Stamcellers næsten ubegrænsede regenerative potentiale er en af de mest diskuterede emner for tiden.

Stamcellernes evne til at udvikle væv og organer kan give uudtømmelige muligheder for helbredelse af flere sygdomme og lovende muligheder for at forlænge ungdom.

På den anden side er der stadig mangel på forskning og kliniske anvendelser af stamceller, bl.a. pga. moralske og eller etiske problemer.


Forskning i menneskers stamceller giver modstand pga. juridiske og etiske spørgsmål i anvendelse af menneskers stamceller, som primært stammer fra frosne embryoner.

Mens problemer med anvendelse af menneskers og dyrs stamceller er ikke løst endnu, tager videnskaben fordele fra andre kilder til stamceller:
planter.

Selvom der er en stor forskel mellem menneske/dyr og plante, bekræfter flere videnskabelige undersøgelser, at flere fysiologiske processer i planter minder om dem i vores kroppe. For eksempel, Fabiana Rosati, sammen med en gruppe af forskere fra universitetet i Firenze (2003), har vist en lighed i metabolisme af steroider hos mennesker og planter.

En dansk forsker, Bryan Clark, fra Aarhus Universitet, har sammen med andre forskere påvist, at dyreceller også kan indeholde cytokininer, før kendt som plantehormoner, som styrer modning/aldringsprocesser i planter.

Andre undersøgelser påviser, at planternes stamceller indeholder ingredienser, som kan påvirke vækst, reproduktion, ældning, neutralisere frie radikaler i både planter og mennesker.

Stamceller kan dyrkes

Planternes stamceller kan kultiveres i laboratorier, takket været store fremskridt indenfor molekylær- og cellebiologi.

Metoden til dyrkning af stamceller er baseret på komplekse bioteknologiske processer, dvs. de er tidskrævende og dyre.

Til gengæld kan man få store mængder af standardiserede ekstrakter. En anden fordel er, at man nøje kender til oprindelse af råvarer og indhold.

Følgende planter er de mest forskede i nutiden: æble, argan, tobak, lotus, fennikel, vindrue, edelweiss og rhododendron.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

LÆS FAQ OM STAMCELLER >

 Produkter med ekstrakter fra stamceller kan købes i Vivasan Shop >

 

 

Vivasan vælvere produkter fra Schweiz af høj kvalitet og baseret på ekstrakter fra urter og planter. Økologiske råvarer – Uden genmodificerede planter – Uden parabener – Dermatologisk testet – Ikke testet på dyr.
Kvalificeret fremstilling af produkter efter GMP og ISO standarder, produkter som virker og er sunde for din krop. Vivasan stiller høje krav til råvarer, produktion og slutprodukt for at sikrer den højeste kvalitet. 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA