Sommerdufte og naturlige – myggemidler

Sommerdufte er dejlige. Skal man lave en stemning af sommerfest derhjemme, vil jeg sikkert anbefale at bruge blomsteragtige dufte og friske citron- eller appelsindufte.

Men en dejlig sommerstemning kan også blive skæmmet af myggeplage. Det er derfor, jeg helst vil tilføje flere dufte for at lave en mere behagelig sommerfeststemning. Ved hjælp af æteriske olier kan du holde myg væk – helt naturligt og miljøvenligt.

En af de mest kendte naturligt frastødende aromaer mod myg er udvundet af eukalyptusplanter. Det er fakta, at der ikke findes myg i eukalyptusskove i Australien. Det er fordi, de påtrængende insekter ikke kan udholde lugten af æteriske olier fra eukalyptusblade.

Naturlige myggemidler – insektfordrivende dufte

I de seneste år er æteriske olier blevet enormt populære, og der forskes bl.a. i muligheder for at finde flere naturlige insekticider for at kunne tage mere hensyn til miljøet, og for at mindske resistens overfor konventionelle kemikalier.

For nyligt blev der opdaget flere myggefrastødende æteriske olier, som sikkert vil blive brugt i fremtiden til fremstilling af naturlige myggemidler. De mest lovende er:

Fennikel – en lille undersøgelse foretaget af forskere fra Seoul National University i Korea fandt, at spray indeholdende 5% fennikelolie samt creme med 8% fennikelolie gav en myggefrastødende effekt.

Timian – en anden undersøgelse har vist, at carvacrol og alfa-terpinen (ingredienser indeholdt i æterisk olie fra timian) har signifikant højere frastødningseffekt mod myg end det meget kendte kommercielle insektfrastødende stof DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide). En spray fremstillet med 2% alfa-terpinen giver allerede en myggesfrastødende effekt.

Eukalyptus olie Vivasan

Eukalyptus olie Vivasan

Andre lovende planter er nellike, kamfer, citrongræs og pebermynte.

Naturlige myggemidler – brug eukalyptus æterisk olie

Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har nogen erfaring endnu med at bruge de fleste ovennævnte olier mod myg.

Jeg skal nok prøve mig frem. Indtil videre vil jeg anbefale et klassisk, afprøvet middel – brug eukalyptusolie.

Der er mange måder, hvorpå du kan bruge eukalyptusolie mod påtrængende myg.

– Brug aromalampe/aromasten;
– Dryp et par dråber eukalyptusolie på et stykke vat, og placer vat flere steder i lokalet;
– Lav din egen myggebalsam, som kan påføres på kroppen. Brug plantebaseret olie som base og tilføj flere dråber af eukalyptusolie (5 dråber eukalyptusolie pr 10 ml basisolie).

Jeg vil helst anbefale at bruge en ren jojoba- eller avokadoolie fra VIVASAN som basis, som er absolut hudvenlige og irriterer ikke huden. Ellers brug andre rene olier. Den æteriske olie skal absolut være ”ægte”. Lad være med at bruge syntetiske dufte, og pas på falske æteriske olier for din egen skyld.

Endelig vil jeg gerne anbefale at bruge Spray Viva Plus VIVASAN. Sprayen er en af mine favoritter, og jeg bruger den tit, bl.a. mod myg om sommeren og på rejser. Oprindeligt er sprayen tænkt som til luftdesinficering, mod forkølelse, mod dårlig luft.

Sprayen er meget populær i Schweiz, hvor lufthygiejne værdsættes meget. Med et stort indhold af eukalyptus er sprayen et udmærket naturligt myggefrastødende middel.

Man kan sprøjte på tøj, gardiner, legetøj og andre stoffer – sprayen efterlader ikke pletter. I stedet for pletter, efterlader sprayen dejlig frisk luft. Jeg elsker den. Men ikke myggene.

Naturlige myggemidler og Myggestik

Skete der alligevel det uheld, at du blev stukket, kan du lindre kløen med følgende æteriske olier: teatræolie, patchouliolie, enebærolie og ylang-ylangolie. En dråbe lavendelolie kan man påføre direkte på myggestikket. Andre olier skal først fortyndes i basisolie.

Du kan også påføre nogle andre produkter fra VIVASAN på myggestik for at lindre kløe: peru-stick, Tea tree tonic og tea tree creme har en øjeblikkelig effekt. Andre cremer med planteekstrakter, som lindre kløe, er : San Rocco balsam og cremer fra serien VITASAN AKUT.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Naturlige myggemidler – Naturlige myggefrastødende midler/æteriske olier kan købes i Vivasan.Dk Shop >

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

 

Referencer:
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010
Journal of Insect Science: Vol. 10 | Article 21, Journal of Insect Science | www.insectscience.org
Nerio LS, Olivero-Verbel J, Stashenko E. “Repellent activity of essential oils: a review.” Bioresour Technol (2010)
Trongtokit Y et al. “Sammenlignende frastødning af 38 æteriske olier mod myggestik.”  Phytoterapi Research (2005)

Blogger, uddannet MBiochem, MBA