Lavendelolie er et af de mest populære olien i aromaterapi

Lavendelolie er et af de mest populære olien i aromaterapi

Lavendelolie har en frisk, blomsteragtig, mild og behagelig duft. Ordet lavendel er formentlig afledt af det latinske ord lavare, som betyder at vaske. Dette kan skyldes det fakta, at romerne brugte lavendel i vandet i badeanstalter.

En anden mulig oprindelse af ordet er, at kvinder spredte deres nyvaskede tøj på lavendelbuske, som gav mulighed for, at tøjet absorberede den vidunderlige duft af lavendel, mens det tørrede.

Historien om lavendel strækker sig tilbage til tidlige dage af civilisationen. Der er tegn på, at de gamle ægyptere brugte lavendelolie i deres mumificeringsproces.lavendelolie

Det er sandsynligt, at de kendte lavendels helbredende egenskaber, og også tilskrev nogle åndelige kræfter til den. Men der er ingen tvivl om, at de ansvarlige for kendskabet til lavendel var faraoerne, som værdsatte den behagelige aroma fra denne særlige plante.

I 1660 skrev Richard Surflet, at “destilleret vand fra blomsterne kunne give talen tilbage og helbrede besvimelse og hjertesygdomme”.

Det er ikke almindeligt kendt, men nogle mener, at den parfume, der blev brugt til at salve Jesus, som nævnt i Bibelen, var lavendelolie. Men, det er et fakta, at soldater i den romerske hær brugte lavendelolie til at rense sår og fremme heling.
Der er også omtalt lavendel i mange dokumenter fra middelalderen. Lavendel var meget brugt som lægeurt.

I det 15. århundrede, da dampdestillationsteknikken blev udviklet, beskrev Hildegarde von Bingen og Paracelsus brugen af destilleret vand mættet med æterisk olie af lavendel, som et beroligende middel. Fordampet lavendelolie blev for eksempel brugt meget til at berolige ”uartige” børn. Rembertus Dodonaeus (1608) nævnte allerede brugen af lavendelvand som et beroligende middel, selv i tilfælde af epileptiske anfald.

I det tidlige 20. århundrede arbejdede en franskmand, René-Maurice Gattefosse, i sit laboratorium, og fik en alvorlig forbrænding. Han behandlede det med det nærmeste stof ved hånden – lavendel æterisk olie. Gattefosse bemærkede, at såret helede meget hurtigere og med mindre ardannelse end, det kunne forventes uden behandling. Dette førte ham til at forske i aromatiske olier og deres helbredende egenskaber. Han udgav en bog om hans resultater – Aromathérapie: Les Huiles Essentielles Hormoner Végétales i 1937. Bogen blev senere oversat til engelsk, hvilket har bragt os udtrykket “aromaterapi”.

Lavendel spillede en stor rolle for videnskabelig forskning af terapeutiske virkninger af æteriske olier, samt for aromaterapi og fytoterapi.

Frankrig
Leclerc (1966) har nævnt brugen af lavendelblomster i fytoterapeutisk praksis i Frankrig. Æterisk olie af Lavandula officinalis blev mest brugt pga sine beroligende egenskaber.

Tyskland
Ifølge oplysninger om markedsførte produkter, er lavendelolie blevet markedsført til udvortes brug i Tyskland siden 1976 (primært som et effektivt tilsætningsstof til bad). Siden 2009 er bløde kapsler med lavendelolie blevet markedsført som et godkendt lægemiddel i Tyskland. Denne praksis er blevet forudgået af en lang tradition for at administrere den æteriske olie som dråber på et stykke sukker.

Schweiz
Æteriske olier er meget populære i Schweiz, og 70 % af det schweiziske marked tilhører æteriske olier fra VIVASAN.
Æteriske olier VIVASAN er godkendt til professionel brug, da de matcher høje krav til kvalitet med hensyn til både råstoffer og indhold.
Lavendelolie  VIVASAN er en af de mest populære olier, og anvendes i terapeutiske institutioner, klinikker, skoler, plejehjem og hospitaler.
Æterisk olie af Lavandula officinalis bruges meget på hospitaler og plejehjem til forbedring af aktiviter i det centrale nervesystem, stemningspåvirkning, dæmpe angsttilstande, også pga krampestillende virkning, søvnforlængelse, og til lufthygiejne.
Lavendelolie fra VIVASAN er også meget værdsat i daginstitutioner og skoler til forbedring af indlæringsevnen, koncentration og stemning.

Danmark
Lavendelolie har der været forsket meget i i Europa i 30 år. Antallet af studier og eksperimenter stiger også i Danmark, dog er antallet af patienter, som bliver behandlet med lavendelolie stadig ret lavt. Lavendelolie i Danmark er mest kendt som et additiv til bad.

