Kanuka – white teatree

Kanuka er et hurtigt voksende træ, som findes i hele New Zealand og begrænset omfang i Australien. Kanuka kan blive op til 15 meter høj, med smalle blade og hvide blomster, som forklarer dets andet navn – “white teatree”.

Kanuka træ (Kunzea ericoides) var lige som manuka meget brugt til brænde. Kanuka ligner manuka. Kanukatræer bliver højere end Manukatræer. Men kanukas blade er blødere at røre ved end manukas og kanukatræet har hvide, meget duftende blomster om sommeren. Kanuka er et meget hårdfør træ, der tåler tørke, frost og dårlig jord.

Kanukas blade var, lige som Teatræets (Melaleuca alternifolia) blade, brugt af lokale folk til producere en te, der ikke var helt så velsmagende. Dog var teen mest brugt som helbredende drik, og ikke pga. smagen: til nedsættelse af feber, til desinficering, mod forstoppelse, diarre, som beroligende drik, til skyldning af forbrændinger, brandsår og insektbid.

Kanuka blomster producerer, lige som manukablomster, meget nektar, som ved hjælp af bier bliver til meget værdifuld honning med kraftig smag og gode antibakterielle egenskaber.

Kanukatræet er blevet meget kendt i den seneste tid. De nyeste undersøgelser viser, at kanukaolien har stærke antimikrobielle egenskaber.

Den antibakterielle og svampedræbende virkning er ikke så stærk som hos Manuka- eller Teatræolie (Melaleuca alternifolia).

Undersøgelser viser, at kanukaolien har en meget kraftig virkning mod reumatiske lidelser, og har en virkning som tilsvarer den meget kendte Kortison.

Kanukaolie kan, på lige fod med kortison, lindre smerte og reducere inflammationer. Desuden fremkalder kanukaolie meget sjældent allergi.

På grund af et højt indhold af monoterpener (op til 65 %), har kanukaolie meget gode bedøvende, antiallergiske og anti-inflammatoriske virkninger.

Det indeholder 10 % viridiflorol som forhindrer lymfeknuder og overbelastning i venerne, favoriserer hurtig sårheling, styrker bindevæv og normaliserer muskelstofskifte.

Olien har en stærk antisvamp og antimikrobiel virkning, og er fordelagtig at bruge mod problemhud, akne, bronkitis og gigt.

Kanukaolie er blevet en ret populært ingrediens i den seneste tid i terapeutiske cremer, som et hjælpemiddel til problematisk hud, til styrkning af immunforsvaret og i aromaterapi.

I aromaterapi bruges kanuka til at bekæmpe angst, træthed og humørsvingninger.

Læs mere om tea tree >

Af Natalia Burmistrova Jørgensen
MBiochem, MBA
Vivasan Academy


Produkter med kanukaolie kan købes i Vivasan.Dk Shop > 

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.