Hyaluronsyre - den bedste naturlige fugtgivende komponent i kosmetik

I nutiden er hyaluronsyre en vigtig ingrediens i mange anti-aging kosmetiske produkter

Hyaluronsyre er meget kendt, omtalt og ofte brugt i forskellige anti-aging kosmetiske produkter.

Kemisk set er hyaluronsyre et meget stort sukkermolekyle, som naturligt forekommer i vores krop, og som har den unikke egenskab at binde store mængder af fugt i huden. Med alderen falder produktionen af hyaluronsyre i huden. Og det er en af mange årsager til, at vores hud bliver mere tør, tynd og slap.

Hyaluronsyre er kendt indenfor kosmetologi som et ingrediens med den højeste Natural Moisturing Factor (NMF), og er ret populær hos professionelle kosmetologer, da behandlinger med hyaluronsyre ret hurtigt giver synlig effekt. De fleste behandliger foregår som indsprøjtning af hyaluronsyre i huden, fordi hyaluronsyre har en stor, molekylær vægt (det er et meget stort molekyle) og absorberes ikke ret godt, når den påføres på hudens overflade. Hyaluronsyrens molekylestørrelse er faktisk årsagen til, at selve hyaluronsyre ikke har ret stor effekt som tilsætning i cremer.

Hyaluronsyre, fakta:

 Kemisk set er hyaluronsyre en kæde af sukkermolekyler
– Hyaluronsyre forekommer naturligt i kroppen i hudens bindevæv
– Ingredient har den unikke egenskab at binde store mængder fugt i huden
– Et enkelt molekyle kan binde op til 6.000 gange sin egen vægt i vand
– Hyaluronsyre har den højeste Natural Moisturing Factor (NMF)
– Fra ca. 25-års alderen begynder produktionen af hyaluronsyre i huden at falde
– Hos mennesker på omkring 50 år er der kun halvdelen af den oprindelig hyaluronsyremængde tilbage.

Det er en vigtig del af grundsubstansen i vores bindevæv, og findes specielt i huden. Mængden af hyaluronsyre falder med alderen. Det er en af årsagerne til, at huden mister elasticitet og fasthed over tid. Desuden faktorer som øger nedbrydningshastigheden af hyaluronsyre er: overdreven indtagelse af vitamin B2 (riboflavin), soleksponering/ ultraviolet stråling, visse virussygdomme.

Hyaluronsyre har en unik egenskab: at binde meget store mængder af vand. Den har vandreserver til huden, og tilfører huden fugtighed og volumen. Hyaluronsyre stabiliserer elastiske- og kollagenfibre, stimulerer deres fornyelse, og beskytter cellerne mod frie radikaler. Natriumhyaluronats er den bedste naturlige fugtgivende komponent, der anvendes i kosmetik i nutiden. Den har den højeste såkaldt Natural Moisturing Factor (NMF) i verden. Desuden, er hyaluronsyre en naturlig ingrediens i kroppen, den er absolut ufarlig. Dette fakta gør hyaluronsyre særlig attraktiv til kosmetiske formål.

Hyaluronsyrens egenskaber var først beskrevet i 1930erne af Karl Meyer. Hyaluronsyre er et makromolekyle, en polymer, opbygget af disaccharider.

Hyaluronate/ natriumhyaluronat (kemisk set er det et lavvægt salt). Fordele ved stabilisering af hyaluronsyre er følgende:
– Sodium Hyaluronate har længere holdbardhed end ”ren” hyaluronsyre.
– Sodium Hyaluronate trænger let ind i huden pga af mindre molekylær størrelse/vægt, i modsætning til ”ren” Hyaluronsyre, som har en meget stor molekylær vægt
– Virkningen af Sodium Hyaluronate i huden er mere langsigtet.

Sodium Hyaluronate fremstilles ved fermetering af ikke-genetisk-modificeret mikrobiel kultur. Processen er ret kompleks og patenteret. Det forklarer ret høje priser på kosmetiske produkter, som indeholder dette ingrediens.

Da vores hudceller er under konstant regenerering/udskiftning; nye hudceller erstatter de gamle, så bliver mængden af hyaluronsyre også mindre med tiden. Derfor formindskes”anti-aging effekten” af hyaluronsyre med tiden.

Hyaluronsyrens popularitet bliver ikke mindre med tiden, men omvendt bliver den mere populær hos kosmetologer og også hos naturlæger. I nutiden er hyaluronsyre en vigtig ingrediens i mange anti-aging kosmetiske produkter.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen,
MBiochem, MBA
Vivasan Academy

Produkter Vivasan med Hyaluronsyre >

 

 

Vivasan vælvere produkter fra Schweiz af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.

Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet. 

 

Referencer: Lapcik L Jr, Lapcik L, De Smedt S, Demeester J, Chabrecek P. Hyaluronan: preparation, structure, properties, and applications. Chem Rev. 1998;98 :(from 2663 to 2684 )
Toole, B.P. (August 2000). 
“Hyaluronan is not just a goo!”.Journal of Clinical Investigation 106 (3): 335–336Milas M, Rinaudo M. Characterization and properties of hyaluronic acid (hyaluronan). In Severian D, ed. Polysaccharides: Structural Diversity and Functional Versatility. 2nd ed. New York, NY: Marcel Dekker;2005:535-549.

 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA