Rosenolie og rosen – blomsternes dronning

Rosenolie hører til de mest populære og dyreste olier i verden. 

Rosenolie fra de mest fascinerende rosen blomster er  symbol på kærlighed, lidenskab, sympati, begær, luksus og naturlig skønhed.

Man kalder ofte rosen for blomsternes dronning. Den græske mytologi forbinder rosen med Afrodite, kærlighedens og skønhedens gudinde. Ordet rose stammer fra græsk, og betyder ”rod”. Man hævdede, at rosens traditionelle rødlige farve stammer fra ungdommens gud, Adonis’ blod.

Roser til æteriske olier
Rosa centifolia og Rosa damascena (lat)
Familien Rosaceae

Det fleste ved, hvordan roser ser ud, og der er ingen grund til at kaste sig ind i en grundig botanisk beskrivelse af selve planten. Det er rosenolie og roser til æterisk olie, som er i fokus denne gang.Rosen – hvem kender ikke rosen?

Der findes ca. 250 forskellige arter og mere end 10.000 hybrider. Dog er der ”kun” 30 arter, som har en særlig værdifuld, rosenagtig duft. Hvis vi taler om roser til rosenolie, så er der kun to arter, som anvendes kommercielt til at udvinde rosens vidunderlige duft: Rosa gallica og Rosa damascena.

Rosa damascena dyrkes meget i Bulgarien til produktion af æterisk olie. Rosa centifolia blev dyrket meget før i tiden i Frankrig, men i nutiden dyrkes den mest i Nordafrika til produktion af æteriske olie, især i Marokko, og kaldes derfor ofte for ‘Rose de Maroc’.

Rosenolie
Rosenolie hører til de mest populære og dyreste olier i verden.

Olien fra rosen blomster har et absolut komplekst kemisk indhold – over 300 ingredienser formulerer ca. 86 % af oliens indhold. De resterende 14 % er forskellige mængder af meget minimalle mængde af stoffer, som i det hele er afgørende for en særlig og kompleks duft af rosenolie.

Olierne fra Rosa centifolia og Rosa damascena har mange lignende egenskaber, men skelnes også fra hinanden pga forskelle i kemiske sammensætninger. Den franske type (Rosa de Marokko) er mere et elskovsmiddel, mere beroligende og desinficerende end den bulgarske, og værdsættes derfor mere i aromaterapi og kosmetologi, mens den bulgarske rose anvendes meget i parfumeindustri.

Ingredienser Olie fra Rosa damascena (Bulgarske rosa) Olie fra Rosa centifolia (Rosa de Marokko)
Citronellol 35-55% 18-22%
Geraniol + nerol 30-40% 10-15%
Phenyl ethanol 1,5-2% Op til 63%
Farnesol 0,2-2% Op til 2%

 

Selvom citronellol, geraniol, nerol, farnesol, phenyl ethanol og farnesol er de vigtigste ingredienser i rosenolie, så er det alligevel ikke lige de stoffer, som afgør rosens særlige komplekse duft. Det viser sig, at fx citronellol kun udgør 4,3 % af duften. Mens 70 % af rosens duft er afgjort af kun 0,14 % særlig blanding af mange forskellige, stærkt duftende stoffer.

Det er derfor, det ikke lykkes at fremstille kunstig rosenolie, netop pga den komplicerede sammensætning af dufte, også selvom der findes en stor mængde af ekslusive og forfalskede rosenagtige olier på markedet. Duft af rose er en af de mest sofistikerede, og kan ikke erstattes af de mest komplekse blandinger af kemiske ingredienser.

Fremstilling af rosenolie
Rosenolie hører til nogle af verdens dyreste æteriske olier, og man siger ofte, at ægte rosenolie er guld værd.

Hvis du støder på en billig version af rosenolie, så er det en ingen tvivl om,  at det drejer sig om en forfalsket rosenolie.

Der er flere begrundelser for den enorme pris for en ægte rosenolie. 

– Prisen på råmaterialer til rosenolie er meget høj:
Rosenolie fremstilles af rosenblade, som skal håndplukkes om formiddagen, når blomsterne har det største indhold af æteriske olier fra rosenbuskene. Blomstringen er også begrænset til ca. to måneder om sommeren. De sarte, håndplukkende blade skal straks bearbejdes. Selve dyrkningen af roser kræver også en særlig håndtering.

