GSE - Grapefrugtfrøekstrakt  – Jacob Harich - historisk indblik

GSE – Grapefrugtfrøekstrakt  – Jacob Harich – historisk indblik

De fleste frø, som fra æbler og pærer, rådner ret hurtigt når de falder til jorden. Men ikke grapefrugtfrø – de kan ligge i 2 år på jorden uden nedbrydning.

Det var hobbygartneren – Jacob Harich (også fysiker og immunolog), som blev opmærksom på dette faktum; at frøene kan ligge i langt tid i kompostbunker, uden at rådne.

Jacob Harich undersøgte fænomenet, og kom frem til en betydningsfuld optagelse – nemlig at grapefrugtfrø indeholder stoffer med antibiotikum virkning.

Jacob blev født i Jugoslavien 1919, og uddannet som fysiker i Tyskland. Senere læste han medicin og immunologi. I 1957 han flyttede Harich til USA og fra 1963 bosatte han sig i Florida – et område, hvor man dyrker meget grapefrugt. Så han havde masser af forsknings-materiale, og startede sine forskning projekter omkring grapefrugtfrøets fænomener. Han samarbejdede med Dr. Steven Otwell og doktor Wayne Marshall fra University of Florida i Gainesville, som beskæftigtede sig meget med fødevaremikrobiologi.

I første omgang, var de meget skeptiske over Doctor Harich påstand om, at grapefrugtfrøenes ekstrakt, der ødelægger mange mikroorganismer, er sikker for mennesker at indtage. Men snart blev de overbevist om, at grapefrugtens egenskaber effektivt beskyttede fødevarerer mod bakterier, svampe og parasitter. I 1990 startede man forskningprojekter op med henblik på grapefruitfrøenes fænomener, og man fik en solid støtte i USA, da antimikrobielle egenskaber blev erkendt af GSE .

I 1995 blev Harich inviteret som æresgæst til Pasteur Instituttet i Frankrig, Europas førende center for AIDS Research. Hans arbejde er også blevet vurderet af landmænd i Europa, som nu bruger en pulveriseret form af GSE i fisk- og fjerkræfoder, for at forebygge infektioner forårsaget af Salmonella og E. Coli bakterier.

Jacob Harich døde i 1996, efter at have opnået tilfredsstillende resultater, ved at få en livslange drøm til at gå i opfyldelse: GSE anvendes i øjeblikket i et stadig større omfang, som et harmløst produkt til bekæmpelse af mikroorganismer. Jacob Harich blev anerkendt for sit banebrydende arbejde, som, en mand der har viet halvdelen af sit liv på at udvikle en revolutionerende metode, til kontrol af farlige mikroorganismer.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen


Blogger, uddannet MBiochem, MBA