Hjemmelavet lusemiddel med æteriske olier Vivasan

Æteriske olier kan kvæle hovedlus

Hjemmelavet lusemiddel

“Det er lus i klassen”. Tja, har I børn i daginstitution, så er den slags opslag helt sikkert ikke er noget nyt for jer. Hovedlus er virkeligt et problem, især med børn, fordi chancen for at blive smittet er større hos børn.

Fakta om lus

– Hovedlus kan ikke hoppe eller flyve, derfor smittes man ved direkte kontakt, for eksempel ved fysisk kontakt mellem to hoveder, når børn leger sammen.
– Hovedlus lever i hårbunden, og de lægger 3 – 5 æg om dagen, som klistrer sig fast på hår tæt ved hårbunden.
– Lus lever af blod. De stikker i hårbunden, og derfor føler man kløe.
– Lus kan overleve op til 48 timer væk fra hovedbunden. Derfor kan man også blive smittet af tøj, håndklæder og sengetøj med lus.
– Hovedlus kan overleve under vand, og almindelig hårshampoo kan ikke dræbe uønskede insekter. Altså, det hjælper ikke bare at vaske håret.

Æteriske olier

– Nogle ingredienser i æteriske olier, for eksempel benzyl benzoate (Ylang-ylang olie Vivasan indeholder op til 14% benzyl benzoate), kan kvæle hovedlus.

Hovedlus lyder knap så romantisk, når jeg tænker på min passion for æteriske olier. Men det glæder mig at fortælle, at æteriske olier kan bruges til meget mere, end man ellers kunne forestille sig.

Hjemmelavet lusemiddel

Hovedopskrift til hjemmelavet lusemiddel: bland ca. 50 ml basisolie med 15 dråber af Ylang-ylang.

Olie: Du kan bruge almindelig olivenolie. Jeg vil helst anbefale at bruge arganolie (ellers tilsæt lidt arganolie til den anden olie), jojobaolie eller avokadoolie. På denne måde tilføjer du en ekstra dybdegående pleje af hårstråene og hårbund.

Behandling

Påfør lusemiddel på hovedbunden og fordel grundigt i håret.
Det er en god ide at dække håret bagefter med plastik. Har man meget kort eller tyndt hår, kan 1,5-2 timer være nok. Men hvis håret er ret tykt og langt, skal behandlingstiden forøges. (Man kan eventuelt påføre lusemiddel på håret inden, man går i seng. I så fald, læg et tykt håndklæde på puden, så puden ikke bliver plettet af olien).

Efter behandlingen, vask håret med almindelig shampoo for at fjerne døde lus.

Æteriske olier, lige som alle andre luseshampoo som findes i detailhandelen, er særlig effektiv mod hovedlus. Men nogle æg, som sidder klistret fast på selve hårstrået, kan nogle gange overleve. Derfor er det er en god ide at gentage behandlingen et par dage efter. Så er man sikker på også at likvidere de lus, som udklækkes af æggene senere.

Det er en god ide at rede håret med en kam med tætsiddende tænder for at fjerne evt. æg fra hårstråene. Det er ikke sikkert, at du fjerner dem fra hårstråene ved almindelig hårvask med shampoo, da æggene er klistret godt fast på selve hårstråene.

Mit eget tip

Har du travlt, eller har du ikke tid til at vaske håret lige efter en behandling, så brug som basisolie til hjemmelavet lusemiddel arganolie eller Sanotint genopbyggende olie, da disse ikke skal skylles ud af håret. Efter behandlingen kan du bare rede håret grundigt med en kam for at fjerne dræbte lus og æg.

For en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at kun rene, ægte og certificerede æteriske olier (lige som olier fra Vivasan) kan bruges til fremstilling af hjemmelavet lusemiddel. På denne måde kan du sikre dig fuld kontrol på ingredienserne, og kan undgå at bruge stoffer, som du evt. ikke kan tåle.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering
Blogger, uddannet MBiochem, MBA