Jasmin og jasminolie

Jasmin – duftenes dronning

Jasmin – måske et af de mest kendte ord på verdensplan:

*Jasmin er en af de vigtigste planter til fremstilling af parfume. Jasmin er en såkaldt duftenes dronning og er en af de mest brugte ingredienser i dyre parfumer.

Indonesiske rupiah, Indonesien . Forsiden: Jasmine plante

500 Rp – Indonesiske rupiah, Indonesien . Forsiden: Jasmine plante

* Jasmin er også et populært, kvindeligt fornavn i mange lande, især i Østen.

* Princesse Jasmin fra “Tusind og en nat” og ”Alladin og olielampen” er eventyr, som også vores børn kender fra Disney tegnefilm.

* Såkaldte “Jasmin-revolutioner” med reference til blomsten i 2011. Jasminblomster blev også brugt som et symbol i 2011 ved kinesiske, prodemokratiske protester i Folkerepublikken Kina.

* Jasminblomsten er et nationalt symbol i mange lande, så som i Indonesien (vedtaget som national blomst i 1990), og er den vigtigste blomst ved bryllupsceremonier for etniske indonesere, især på øen Java; nationalblomst (Jasminum officinale) i Pakistan; en af de mest populære blomster i Hawaii (Jasminum sambac/”Pikake”); i Filippinerne er Jasminum sambac en nationalblomst (fra 1935), hvor man bærer guirlander med blomster under forskellige ceremonier.

Jasmin te

Jasmine te

I Syrien er jasmin en symbolsk blomst for Damaskus, som kaldes byen Jasmin. 

I Thailand bruges jasminblomster som et symbol for moderskabet; 

i Indien anvendes jasminblomster til gudstjeneste, i røgelse, i ritualer ved ægteskaber, religiøse ceremonier, og festivaler, såvel som til hårpynt.

* En kendt Jasmin te fra Kina er med Jasminum sambac blomster, hvor den kaldes for jasmin-blomst te (茉莉花 茶) eller i Japan, hvor jasmin te er kendt som sanpin cha (さんぴん茶).

* Jasmin er en af de mest dyrkede planter i private haver i Østen. Og den dyrkes også som en stueplante i de ”kolde” lande.

* Jasmin har fanget fantasien i århundrede. Jasmin er en de mest effektive afrodisiaka. Man mener, at det lykkedes for Cleopatra at forføre Mark Antony, takket være en blanding med berusende olie fra jasmin.

* Jasmins terapeutiske egenskaber var også kendt i oldtiden. Avicenna skrev, at jasmin er meget godt til nervesygdom, og anbefaler ældre at bruge den som tonic, og til kvinder for at slippe af med fregner. Den græske læge, Diokrurides, beskrev jasminolies spirituelle og sexdrivende egenskaber.

* Jasmine er kendt i Europa i det 17. århundrede og er ofte blevet dyrket i væksthuse til fremstilling af duftende vandparfume. En interessant fakta er, at Karl Linné mente, at jasmin var hjemmehørende i Schweiz.

* Det siges, at navnet jasmin stammer fra det persiske Yasameen (“gave fra Gud”). 

Sikke en fascination – jasmin……..

 Men i dag vil jeg fokusere på selve jasminplanten og jasminolie.

Jasminplanten

Jasmin (latin: Jasminum)
Familie: Oleaceae

Jasmine bruges som krans til Meenakshi Sundareswarar, Madurai, Tamil Nadu

Der findes ca. 300 forskellige arter jasmin i familien Oleaceae (familien inkludere andre planter, som vokser i Danmark:  ligustrum , forsythia og syren).

De fleste jasminplanter er meget varmekrævende, og findes ikke i Denmark. Dog findes der i nogle danske haver Jasminum nudiflorum, en løvfældende liane, som blomstrer om vinteren. Af andre arter af jasmin kan man nævne Jasminum abyssinicum, Jasminum angulare (vild Jasmine) fra Sydafrika, Jasminum multiflorum fra Indien og Jasminum polyanthum fra Kina (en populær stueplante bl.a. i Danmark og USA).

Til fremstillig af jasminolie bruges normalt følgende arter: Jasminum officinale (også kaldes Jasminum grandiflorum) og Jasminum sambac sol.

Der findes faktisk meget forvirring om jasminplanter, da der er mange duftende eller jasmin-lignede planter, som også fejlagtigt kaldes for jasmin. Et godt eksempel er en populær plante i danske have: Philadelphus eller pibeved fra familien Hydrangeaceae (ligesom hortensia) kaldes ofte for jasmin, men har dog ikke noget tilfælles med jasmin.

Jasminolie

Jasminolie er kemisk set meget kompleks: jasminolie indeholder benzyl acetate, linalool, benzyl alkohol, indole, benzyl benzoate, cis-jasmone, geraniol, methyl anthranilate og meget små mængder af p. cresol, farnesol, cis-3-hexenyl benzoate, eugenol, nerol, ceosol, benzoic acid, benzaldehyde, y-terpineol, nerolidol, isohytol, phytol etc.

