Hestekastanje fra forskellige vinkler

Hestekastanje som naturmedicinsk plante

Hestekastanje – De fleste af os kender træet. Kastanjetræer er oprindeligt fra Balkan-regionen, det vestlige Asien og Himalaya. Men i dag dyrkes træet meget i Europa. Kastanjetræet er meget elsket og dyrket i Ukraine, og er bl.a. blevet et symbol for Ukraines hovedstad, Kiev.

Her i Danmark har Bonderøven, Frank, med sine udsendelser fra Kastanjegården, gjort træet endnu mere kendt i de seneste år. Kastanjetræer trives godt i Danmark. Tit, ude på landet, får træer lov til at vokse ”vildt”, og kan nå op til 20 meters højde. I byerne bliver kastanjetræer ofte beskåret, og får ikke lov til at blive så høje.

Træerne er især smukke, når de er dækket i maj-juni med kegleformede, flotte klyngeblomster. Det er også en særlig fornøjelse om efteråret for børn, som ofte går og samle mørkebrune, blanke frø (“kastanjer”), og bruger sin kreativitet til at lave forskellige figurer.

Hestekastanje (Aesculus hippocastanum L.)hestekastanje
Engelsk: Horse Chestnut
Tysk: Rosskastanie

Meget nærende, men giftige frø
Selve hestekastanjefrøene ser lækre ud, dog må de ikke spises, selvom de faktisk er ret nærende – de indeholder op til 8-11 % protein. Hestekastanjefrøene indeholder også meget toksiske saponiner, og derfor er de giftige.

Man kan få alvorlige problemer efter indtagelse af blot et enkelt frø. Ups! Man må ikke forveksle hestekastanjer med en anden plante: ædelkastanje (Castanea sativa), som har spiselige frø.

  • Hestekastanjefrøene må de ikke spises, selvom de faktisk er ret nærende – de indeholder op til 8-11 % protein.

Hestekastanje som naturmedicinsk plante
Selvom træet er så kendt og populært, så ved de færreste, at planten er ret brugt i naturmedicin (homøopati, Bachs blomsterterapi, terapeutiske cremer, m.m.) hvor blomster, blade og bark af hestekastanje kan bruges til medicinske formål.

Anvendelsesområdet er meget bredt: åreknuder, hæmorider, podagra, gigt, hoste, kighoste, væskeophobning, prostata, kredsløbsproblemer, årebetændelse, sår og eksem på benene på grund af dårlig blodcirkulation, forstuvninger, forstrækninger, venøse sår, sår i munden og tænder.

Dronningen i naturmedicin mod veneproblemer
Dog er hestekastanje mest kendt i naturmedicinen, som den bedste naturlige hjælp mod veneproblemer.

  • Det er hestekastanjens brune frø, som anvendes. Hestekastanjens evne til at styrke blodkarrene er forbløffende, takket være en blanding af aktive ingredienser i frøene.

Hestekastanjens tørrede frø indeholder 3 – 6 % af en blanding af triterpenre, saponiner, allantoin, tanninner, aminosyrer, flavonoider, såsom quercetin, kaempferol, og flere andre værdifulde stoffer.
Det er en kompleks blan­ding af saponiner og lavonoider, såkaldt aescin, som styrker væggene i blodkar og kapillærårene.

Hestekastanje i homøopati
I nogle sydlige lande anvendes udtræk af hestekastanje-blade i hostemidler.

Der findes også homøopatiske præparater, diverse kapsler og tinkturer med hestekastanje (fra bark, frø og blade), ekstraker til indvortes brug mod hæmoroider, hævelser i led, muskeltræthed, m.m .

Dog skal indtagelse af præparater, som indeholder ekstrakter af hestekastanje, altid foregå efter konsultation med en læge. I

Danmark må man slet ikke anvende præparater, baseret på hestekastanje til indtagelse.

Udvendig brug af hestekastanje-ekstrakter
Udvendig anvendelse er mindre problematisk, dog kan Aescin, hos nogle mennesker, forårsage mindre udslæt. Kliniske undersøgelser har vist, at kun enkelte mennesker er overfølsomme for hestekastanje- ekstrakter, og kan få mindre hududslæt. Desuden fraråder man at bruge produkter med hestekastanje- ekstrakter på åbne sår eller ved forbrændinger.

I nutiden anvendes hestekastanje-ekstrakter først og fremmest i cremer til terapeutiske cremer til ben og mod hæmoroider. I den seneste tid er hestekastanje også blevet anvendt til nogle hårpleje- og kosmetologiske produkter, da ingredienserne virker opstrammende på blodårer, stimulerer blodcirkulationen, reducerer hævelse, og desuden virker som en naturlig antioxidant.

Naturlig allantoin
Pga. et ret stort indhold af allantoin, kan hestekastanje (lige som kulsukker og hvedekimolie) være en kilde til disse værdifulde stoffer, som alternativ til den traditionelt mest brugte naturidentiske allantoin fra animalsk urinsyre. (Bemærkning: firmaet Vivasan benytter kun naturligt, plantebaseret allantoin i sine produkter).

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

 Referencer:
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN academy, ophavsret 2010, Moskva. www.naturaldatebase.com;
Balance med urter – en yagis husapotek, Britt Søndergaard, 2010;
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety. St. Louis, Elsevier 2005;
Skidmore-Roth, Linda: Mosby’s Handbook of Herbs & Natural Supplements. St. Louis, Mosby 2001;
Brown, Donald J.: Herbal Prescriptions for Health and Healing. Roseville,Prima Health 2000

 

Vivasan i Danmark tilbyder produkter fra Schweiz indenfor Sundhed, Skønhed og Velvære: Kvalitetsprodukter til personlig pleje, kropspleje, hårpleje, ansigtspleje, kosmetik, makeup, æteriske olier, dufte og mere til.
Vivasan vælvere produkter af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet.
Blogger, uddannet MBiochem, MBA