Geranium – afrikanske rose, som ikke er til at undvære

Den bedste æteriske olie, kaldte Joshua Onysko geraniumolie i Domino magasinet (dec./jan.2008). 

Det er geranium og geraniumolie – olie som ikke er til at undvære – som er i fokus i denne artikel.

Geraniumplanten
Geranium (dansk)
Geranium (engelsk)
Geranie (tysk)
Pelargonium graveolens (latin)

Geranium er en kendt og ret populær stueplante i Danmark. Planten blomstrer flinkt og har en meget karakteristisk duft. Geranium er en varmekrævende plante, og kan ikke klare de koldeste årstider i Norden, dog udplantes geranium tit på den varmeste årstid i Danmark. Geranium er en af de mest populære planter i de arabiske lande, hvor man tit bruger geraniumplanter eller geraniumolie hjemme og på hotelværelser for at skabe en velduftende atmosfære, men også til at frastøde fluer og skadedyr. Man laver potpourri af geraniumplanter.

Kvaliteten af geraniumolie er meget afhængig af arten (der findes over 700 arter af geranium), og dyrknings vilkår. F.eks. har geranium dyrket i Kina et godt udbytte og er billigere, dog har olie fra den kinesiske geranium mindre aroma. I nutiden er det Egypten, som leverer geranium af en af de bedste kvaliteter til fremstilling af æterisk olie.

Tilbage i historien

Navnet Pelargonium er et græsk ord som stammer fra Palargos, som  betyder “stork”. Pga af perlargoniums frø, som ligner storkenæb.

Geraniumplanten kommer fra Afrika. Den blev indført i Europa i det 17. århundrede. Hvad angår pelargonum/geranium, findes der ikke ret mange traditioner for medicinsk brug i Europa. Disse afrikanske, stedsegrønne stauder, såkaldt “rose geranium”, blev en af de mest populære planter i drivhuse i det 17. og 18. århundrede. Geranium blev også en populær plante at dyrke indendørs, først og fremmest pga. sin duft. Der fandtes også den tro, at geraniums dufte beskyttede mod det onde.

Den mest kendte medicinske anvendelse af geraniumplante var til lindring af ørepine, hvor man tog et stykke blad, rullede det til en kugle, og puttede det i øret. Man drak også te af geraniumblade mod forkølelse og fordøjelsesbesvær. Der er nogle indikationer på, at man anvendte stærk duftende geranium mod dysenteri og kolera. Den italienske læge, Rovesti, anvendte geranium til at behandle angsttilfælde.

Geraniumolie

Geraniumolie har en tung, krydret, sød, blomsteragtig, lidt citron- og rosenagtig aroma.
Det var den franske kemiker Recluz, som var den første til at destillere bladene fra geranium i 1819. Siden blev geranium en af de mest populære planter til fremstillig af parfume, også fordi geraniumolie har en duft af rose. Faktisk anvendtes geraniumolie (også i nutiden!) til at forfalske rose æteriskolie af denne grund, fordi rosenolie er meget dyrere og eksklusiv end geraniumolie.

I nutiden udvindes geraniumolien ved hjælp af dampdestillation af geraniumplantens stængel og blade. Det kemiske indhold er ret komplekst og indeholder først og fremmest limonene, menthon, linalool, geranyl acetate, citronellol, geraniol og geranyl butyrate.

Geraniumolie – anvendelse

Selvom geranium har smukke blomster, er det dens blade, der indeholder æteriske olie.  Det er usædvanligt, at det er bladene, der producerer aroma, som ikke bare er ”grøn”, men efterligner rosens duft.

Anvendelsesområderne for geraniumolie er omfatten de indenfor aromaterapi, til fremstilling af parfume og kropsplejeprodukter, at de gør olien nærmest uundværlig. Geraniumolie sammenlignes tit med lavendelolie på anvendelsesområder. Geraniumolie er et absolut ”must” i min aromaterapisamling.

Parfumer
Geraniumolie anvendes ofte til at lave rosenagtig duft og uægte rosenolie, da den ægte er umådelig dyr at fremstille.

Geraniol
Geraniumolie er en kilde til det kemiske stof, geraniol, som har en meget bredt vifte af anvendelser indenfor personplejeprodukter (som duftstof og konserveringsmiddel), f.eks. som aftershavelotion, badeprodukter, hårprodukter, læbestifter, fugtighedscreme, eau de cologne, hudplejeprodukter, solcreme produkter, m.m.

Naturlig parfume
Geraniumolie er en af mine favoritter til fremstilling af mine egne, naturlige parfumer. Aromaen er vidunderlig, og den holder mig afslappet. Jeg bruger geraniumolie som en enkelt komponent duft, da den er meget kompleks. Olien er fantastisk, da den passer godt med de fleste andre olier, som basilikum, kanel, salvie, nellike, jasmin, enebær, lavendel, citron, lime, myrra, neroli, appelsin, patchouli, pennyroyal, pebermynte, rose , rosmarin, teatree, timian, og ylang-ylang.