Jasmin blomster. Puja -hindu-ceremonier (ritualer i hinduismen)

Det er ikke lykkedes at fremstille en ”kunstig” jasminolie med lignede kvalitet som den ægte jasminolie. Dog, takket være den store popularitet, sælges der mange slags billige, naturidentiske duftolier med jasminduft, med blandinger af vanilje eller andre duftstoffer, som ikke er langt fra den ægte jasminolie – en af de dyreste olier i verden. (Bemærk venligst, at duftolie ikke er det samme som ren æterisk olie og ikke må bruges til aromaterapi eller til terapeutiske behandlinger, da duftolien kan være hudirriterende eller toksisk).

En ægte jasminolie er ikke-toksisk, ikke-irriterende og generelt ikke-sensibiliserende (dog har nogle mennesker en allergisk reaktion på dufte).

Selve jasminolien er enorm dyr. Det er ikke uden grund, at man siger, at ægte jasminolie er guld værd: 1 gram/milliliter af en ægte ren jasminolie koster fem gange mere en sølv og næsten lige så meget som guld.

                                Jasmin – en af de mest populære og dyreste olier i verden

Hvad er det, som gør ægte jasminolie så dyr?

* Først og fremmet er råmaterialet meget dyrt. Blomsterne skal håndplukkes omhyggeligt om natten, fordi lugten af jasmin er mest kraftfuld efter mørkets frembrud (man kalder jasmin som nattens dronning). Det er en meget arbejdskrævende proces.

* Jasminolie er også dyr på grund af det meget store antal blomster som kræves for at producere en lille mængde olie.

* Selve processen ved fremstillingen af æteriskolie kan også være meget tids- og ressourcekrævende.

Fremstilling af jasmin æteriskolie

Jasmin og jasminolie

”Jasmins kølige, voksagtige blomster åbner sig i den lumre natteluft og skal plukkes før daggry for at fastholde duftens kulmination. De afgiver essensen af solens glans og månens magnetisme”, Jane Grayson, The Fragrant Year

I virkeligheden er det næsten umuligt at fremstille en ren æterisk olie af jasmin da jasminolie (lige som rosenolie) ikke kan fremstilles ved dampdestillation (pga. høj temperatur).

Jasminolie er ofte en ”absolute”, som fremstilles ved en opløsningsproces. Man bruger ofte organiske opløsningsmidler, såsom hexan, til blomster. Denne metode er meget effektiv og billigere end dampdestillation. Dog inkluderer jasminolie produceret på denne metode resterne af opløsningsmidler (så som hexan) og plantedele. Disse olie har ringe medicinsk/aromaterapeutisk  værdi, da olien ikke kan betragtes som en 100 % ren olie. Jasminolie, som fremstilles efter denne metode, bruges ikke til terapeutiske formål, men anvendes i parfumeindustrien.

Jasminolie Vivasan

Vivasan benytter en anden metode ved fremstilling af jasminolie – enfleurage-lignende. Denne proces er meget dyr, og benyttes kun ved fremstilling af den fineste og reneste jasminolie til medicinske/aromaterapeutiske formål.  Traditionelt enfleurage metoden til udtrække æteriske olie er følgendet: et lag blomster bredes ud på en tyndt animalsk fedtlag (chassis), som optager duftstoffer fra blomsterne gradvist. Derefter udvindes disse duftstoffer med alkohol for at producere en absolute.

VIVASAN fremstiller måske en af verdens reneste jasminolier

VIVASAN benytter en know-how enfleurage-lignende metode til at udvide jasminolie uden kemiske opløsningsmidler, ved udtræk i ren jojobaolie og den efterfølgende destillation, ved kontrolleret teknik og efterfølgende kontrol af oliens kvalitet. Ren kvalitets-jasminolie bliver enorm dyr, så for at gøre olien mere tilgængelig og salgbar, ”fortyndes” jasminolien med ren, duftfri jojobaolie. Pga. den fineste kvalitet, er VIVASAN jasminolie godkendt til medicinske formål af den schweiziske stat og anvendes bredt på sygehuse, i fødselsafdelinger og plejehjem i Schweiz.

Jasminolies virkninger

jasmine

Princes Jasmine, Disney

* Elskovsmiddel – et symbol på romantik og kærlighed
Jasminolies terapeutiske værdi hænger først og fremmest sammen med dens udsøgte duft og evne til at genopvække lidenskab, styrke seksuelle følelser, øge sensualitet, modvirke for tidlig sædafgang, frigiditet og impotens. Jasminolie har en positiv effekt på det menneskelige endokrine system, stimulerer produktionen af hormonet insulin, thyroxine og triyodotironina, hæver niveauet af kortisol og kønshormoner.

