Neroliolie fra blomster af bitter appelsin med meget fine og raffinerede duft

Neroliolie fra blomster af bitter appelsin med meget fine og raffinerede duft

Neroliolie fik sit navn i det 17. århundrede after Anne Marie Orsini, prinsesse af Nerola, som var meget fascineret af duften fra appelsinblomster og anvendte olien til at aromatisere sit tøj og handsker. Det var prinsessen af Nerola, som  gjorde olien meget populær og navngav olien. Neroliolie hører også i dag til de mest populære og eftetragtede olier især i aromaterapi og i parfumeindustrien.

Én plante – tre forskellige olier

Bitter appelsin (dansk)
Sour Orange (engl)
Bitterorange (tysk)
Naranja ácida, Naranja agria,  Naranja amarga (spansk)
Citrus aurantium, L. (latin)

Det er blomsterne fra bitter appelsintræ, som anvendes til fremstilling af neroliolie. Bitter appelsintræ eller Sevilla appelsintræ er en hybrid mellem Citrus maxima (pomelo) og Citrus reticulata (mandarin).

Bitter appelsintræ (Citrus aurantium L.)  må ikke forveksles med sød appelsin (Citrus sinensis L.), hvis frugter vi kender mest fra supermarkedet, og hvis skald anvendes til fremstilling af appelsinolie.

Bitter appelsin findes næppe til salg i supermarkeder i frugtafdeling. Bitter appelsin har, som navnet indikerer, bitter og syrlig smag, samt har en ru og temmelig tyk skal. Frugt fra bitter appelsin bruges oftest til marmelader.

Bitter appelsintræ er en af de mest fantastiske og værdsatte træer i aromaterapi og parfumeindustri. Træet er nogen absolut særligt, da næsten alle dele af træet kan bruges til at udvinde forskellige olier.

Olien kan udvindes fra skal af bitter appelsin. Fra blomster af bitter appelsin udvindes den fineste olie. Duftende blade, umodne frugter og stængler anvendes til fremstilling af petitgrainolie, som betyder “lille frugt”, eller kaldes som “poor man’s neroli”.

Olien fra forskellige plantedele har forskelligt kemisk indhold og egenskaber (se tabellen nedenfor).

Olie fra skal af bitter appelsin Olie fra blade, kviste og umodne frugter af bitter appelsin (Petitgrain olie) Olie fra blomster af bitter appelsin (Neroliolie)
Limonene 73-98 % < 1 % < 1 %
Linalool 19-27 % 23 %
Linalyl acetate 46-55 % 68 %
Myrcene 1 -11 % 1-6 %
Terpineol 4-8 %
Geraniol 2-4 % 6 %

 
Olien fra skal af bitter appelsin har en varm og frisk duft.

Duften af petitgrainolie er mere skarp, tung, maskulin og stærk.

Hvor neroliolie har meget forfinet, delikat, blød, feminin, frisk og raffineret duft. En stor del af neroliolie er linalyl acetate og linalool (lige som i lavendel). Men det er en blanding af mere end 400 forskellige ingredienser i absolut minimaler koncentrationer, som giver neroliolie dens exceptionelle egenskaber, og som gør det umulig at lave en kunstig, lignende blanding.

Neroliolie
Neroliolie hører til nogle af verdens dyreste æteriske olier.

Der er flere begrundelser for den enorme pris for en ægte neroliolie:

– Prisen på råmaterialer er meget høj:
Olien fra skal af bitter appelsin fremstilles af håndplukkede blomster, som skal anvendes med det samme, da de har en meget kort holdbarhed.
For neroliolie af god kvalitet anvendes blomster fra træer, der er mindst 20 år.

– Mindre indhold af æteriske olier i blomster:
Selve indholdet af æteriske olier i appelsin blomster er meget lille.

Forfalskning
Ægte neroliolie er en af verdens dyreste og mest eftertragtede olier. Derfor er det ikke overraskende, at markedet er oversvømmet med forfalskede ”neroliolier”.
Det er den høje pris ved at dyrke planterne og udvinde deres æteriske olie, som får nogle producenter til at fremstille såkaldt “neroliolie” af ringere kvalitet for at maksimere deres udbytte.
Såkaldte “Neroli”-dufte kan fremstillet fra citrusfrugter, appelsinblade, skal og kviste, hvor linalool og linalylacetat tilsættes. Nogle “Neroli”-olier består næsten udelukkende af linalylacetat.
Petitgrainolie optræder ofte som en substitut for nerolieolie på markedet, som sælges med navnet “neroliolie”, hvor maskinsamlede blomster, blade og kvister anvedes som råvarer.

Anvendelse
Afrodisiaka
Parodoksalt nok, er olien fra skal af bitter appelsin meget kendt som afrodisiaka olie. Det er et kendt fakt, at prostituerende i Madrid anvendte olien for at tiltrække sig kunder.
Dog, kemisk set, indeholder neroliolie ikke de stoffer, som kunne give den en afrodisiaka status.
Alligevel, duften af højkvalitets neroliolie opfattest i den grad som romantisk, sensuel og tiltrækkende, at olien, i mange lande, tit opfattes som symbol på renhed og jomfruelighed, samt anvendes ved bryllupsceremonier som dufte på brudens kjole, buketter og sengetøj.

Flavoring
Olien fra skal af bitter appelsin er non-toxic og kan anvendes som smagsingrediens i dyre drikke.
Det er mange indikationer på nettet, at det er neroliolie, som er en af de top-hemmelige ingredienser i Coca-Cola sodavand. Om det passer er svært at bekræfte pga mangel på troværdige kilder (det er jo en top-hemmelig opskift!). Det kan dog være tvivlsomt, når man estimere med den høje pris på neroliolie.

Desinficerende
Neroliolie har gode, desinficerende egenskaber. Desuden påviser forskning oliens moderate antifungale virkning.

Neroliolie er 5,5 gange mere effektiv som et baktericid end phenol.

Slankeolie
Dufte af neroliolie har vist sig at undertrykke appetitten, og derfor anbefales den til dem, som vil dæmpe appetit.
Og til dem, som har overstået et slankeprogram, og har nogle strækmærker, som skal udglattes.
Desuden kan olie fra bitter appelsin anvendes af gravide. Olien fra skal af bitter appelsin tilføjes til massageolie og anvendes til massage for at forhindre udvikling af strækmærker.

Kosmetologi
Neroliolie hører til skøndheden og i kosmetologi anvedes neloliolien i cremer, lotioner og masker for at stimulere hudcellernes vækst, og til rynket hud.

Aromaterapi
Neroliolie har altid været efterfragtet af aromaterapeuter først og fremmest på grund af sin beroligende effekt på kroppens nervesystem.
Ligesom lavendel kan neroliolie anvendes til bekæmpelse af søvnproblemer såsom søvnløshed og rastløshed.
Olien fra skal af bitter appelsin i aromalampe eller som parfume er et fremragende middel mod hovedpine, chock, depression, spændinger, uro, stress og svimmelhed.
Neroliolie anbefales til dem som skal til eksamen, som har sceneskræk, og før man skal tale i en offentlig forsamling.
Den sensuelle, afslappende og spirituelle neroliolie er glimrende til aromamassager og aromabad.

parfume fra SchweizParfumer
Oliens karakteristiske og forfinede duft gør neroliolien til en af de mest eftertragtede olier i parfumeindustrien.

Det vurderes, at 10- 12 % af alle moderne kvalitetsparfumer bruger neroli som deres vigtigste ingrediens.

Neroliolie er udmærket til dem som ønsker hjemmelavet parfume. Olien fra skal af bitter appelsin blandes især fint med jasmin-, ylang-ylang-, lavendel- og citronolie.

Neroliolie Vivasan kan bruges rent og ufortyndet som parfume, og kan erstatte de dyreste parfumer. Go’ fornøjelse.

Bemærkning om ægte neroliolie
Ægte neroliolie er nonirritant, sensibiliserende og nonphototoxic.
Det kendes ikke bivirknnger, allergiske reaktioner eller hudirritation.
Ægte kvalitetsolie er en olie, som bl.a. kan anvendes af børn, gravide og dem med irriteret og følsom hud.

 Forfinede neroliolie – duften til princesser

Referencer:
“Aromaterapy – a complete guide to the healingart”, K. Keville and M.Green, 2009“Handbook of Essential Oils Science Technology and Applications”, K. H. C. Baser (Editor), G.Buchbauer (Editor), CRC Press, 2010
The Chemisty & Bioactivity of Essential Oils” (75-76), 1999, Dr Maria Lis-Balshin, BSc PhD, Amberwood Publishing Ltd
”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999
”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997www.biomedcentral.com/1472-6882/13/42

 

 

 

 
Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.
Blogger, uddannet MBiochem, MBA