Katost – vild malva

Katost – vild malva: kendt, men også ukendt

Malva – Katost (Malvaceae sylvestris ssp.) er en kendt plante i Danmark. Katost er beslægtet med mange værdifulde planter, som også hører til kataostfamilien:  Malvaceae sylvestris  (Althaea officinalis), Syrisk rose (Hibiscus syriacus) og bomuld (Gossypium herbaceum).

Malva findes ofte i haver i Danmark som prydplante. Katost er meget udbredt i Europa, Asien og Nordafrika og er naturaliseret i Nordamerika. Katost er en ikke særligt krævende plante, og nogen gange vokser den ”for godt” og opfattes som ukrudt.

Katost var traditionelt en meget brugbar plante, men med den industrielle udviklings påvirkninger af livet er mange af dens gode egenskaber gået i forglemmelse.

I de seneste år, hvor man igen har mere fokus på naturens kræfter og naturens egne heldbredende kilder, bliver katost igen meget populær og brugt i naturmedicin og kosmetologi.

Der er altså en god grund til at se nærmere på denne ret almindelige plante.

Katost -historisk indblik

Almindelig katost var traditionelt brugt alsidigt:
– til madlavning – både grønne, umodne frugter, bladene og rødderne blev brugt. En skrællet rod var brugt som er tyggestang. Katost anvendes i det asiatiske køkken, bladene er brugt som bladgrønsag i supper.
– som biplante, bierne er glade for nektar og pollen.
– ”lækkert” fodder til kreaturerne.
– i husholdningen til farvning af uld.
– i folkemedicin, nærmest som et universelt middel: mod feber, sår, insektstik, hovedpine, hoste, betændelse, mod dårlig mave, til at sætte gang i mælkeproduktion hos ammende kvinder, etc. Fra de tørrede blade og blomster kan der laves en te, som har en vis antibiotisk virkning.

katost

Katost i Den Gamle By, Aarhus

Katost i nutiden: planten som naturmedicin

En stor del af disse folkelige opfattelser af katost som en universel naturmedicin er overdrevet. Dog viser de seneste undersøgelser, at katost faktisk indeholder flere værdifulde stoffer, som rehabiliterer katosts ry.

Katost er blevet ret kendt i de seneste år som en ”nyfundet” naturmedicinsk plante, og der forskes meget i dens værdifulde muligheder. Det viser sig bl.a., at katost indeholder stoffer, som aktiverer immunsystemet og lindrer infektioner. I moderne naturmedicin bruges katost til fremstilling af naturmedicin mod hoste, forstoppelse og hovedpine. Listen vil sikkert fortsætte.

Katost i kosmetologi

Katosts blødgørende og rensende egenskaber har gjort katost ret populær i de seneste år i den kosmetologiske branche.

Katost indeholder stoffer, som forbedrer hudens struktur, forøger elasticiteten, reducerer inflammation og irritation.
Katost bruges til fremstillig af specielle cremer til meget følsom hud.
Desuden har ekstrakter fra katost en blødgørende og fugtgivende virkning.

Ekstrakter fra katost blomst har anti-inflammatoriske og beroligende egenskaber for huden, samt nogle potentielle antioxidant fordele, og bruges derfor på følsomme hudpartier og til omslag på hævelser.

Fugtighedscreme med ekstrakt fra vild malva fra Locherber

VIVASAN præsenterer en innovativ fugtighedscreme med et stort indhold af vild malva (katost). Cremen er specielt udviklet til daglig brug til tør, følsom og aldrende hud.

Cremen hindrer ugunstige klimatiske påvirkninger af ansigtets hud (kulde, vind, frost). Cremen fungerer som en beskyttende barriere, og modvirker de skadelige virkninger forårsaget af miljøbelastning, såsom UV-stråler, hvilket er en væsentlig årsag til aldring af hud.

Cremen reducerer inflammation og irritation, normaliserer hydro-balancen og genetablerer hudens struktur.
Cremen har et stort indhold af ascorbinsyre (C-vitamin) af naturlige oprindelse – en stærk antioxidant, som øger immunitet og beskytter mod frie radikaler.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Referencer:
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010
www.naturaldatebase.com
G. Borchorst , Urter og Urtemedicin, 1991; International Journal of Food Sciences and Nutrition, February 2004, (67–74); Journal of Ethnopharmacology, January 2004, (135–143)

cosmeceuticals

 


Vivasan i Danmark tilbyder produkter fra Schweiz indenfor Sundhed, Skønhed og Velvære: Kvalitetsprodukter til personlig pleje, kropspleje, hårpleje, ansigtspleje, kosmetik, makeup, æteriske olier, dufte og mere til.
Vivasan vælvere produkter af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet.

Tags:
Blogger, uddannet MBiochem, MBA