*Beroliger nerverne
Ligesom lavendelolie har jasminolie en duft af lethed, varme og velvære, og er i stand til at berolige nerverne, spændinger og er meget effektiv mod angstanfald, depression, apati, ligegyldighed og rastløshed. Olien skaber en følelse af selvtillid og optimisme.

* Gynækologi
– Jasminolie er en stor hjælp for PMS, dysmenoré (smertefuld menstruation), gynækologisk sygdomme, normaliserer menstruationscyklus og bruges ved infektioner i skeden.
– Jasminolie lindrer smerter ved fødslen (dog mindre effektfuld end lavendel og muskatsalvie) og styrker livmoderens sammentrækninger (f.eks. bruges jasminolien til dette formål på sygehuses fødselsafdelinger).
– Jasminolie er også nyttig ved fødselsdepressioner. (OBS: jasminolie anbefales ikke i de første 4 måneder af graviditet).
– Hos ammende kvinder stimulerer jasminolie produktionen af modermælk.

jasmine

Jasmin blomster. Indian bruden.

* Dermatologi
I kosmetik anvendes jasminolie til berigelse af kosmetisk pleje af tør, sart hud og irriteret hud. Desuden øger olien hudens elasticitet, medvirker til cellefornyelse, hjælper med at fjerne strækmærker og ar, eliminerer dermatitis, eksem, allergisk udslæt, har en foryngende og forfriskende effekt, har en mild blegeeffekt. Kosmetologer fra VIVASAN ACADEMY anvender jasminolie til berigelse af cremer, olier og masker til en luksuriøs behandling af tør, rynket eller aldrende hud.

* Jasminolie i hårpleje
Jasminolie anvendes effektivt i hårpleje mod irritation i hårbunden. Jasmin bruges også i hårolie til at tæmme uregerligt hår, og er ofte brugt af folk med groft, krøllet, tørt og etnisk hår.

Antioxidant
Nye undersøgelser viser, at jasminolie er en stærk antioxidant, anticarcinogenic og har strålebeskyttende egenskaber.

* Terapeutiske virkninger
Jasminolie er også meget værdsat af fytoterapeuter. Jasminolie styrker immunforsvaret, forbedrer blodcirkulationen, mindsker kramper, effektiv ved sygdomme i åndedrætsorganerne (forkølelse, influenza).

Naturparfume
Varm, eksotisk, fascinerede, sensuel og delikat duft af jasminolie er meget velegnet til naturparfume og hjemmelavede parfumer. Jasminduft er så komplekst, at man sagtens kan nøjes med kun jasminolie, fortyndet i basisolie (f.eks. jojobaolie) for at lave en fascinerede naturparfume. Jeg elsker at bruge VIVASAN jasminolie som en parfume; især om vinteren får jeg en opmuntrende, optimistisk stemning hos mig selv og mine omgivelser. Jeg elsker duften, og det er jeg ikke alene om.

Jasmin i parfumeindustrien

Jasminolie er meget brugt ved fremstilling af parfumer. Ca 80% af alle de dyreste kvalitetsparfumer indholder jasminolie. Her er kun nogle eksempler:parfume

The origin formula of “Chanel No 5” (Chanel, 1921) 4 % of jasmine absolute
“Bois des Îles” (Chanel, 1926) – 2,5 %
“Visa” (Robert Piguet, 1945) – 7 %
“Eau Salvage” (Dior, 1966) – 7 %
“Chanel 19” (Chanel, 1971) – 7 %
“Hedion” (Cacharel, 1978) – 8 %
“Perles de Lalique” (Lalique, 2006) – ca 1 %
“Mahora” (Guerlain, 2000) – 3 %
“Kapsule Woody” (Lagerfled, 2008) – ca 1 %

Af Natalia Burmistrova Jørgensen, MBiochem, MBA
Vivasan Academy

Referencer:
“Jasminum”. Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy. Retrieved 2008-06-03; “Jasminum L.”. Integrated Taxonomic Information System. Retrieved 3 June 2008; Grieve, Maude (1995) A Modern Herbal , Foster, Steven; Johnson, Rebecca L. (2006). Desk Reference to Nature’s Medicine. Washington, D.C.: National Geographic Society., Patchouli Oil Uses: Acne, athlete’s foot, chapped skin, dermatitis, eczema, fatigue, frigidity, hair care, insect repellant, mature skin, oily skin, stress. Julia Lawless, The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils (Rockport, MA: Element Books, 1995, Health World Online
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010,
”Komplimentær og alternativ behandling” – en grunnbok for sykepleire”, Berit Johannessen (red.)Gyldendal Norsk Forlag AS 2008, Gabriel Mojay
”Aromaterapi for krop og sjæl”, copyright ® 1996 Gaia Books Limited, London,  Aromaterapi for krop og sjæl”, G. Mojay, 1996., ”Urter og Medicin”, G. Borctst, 1991
”Aromaterapi og velvære”, S. Price, 1991
”Aromaterapi til kvinder”, M. Tisserand, 1992, ”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999
”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering
Blogger, uddannet MBiochem, MBA