Antiseptisk
I en undersøgelse dræbte geraniumolie alle bakterier der blev testet, herunder Salmonella og Staphylococcus, og i en anden test inhiberede svampes vækst. Olien har antiseptiske egenskaber og beskytter sår fra infektion. Antiseptiske egenskaber gør geraniumolie til et naturligt alternativ til kemiske desinfektionsmidler. Olien tilsættes ofte til creme og andre hudplejeprodukter. Geraniumolie kan også anvendes til hygiejnen i husholdningen. Man kan også anvende geraniumolie som et skyllemiddel –  som en ekstra gevinst kommer dit tøj til at dufte fint.

Natulig deodorant
Geraniumolie har svedhæmmende egenskaber og en meget sød, blomstrende duft, og kan bruges som en deodorant til at behandle kropslugt ved fremstilling af hjemmelavede deodoranter.

Kropsproblemer
Hjælper mod nerve- og ledsmerter, neuralgier og gigt.

Luftvejproblemer
Geraniumolie er også udmærket ved forkølelse og ondt i halsen.

Afrodisiakum
Oliens stærke og eksotiske aroma gør den til et populært elskovmiddel, som kan fremkalde frigjorte og sensuelle følelser.

Kvinderolie
Man kalder ofte geraniumolie som kvindeolie, fordi den kan lindre klimakterieproblemer. Geraniumolien stimulerer også lymfesystemet, og hjælper med at behandle PMS og regulere vaginalsekret.

Balancerende virkning
Olien har stor balancerende virkning på nervesystemet, og anvendes ofte i aromaterapi til effektivt at bekæmper depression, stress og til forbedring af selvtillid. Geraniumolie anvendes også ved kroniske og akutte angstanfald.

Tonik
Geraniumolie regulerer hormonelle og følelsesmæssige svingninger. I min praksis anbefaler jeg geraniumolie til arbejdsnarkomaner – den virker befordrende til at slappe af efter en hård arbejdsdag. På den anden siden virker olien som en friskende tonikum mod sløvhed og træthed.

Hudproblemer
Geraniumolie virker sammentrækkende og afbalancerende på huden. Den virker rensende på huden, strammer huden op og normaliserer afsondringen af hudfedt. Nyttig til behandling af akne, psoriasis, børnesår og fodsvamp. Geraniumolie kan også anvendes som en skintonik  til at forbedre kredsløbet og  opstramme huden.

Fodpleje
Gode desinficerende, svedhæmmende og opfriskende egenskaber gør geraniumolie nyttig i fodpleje som middel mod fodsvamp og sure tær.

Geranium fra væksthuset i Aarhus

Blødningsstandsende
Geraniumolie kan stoppe blødning. Olien forårsager sammentrækning af blodkarrene og bidrager til at forhindre strømmen af blod, som beskrevet ovenfor. Desuden fremskynder den koagulering eller størkning af blod.

Højt blodtryk
Geraniumolie fremmer cirkulationen og reducerer blodtrykket.

Cellulite
Til massage af kroppen mod cellulite (appelsinhud), da olien stimulerer udskillelse af fedt- og affaldsstoffer.

Myggeforskrækkende
Om sommeren kan du også bruge geraniumolie til at fordrive myg. Geraniumolie kan også anvendes til fremstilling af myggebalsam.

Geraniumolie i brug
Geraniumolie er helt sikker til brug i hjemmet i moderate mængder. Dog, lige som alle æteriske olier, kan geraniumolie forårsage irritation af sart hud i sjældne tilfælde. Store mængder kan forårsage søvnløshed. Geraniumolie anbefales ikke til gravide kvinder, da den kan påvirke visse hormon sekreter. Er du i tvivl, så kontakt en autoriseret aromaterapeuter fra Vivasan Academy.

Geraniumolie i parfumeindustrien

“Moustache” (Rochas, 1949) -2,5 %
”Dioressense” (Dior, 1969) – 3 %
“Sport de Paco Rabanne” (Paco Rabanne, 1986) – 1,4 %
“Cool water” (Davidoff, 1988) – 0,7 %
“Fougère 1881” (Cerruti, 1990) – 1,4 %
“Diesel ++” (Diesel, 1997) – 1 %
“Good Life Men” (Davidoff, 1998) – 1 %
“Rive Gauche pour home” (Yves Saint Laurent, 2003) – 2,5 %
“Allure Homme Edition Blanche” (Chanel, 2008) -1 %

God fornøjelse med geraniumolie
Natalia Burmistrova Jørgensen

Geraniumolie og produkter med geraniumolie kan købes i Vivasan.dk Shop >

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

Referencer
“Pelargonium incrassatum”. Plants For A Future. Accessed June 23, 2007
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010
Health World Online
”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999
”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997
Gupta, Ritika et al.; Mallavarapu, G. R.; Banerjee, S.; Kumar, Sushil (2001). “Characteristics of an isomenthone-rich somaclonal mutant isolated in a geraniol-rich rose-scented geranium accession of Pelargonium graveolens”. Flavour and Fragrance Journal 16 (5)
“PLANTS Profile for Pelargonium graveolens (sweet scented geranium)”. United States Department of Agriculture (USDA), Natural Resources Conservation Service (NCRS), PLANTS Database. Accessed June 23, 2007
Berit Johannessen (red.) ”Komplimentær og alternativ behandling” – en grunnbok for sykepleire”, Gyldendal Norsk Forlag AS 2008

 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA