Patchouliolie - mangfoldig opfattelse af duft, er en kontroversiel olie

Patchouli – ”grønt blad”

Patchouliolie er en kontroversiel olie, hvis duft nogle mennesker finder eksotisk, sensuel, og luksuriøs, mens for andre lugter olien bare frastødende. I nutiden forbinder nogle mennesker patchouli med hippietiden, og dens værdi i hudplejen er uvurderlig. I 60’erne var den sofistikerede, elegante patchouliduft en trendy duft i mange parfumer.  

Patchouli planten

Patchouli (dansk, tysk, engelsk)
Pogostemon cablin (latin)

Pathouli Pogostemon cablinPatchouliplanter er meget varmekrævende og vokser kun i de varmeste lande, derfor er selve planten ikke ret kendt her i Danmark. Planten er hjemmehørende i Malaysia og i Indien, hvor den er kendt som ‘puchaput “.

Ordet stammer fra Hindustan, og betyder ”grønt blad”. “Patchoili er en flerårig, busket plante, der vokser op til 1-3 meters højde, med behåret stængel og store, duftende blade. Den har hvidlige blomster blandet med lilla. 

  • Mangfoldig opfattelse af duft – Patchouliolie er en kontroversiel olie, hvis duft nogle mennesker finder eksotisk, sensuel, og luksuriøs, mens for andre lugter olien bare frastødende.

I mine egne undersøgelser spurgte jeg mænd og kvinder i forskellige aldre om at vælge deres favorit duft. Hvad angår patchouliolie, har jeg ikke bemærket nogen direkte korrelation mellem køn eller alder. Både mænd og kvinder i forskellige aldre har den sammen opfattelse af patchouliolie. 

Pathouli duft

Mens vi i nutiden har forskellige meninger om patchoulis duft, så opfattede man i det victorianske England patchouli duft som luksuriøs, ædel, forfinet og aristokratisk. Patchouli blev brugt i linnedkister af adelen og bl.a. dronning Victoria. Forklaringen kan være følgende: Pakker med silke kom med handelsfolk fra Kina, som rejste til Mellemøsten, og deres silkestof var pakket med tørrede patchouliblade for at forhindre møl i at lægge æg på silken. Derfor duftede de dyre silkestoffer af patchouli. Det kan godt være, at man forbandt patchouli duft med luksuriøsitet i gamle dage. 

Man brugte også i Indien traditionelt patchouli til at holde møl og andre insekter ude af sengetøj og uldne sjaler og tæpper. Det er en karakteristisk duft fundet i indiske sengetæpper og bomuld. Hånd-vævet silke og uldtæpper fra Persien, Indien og Tyrkiet havde tørrede patchouliblade lagt oven på dem, før de blev rullet sammen til skibsfarten. Europæerne nægtede faktisk at købe billigere, lokale efterligninger af orientalske tæpper, fordi de ikke lugtede autentisk.

I nutiden forbinder nogle mennesker patchouli med hippietiden, og dens værdi i hudplejen er uvurderlig. I 60’erne var den sofistikerede, elegante patchouliduft en trendy duft i mange parfumer.  

Patchouliolie

Pathouliolie VivasanPatchouliolie udvindes fra blade. Bladene skal fermenteres, og ældes før de destilleres, hvilket kan tage så lang tid som 24 timer. Udbyttet af olien er ca. 2 – 3 %. Patchouliolie har en meget kompleks sammensætning at kemiske stoffer: patchoulol (op til 50 procent), patchoulene, pogostol, bulnesol, eugenol, cadinene, carvon, benzoesyre, kanelsyre, m.m.
Alle forsøg på at gøre en syntetisk patchouli har fejlet fuldstændigt indtil nu.

I modsætning til de fleste æteriske olier, som oxiderer og aftager i terapeutiske og aromatiske (duftmæssig) kvalitet over tid, forbedres patchouliolie med alderen, som en fin vin.

Selve olien er ikke-toksisk, ikke-irriterende og ikke-sensibiliserende. Der kendes ikke tilfælde med allergisk reaktion for patchouliolie.

Duften af patchouli er tung, jordnær, skarp, kraftig, sød, bitter, gennemtrængende, eksotisk. Ellers er det op til jer, om olien dufter eller lugter.

Patchouliolie i aromaterapi

Patchouliolien er fantastisk til at bekæmpe depression og angst. Olien virker meget afbalancerede.

Det siges også, at den skaber en kælen atmosfære. Til at bekæmpe angst og depression anbefaler jeg at anvende olien i dampform/inhalation og som til en blandet massageolie. Eller fortyndet i badet.

Følelsesmæssigt er patchouliolies virkning beroligende og jordforbindende.

Pathouliolie – gavnlig virkning på huden

På huden er denne olie en af de mest aktive, og er en fremragende vævregenerator, som hjælper til at stimulere væksten af nye hudceller. I sårheling, ikke kun fremmer den en hurtigere heling, men hjælper også med at forhindre grimme ardannelser, når såret heler.

Desuden anvendes patchouliolie til behandling af acne, psoriasis, fodsvamp, dermatitis og eksem. 

Patchouliolie er meget effektiv mod forskellige svampeinfektioner samt hovedbundslidelser. Olien kan også bruges mod kløe og til at lindre insektbid.

Patchouliolie er en af de mest populære olier hos Vivasan fytokosmetologer , som anvender olien som en naturlig lifting, til at forbedre hudelasticitet, til at mindske hævelser og poser under øjnene, og mod tør og irriteret hud.

Desuden har patchouliolie en effektiv deodoriserende virkning, og kan anvendes som en naturlig deodorant.

 Pathouliolie til vægttab

Med sine fremragende, vanddrivende egenskaber, er den effektiv til at bekæmpe væskeophobning og til at bryde cellulitis op, og hjælper med at reducere overvægt.

Selve duften af patchouliolie kan forårsage tab af appetit hos nogle individer.

Desuden anbefales patchouliolie efter vægttabsprogram og efter fødsel, hvor huden er slap og skal strammes op. 

Pathouliolie – insektfrastødende

Patchouliolie anvendes traditionelt sammen med naturlige tekstiler. I Østen bruges den i potpourris/duftposer og placeres mellem linned, da olien fungerer som et insektfrastødende middel.

Pathouliolie parfume

Parfumefremtillere må har tænkt på dette faktum, da patchouliolie er brugt som en hovedingrediens i den berømte parfume “Tabu”.

Pathouliolie – afrodisiak

Patchouli har også et ry som et elskovsmiddel, et begreb, som formentlig opstod i Indien, hvor det traditionelt anvendes i seksuel praksis, mod impotens hos mænd og ved frigiditet hos kvinder.

Pathouliolie – parfumer

Parfumefremtillere må har tænkt på dette faktum, da patchouliolie er brugt som en hovedingrediens i den berømte parfume “Tabu”. 

Her er flere exempler af parfumer med pathoiliolie (i %):
“Pathouli” (Rémminiscence, 1970) – 65 %
”Borneo 1834” (Serge Lutens Les Salons du Palais Royal Shiseido, 2005) – 57 %
”Prada Eau de Parfum Intense” (Prada, 2005) – 19,5 %
”Yatagan” (Caron, 1976) -19,5 %
“Voleur de Roses (L’Artisan Parfumer, 1993) – 25 %
“Chanel No 5” (Chanel, 1921) – 0,1 %
“Zino Davidoff” (Davidoff, 1986) – 2,8 %
“Xeryus” (Givenchy, 1986) – 2,8 %
“Xeryus Rouge” (Givenchy, 1995) – 1,9 %
“Maassar” (Rochas, 1980) – 14 %
“Miss Dior” (Dior, 1947) – 9,2 %

Pathouliolie – naturlig parfume

Som sagt, nogle mennesker, lige som mig selv, er meget begejstret for patchouliduft. Man kan kun anvende en enkelt meget sofistikeret patchouliduft i sine naturlige parfumer. Ellers er patchouliolie en basis note, der fungerer som en fiksativ og grundblanding, især til mænds blandinger.

Jeg er personligt meget glad for at blande patchouliolie med salvie, geranium og lavendel til fremstilling af min egen romantiske og sensuelle, naturlige parfume. 

Natalia Burmistrova Jørgensen

Referencer:
Grieve, Maude (1995) A Modern Herbal , Foster, Steven; Johnson, Rebecca L. (2006). Desk Reference to Nature’s Medicine. Washington, D.C.: National Geographic Society., Patchouli Oil Uses: Acne, athlete’s foot, chapped skin, dermatitis, eczema, fatigue, frigidity, hair care, insect repellant, mature skin, oily skin, stress. Julia Lawless, The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils (Rockport, MA: Element Books, 1995, Health World Online
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010, Berit Johannessen (red.) ”Komplimentær og alternativ behandling” – en grunnbok for sykepleire”, Gyldendal Norsk Forlag AS 2008, Gabriel Mojay ”Aromaterapi for krop og sjæl”, copyright ® 1996 Gaia Books Limited, London,  Aromaterapi for krop og sjæl”, G. Mojay, 1996.,
”Urter og Medicin”, G. Borctst, 1991, ”Aromaterapi og velvære”, S. Price, 1991, ”Aromaterapi til kvinder”, M. Tisserand, 1992, ”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999, ”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering
Blogger, uddannet MBiochem, MBA