– Mindre indhold af æteriske olier i rosenblade:
Selve indholdet af æteriske olier i rosenblade er meget lille og er størst om formiddagen, og duften ”fordampes” hurtigt fra de sarte rosenblade.

Rosen – blomsternes dronningAnvendelse
Rosenolie opfattes som en olie med en meget stemningsfuld duft.

Rosenolie er anvendt i cremer, lotions og sæber for sine milde anti-virale og baktericide egenskaber, såvel som en vidunderlig duft. Rosenolie virker forfriskende især til tør og rynket hud. Rosenolie kan bruges til behandling af hudproblemer som fx sprængte blodkar, eksem og forkølelsessår. Den kan også masseres ind i huden på ansigtet eller kroppen for at stimulerer blodcirkulation og styrke huden.

Til hjemmebrug kan rosenolie anvendes til berigelse af kosmetiske produkter som cremer, shampoo, vaskemidler, m.m. Man kan også lave en eksklusiv, hjemmelavet skin tonik.

Olien fra rosen blomster er meget kendt i aromaterapi, hvis aroma er kendt for at styrke hjertet åndeligt og følelsesmæssigt. Olien virker beroligende, afbalancerende og giver fornemmelse af ro og velvære. Rosenolie er et kendt afrodisiaka og virker erotisk stimulerende, og bruges derfor til at behandle problemer som impotens eller frigiditet. Olien fra rosen blomster anvendes til behandling af menstruations- og klimakterieproblemer, fordøjelsesystemet og kvalme.

Men nogen gange erstatter aromaterapeuter rosenolie med andre billigere olier pga den høje pris. En ægte rosenolie er, lige som jasminolie og neroliolie, en ægte luksus.

Ved rosenolie er det duften, som fascinerer mest. Derfor brug olien til af få en luksusoplevelse: til sensuel massage, aromabad og som en parfume.

Bemærkning:
En ægte rosenolie er ikke-toksisk, ikke-irriterende og generelt ikke-sensibiliserende, dog har nogle mennesker en allergisk reaktion på dufte. Rosenolie frarådes også til gravide især i de første fire måneder af graviditeten, fordi olien kan stimulere menstruation. Olien fra rosen blomster skal undgåes af mennesker efter  behandling med kemoterapi.

Rosenolie i parfumeindustrien

“Rose” (Molinard, 1960)Rosenolie i parfumeindustrien
“Rose Jscqueminot” (Coty, 1860)
“LaRose d’Orsay” (d’Orsay, 1908)
“Nahéma” (Guerlain, 1979) – 0,5 %
“Miracle So Magic!” (Laura Biagotti, 2009) – 0,1%
“Sa Majesté LA Rose” (Serge Lutens Les Salons du Palais Royal Shiseido, 2000) – 1 %
“Acqua di Parma” (Acqua di Parma, 1930) -0,6 %
“Coco” (Chanel, 1984) – 0,2 %
“Beige” (Chanel Les Exclusifs, 2008) – 0,2 %
“Chanel no 5” ( Chanel 1921) – 0,5 %
“Addict” (Dior, 2002) – 0,2 %
“Rose Essentiel” (Bvlgari, 2005) – 0,2 %

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Referencer:
“The Ancient and Healing Art of Aromatherapy”, 1997, Care Hill, Reed International Books Limited
“Aroma Science”, Salvatore Paul Gimelli, 2001, Micelle Press
“Handbook of Essential Oils Science Technology and Applications”, K. H. C. Baser (Editor), G.Buchbauer (Editor), CRC Press, 2010
The Chemisty & Bioactivity of Essential Oils” (75-76), 1999, Dr Maria Lis-Balshin, BSc PhD, Amberwood Publishing Ltd
“Essential Chemistry for Aromatherapy” (149-153), 2008, S. Clarke, BSc PhD, Elsevier
“The Aromatherapy Bible”, 2009, G. Farrer-Halls, Godsfield Press
“Aromatherapy An A-Z”, 2000, P. Davis, The C.W.Daniel Company Ltd
“Aromatherapy – a complete guide to the healing art”, 2009, K. Keville and M.Green, Crossing press Berkeley

kvalitet fra Schweiz


 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA