Jojobaolie er meget værdifuld og er værdsat indenfor kosmetik

Højkvalitetsolie fremstilles fra jojoba-plantens frø (Simmondsia chinensis). Selv om denne indfødte busk i det sydvestlige USA engang var placeret i Euphorbia familie, er den nu placeret i sin egen familie: Simmondsiaceae.

Jojoba (Simmondsia chinensis)

I gamle dage mente man, at jojoba oprindeligt var fra Kina – derfor blev den kaldt for Simmondsia chinensis.

Oprindeligt kommer jojoba fra Sonoran ørkenen i det nordvestlige Mexico, det sydlige Arizona og Californien. Indfødte amerikanere havde kendskab til dets terapeutiske egenskaber i århundreder, og brugte olien til behandling af hår/hudsygdomme, øjen-betændelser, halsbetændelser og mange andre sygdomme. Det var Fader Junipero Serra, som var den første, der dokumenterede jojobas egenskaber i det 18. århundrede.

Fader Junipero Serra skrev i 1769 i sin dagbog:
“Indianerne brugte olien fra Jojoba Busken til pleje af hår og hud. Hvilket overrasker de fleste: Ingen af dem har hårtab, selv ikke de ældste mænd. Jeg tilskriver det olien. De bruger den desuden til madlavning. “

Den første tilplantning af jojoba fandt sted i 1927, med henblik på at analysere produktet og eventuelt fremstilling af den for dens gavnlige anvendelser.

Efter frøene var høstet, blev de sendt til University of Arizona i Tucson til kemisk analyse.

I 1935 opdagede kemikere ved universitetet de unikke kvaliteter som jojobaolien indeholder. Det viste sig, at jojobaoliens struktur ligner vores egen hud meget, og derfor har en naturlig affinitet til huden.

Desuden, viste forskningen at jojobaolie kemisk set ligner kaskelothvalolie meget.

På dette tidspunkt var der meget hvalolie på markedet, og hvalolien var ret billigt. Derfor blev forskningen af jojobaolie udskudt.

I 1969 blev kaskelothvaler sat på listen over truede arter, og hvaljagt blev kontrolleret og meget begrænset.

Dette skabte igen interesse for jojobaolie, og mange foskningsprojekter blev sat i gang. I slutningen af 1970’erne oplevede man en markant stigning i efterspørgslen af jojobaolie, og jojoba blev plantet i ørken-plantager i Afrika og Mellemøsten.

I nutiden dyrkes jojoba kommercielt for sin olie, og kaldes for ørkenens “flydende guld”.

Jojobaolie har en yderst lang holdbarhed. Derfor tilsættes den ofte til andre olier for at forlænge holdbarheden. Jojobaolie er en yderst stabil substans, og har holdbarhed i flere år, hvis den opbevares under de rette betingelser (opbevares helst ved stuetemperatur, og må ikke opbevares i en fryser).

Af Natalia Burmistrova Jørgensen
MBiochem, MBA
Vivasan Academy

Vivasan produkter med Jojoba olie >

 

Vivasan vælvere produkter fra Schweiz af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet.