Æteriske olier mod forkølelse. Artikel fra Vivasan Danmark

Planternes duftstoffer æteriske olier er ikke bare aroma

Æteriske olier mod forkølelse. De fleste æteriske olier har stærke desinficerende egenskaber – bakteriedræbende og virushæmmende. Derfor er rene æteriske et godt valg mod forkølelse.

Vi er kommet tættere på jul og tættere på forkølelsestiden. Det er ikke underligt, at det er nu, når vinteren starter, at flere af os bliver forkølede. Vi bliver mere indendørs, og chancen for at blive smittet bliver større. Det er faktisk nu lige her, at æteriske olier bliver meget aktuelle.

Æteriske olier mod forkølelse

Profylaktiske metoder
Først og fremmest vil jeg anbefale nogle profylaktiske metoder: hold dine omgivelser rene og fri for bakterier. Det kan gøres ved at opvarme æterisk olie i en aromalampe. Varmen fra stearinlys fordamper vandet i aromalampens beholder, og små molekyler af æterisk olie bliver spredt sammen med vanddampe i  rummet.

Du kan også desinficere dine omgivelselser ved at sprede æteriske olier i luften ved hjælp af en elektrisk dispenser. Selve apparatet er lidt dyrt, men ret effektivt.

Der findes også nogle smarte produkter, som for eksempel Viva Spray Plus fra Vivasan – en færdig blanding med rene æteriske olier. Du kan desinficere luften i dine omgivelser (opholdstuen, børneværelse, soveværelse, kontor, bil) ved at sprøjte på gardiner, sofaen, tøj, legetøj, bilsædet – sprayen efterlader ikke pletter. Jeg plejer også at sprøjte på mit eget tøj, olierne desinficerer luften ved fordampning, som jeg indånder.

Et andet smart alternativ til at desinficere luften som du indånder er, at bruge en aromamedaljon. Placér et par dråber æterisk olie i aromamedaljonen, hvis duft du bedst kan lide – og go’ fornøjelse.

Her er olier, som anbefales til at desinficere omgivelser:
– teatræolie
– eukalyptusolie
– timianolie
– rosmarinolie
– mynteolie

Æteriske olier mod forkølelse – hvis du allerede forkølet

Hvis forkølelsen allerede har invaderet kroppen, og du er på vej til at få halsbetændelse, kan det anbefales, ud over desinficering af din omgivelse, en ekstra indsats.

Jeg vil gerne anbefale vanddampinhalation med rene æteriske olier. Ved at indånde dampene, optager du den æteriske olie i næsehulerne, som derefter dræber bakterier i næsehulen, luftrør, bronkierne osv.

Det er nemt og effektiv. Dryp et par dråber af rene æteriske olier i en skål med meget varmt vand, dæk hovedet med et tørklæde og indånd duftende olier  i 5-10 minutter. Husk at lukke øjnene.

Der findes på markedet også forskellige slags elektriske apparater, som for eksempel en elektrisk ansigtssauna-maske, som også kan anvendes til dette formål. Det er en lidt dyrere løsning, men på den anden side er det en nem og ret effektiv metode.

Her er olier, som anbefales til inhalation:
– lavendelolie
– appelsinolie
– citronolie
– rosmarinolie
– teatræolie
– eukalyptusolie

Du kan også bruge disse olier i et varmt bad før sengetid. Husk at æteriske olier ikke er vandopløselige, og ikke må dryppes direkte i badekaret med vand, men først skal opløses i en basisolie.

Har du allerede feber
Hvis kulden har udviklet sig til kulderystelser med feber, findes der nogle olier, som pga kølende effekt kan sænke feberen lidt (ved milde tilfælde).

Du kan gøre følgende: Opløs et par dråber æteriske olier i en basisolie og massér meget let på kroppen. Alternativt kan du lave et kompres med afkølende vand og olier.

Her er olier, som kan reducere let feber:
– pebermynteolie
– citronolie
– teatræolie
– eukalyptusolie
– nellikeolie

Jeg håber, at I får gavn af at bruge æteriske olier, og holder jer forkølelsesfri gennem hele sæsonen. Ha’ det godt og god fornøjelse med æteriske olier.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering
Blogger, uddannet MBiochem, MBA