Manuka er et teatræ fra New Zealand

Manuka (Leptospermum scoparium) er et ”nyopdaget” thetræ, med mange egenskaber, som ligner det mere kendte ‘Teatræ’ (Melaleuca alternifolia).

De fleste manukatræer vokser i New Zealand, hvor de blomstrer i maj-juni. Manuka er en stedsegrøn busk stigende op til 5 i højde, det vokser meget hurtigt, og det dækker sig selv med små, skarpe blade. I foråret udsender deres vidunderlige blomster en delikat duft.

Træerne foretrækker sure og neutrale jorder, tåler stærk vind og masser af sol.Manuka (Leptospermum scoparium) er en nationalplante i New Zealand.

Traditionelle manukatræer blev brugt til brænde i New Zealand. Selve træet har længe været værdsat for sine helbredende egenskaber hos Maori-folket – de indfødte folk, “Aotearoa” (de newzealandske aboriginals). Maori tygger frøkapsler og unge skud ved behandling af forstoppelse og muskelsmerter samt for at helbrede sår.

Bladene selv er meget gode mod urinvejsinfektioner. Når barken af træet tygges bliver man rolig, og det er et hjælpemiddel ved søvnproblemer.

Et andet kendt manuka-produkt er manuka honning, som er lavet af bier, fra nektar af manuka blomster. Honning fra manukablomsterhonning har anti-bakterielle egenskaber i sig selv og det siges, at honningen har en usædvanlig god og fyldig smag.

Nye undersøgelser viser, at olien fra manukatræerne har stærke og naturlige antimikrobielle og antivirale egenskaber. Faktisk har harmanukaolie 20 til 30 gange stærkere antibakterielle og svampedrebende virkninger, end det mest kendt australske Tea Tree Oil, Melaleuca alternifolia. Dog har manukaolien ikke teatræoliens specielle duft.

Disse egenskaber gør manukaolie effektiv til bekæmpelsen af bakterier, til behandling af problematisk hud (fx acne, eksem, psoriasis, candida), ledsmerter, insektbid, til forebyggelse af fod – og kropslugt, lindring af solskoldning, m.m.

Manukaolier er i New Zealand på det seneste blevet meget kendte, og eksporteres nu til europæiske og asiatiske markeder.

Dog er manukaolie ret dyr på verdensmarkedet først og fremmest pga. et meget lavt udbytte (0,4 %) af olien under destillationen. For eksempel, for at få en liter manuka æterisk olie, er det nødvendigt med mindst 150 kg blade.

  • I dag er manukaolie en af de vigtigste olier i New Zealand til hudpleje.

Manukaolien bruges som en af ingrediens af forskellige typer af terapeutiske cremer, i lotioner og særlige sæber.
For nylig har manukaolien opnået en stigende popularitet inden for aromaterapi, især da olien er gavnlig for mennesker med et overfølsomt nervesystem og folk der lider af stress eller angst – forhold, der ofte optræder med allergiske reaktioner.

Læs mere om tea tree >

Produkter med manukaolie kan købes i Vivasan Shop >

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

Blogger, uddannet MBiochem, MBA