: Naturmedicin – kliniske effekter og bivirkninger. Md.skr.prakt.Lægegern. 2002, 80, 593-604.
Nordeng, H. & Havnen, G.: Use of herbal drugs in pregnancy: a survey among 400 Norwegian women. Pharmacoepidemiology and drug safety, 2004, 13, 371-380.
East Mediterr Health J. 2006l; Modaress Nejad V, Asadipour M. Modaress Nejad V, Asadipour M. Department of Obstetrics and Gynaecology, Kerman University of Medial Sciences and Health Services, Kerman, Islamic Republic of Iran.
Tisserand, Robert and Tony Balacs. Essential Oil Safety. Edinburgh: Churchill Livingstone, 1995
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010
Health World Online
”Urter og Medicin”, G. Borctst, 1991
”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999
”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997
Berit Johannessen (red.) ”Komplimentær og alternativ behandling” – en grunnbok for sykepleire”, Gyldendal Norsk Forlag AS 2008
Blogger, uddannet MBiochem, MBA