LavendelolieUndersøgelser
Nederst præsenteres nogle eksempler på aromaterapi-studier i effekten af lavendelolie.

  • Hypnotiske virkninger af lavendelolie

12 voksne kvinder med søvnforstyrrelser modtog en dosis på 0,86 g (3 dråber) lavendelolie, jasminolie eller basisolie (placebo) på deres pude i 3 separate lejligheder i 2 nætter.
Konklusion: Lavendelolie var mild hypnotisk og jasminolie stimulerende. I modsætning til jasminolie havde lavendelolie signifikant forøget den faktiske sovetid med en middelværdi på 69 minutter (p <0,05). Olien fra lavendel gjorde det nemmere at sove og kvaliteten af søvnen blev positivt forbedret med lavendelolie.

  • Lavendelolie er mild hypnotisk og jasminolie har en stimulerende virkning.

Aromaterapis effektivitet i forhold til blodtryk og stressreaktioner hos patienter med forhøjet blodtryk.
52 patienter (i tre grupper med en placebo-gruppe) med forhøjet blodtryk anvendte aromaterapi med inhalation som fremgangsmåde ved en blanding af lavendelolie, ylang-ylangolie og bergamot en gang dagligt i fire uger. Blodtryk blev målt to gange om ugen.
Konklusion: Den aromaterapeutiske behandling med inhalering af æteriske olier kan betragtes som en effektiv metode til at nedsætte blodtryk samt til at reducere psykologisk stress.

  • Lavendelolies påvirkning af adfærd hos psykiatriske patienter

Patienter (med en gennemsnitlig alder på 79+) med demens med lidelsen ophidset adfærd var behandlet med duft fra lavendelolie.
Konklusion: Sammenlignet med placebo viste 9 patienter (60%) en forbedring efter behandling med lavendelolie.

  • Lavendelolie og forbedring af stemningen og angsttilstande på hospitalet.

122 patienter blev indlagt på en intensiv afdeling. Den yngste patient var to år gammel og den ældste 92. Patienterne fik massage med lavendelolie.
Konklusion: Patienter, der fik lavendelolie massage rapporterede signifikant større forbedring af deres humør og oplevelsesniveau af angst (p = 0,05).

  • Lavendelolie og mentalt stress

42 raske, frivillige voksne mennesker deltog i et eksperiment. Stress blev induceret ved at vente i et lydisoleret lille rum i 20 minutter. En gruppe på 14 blev anbragt i rummet uden eksponering af lavendelolie, og en gruppe på 15 blev eksponeret/udsat for lavendelolie, og en gruppe på 13 behøvede ikke at vente.
Konklusion: Analysen på eksperimentet foreslog, at duft fra lavendelolie formindsker stressniveau og forbedrer den psykiske tilstand.

  • Lavendelolie og neuropsykisk aktivitet

48 sunde medicinstuderende i alderen 22-23 var opdelt i grupper, og opholdte sig i lokaler med lavendel-, rose- og geraniumolier. Indånding af olien fra lavendel (50 ml af en 1% opløsning forstøves i et rum på 176 m³).
Konklusion: Lavendelolie stimulerede neuropsykisk aktivitet (vurdering af koncentration, effektivitet, reaktionsevne og opmærksomhed)

Aromaterapi, æteriske olierLavendeliolie i parfumeindustrien:

Lalendelolie er meget brugt i kosmetik og af parfumeindustrien. Her nogle eksempler, lavendelolie i %:
”English Lavender” (Atkinsons, 1910) – 28 %
”Agua Allergoria Lavande Velours” (Guerlain, 1999) – 40 %
”Pour un homme” (Caron, 1934) – 41 %
”Lavandula” (Penhalogon’s, 2004) – 7,5 %
”Brin de R’eglisse” (Hermès, 2007) – 11 %
“Le Mâle” (Jean Paul Gaultier, 1995) – 0,8 %

Go’ fornøjelsen med lavendelolie
Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Referencer: Anti-inflammatory and analgesic properties of the leaf extracts and essential oil of Lavandula angustifolia Mill. National Institutes of Health
European Medicines Agency, Science Medicines Health, Assessment report on Lavandula angustifolia Mill., aetheroleum and Lavandula angustifolia Mill., flos , 15 April 2011 , EMA/HMPC/143183/2010, Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC).
ESCOP 2009; British Herbal Pharmacopoeia 1983, med henvisning til den britiske Pharmaceutical Codex 1973.
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.
Blogger, uddannet MBiochem, MBA