Rosentræolie/rosenwood oil – duft for sjæle

Rosentræolie er en absolut særlig æterisk olie. Olien har en meget karakteristisk og måske en af de mest vidunderlige dufte, og kaldes ofte en duft for sjæle.

Olien er meget værdsat i kosmetologi og aromaterapi, og den hører til nogle af de mest eksklusive og dyre parfumer.

Planten

Rosentræ – (dansk)
Rosenwood/ Bois de Rose (Engl.)
Rosenwood/Rosenholz (Tysk)
Pau rosa (Br.)
Bois de rose femelle (Fr.)
Aniba rosaeodora Ducke (latin)

Rosentræ er et stort, stedsegrønt træ på op til 30 meters højde. Rosentræ hører til familien Lauraceae, dvs. er tæt beslægtet med andre, mere kendte træer: laurbær og kanel.

Træet er hjemmehørende i Brasilien i Amazonas, Peru, Ecuador og Colombia. Rosentræ hører til træsorter, der længe har været værdsat for det smukke, rødlige træ som ofte anvendes til elegante møbler. Træet har en særlig rødlig farve og er utrolig finkornet, og det poleres næsten blankt som glas, hvis det bliver slebet fint nok.

Træet er meget velegnet til musikinstrumenter, som fx violin. Alle dele af træet har en særlig rosenagtig duft. Rosentræets æteriske olie er en af de mest eftertragtede æteriske olier i Vesten. Før i tiden var rosentræ en vigtig kilde til linalool.

Rosentræets popularitet har desværre gjort det til en meget truet plante. I det sidste århundrede blev de fleste rosentræer fældet ved rovdrift i sydamerikanske regnskove. Træerne skal være 40 år gamle, før de kan producere den æteriske olie.

Derfor kan plantning af nye træer ikke løse det øjeblikkelige problem. Dette forklarer også, at ægte rosentræolie ret sjældent findes til salg i de seneste år. I øvrigt er der en stor risiko for at støde på en forfalsket olie. Hvis man finder en ægte rosentræolie, kan det anbefales at kontrollere om træerne stammer fra et miljøkontrolleret område.

Rosentræolie
Æteriske olie udvindes ved dampdestillation af træflis.  Alle dele af træet er duftende, men traditionelt anvendes kun træflis og destilleres til fremstilling af æterisk olie. Det er en farveløs væske med en svag gul nuance, med en meget kompleks duft, som er både blomster- og træagtig, og lidt krydret.

Rosentræolie indeholder mellem 80 % og 97 % linalool, en lille mængde terpineol,1,8-cineole, limonenen og stor mængde af andre stoffer.

Rosentræolie er rig på linalool, som er et absolut eftertragtet kemisk stof i duftindustrien. Indtil 1960’erne var rosentræolie en vigtig kilde til naturlig linalool, som også forklarer et stor barbarisk ‘udryddelse’ af vildt voksende rosentræer i regnskove i Amazonen.

Forfalskning
Da olien er meget sjælden og værdifuld, sælges ofte forfalskede rosetræolier. Oftest kan det bare være en blanding af linalool og limonene, som er meget langt fra den ægte æteriske olies duft og kompleksitet.

Anvendelse
Rosentræolie blev oprindeligt produceret udelukkende til duftindustrier i Vesten. Der findes ikke særligt mange indikationer på, at indfødte indianere på en eller andet måde forsøgte at udvide olien fra rosentræer. Derfor findes der ikke informationer om medicinske anvendelser for denne olie fra indianere.

Det er i vestlige lande, at rosentræolie er blevet enorm populær, først og fremmet pga en særlig fin duft.  Olien bliver anvendt i parfumer, kosmetiske produkter, sæber, cremer og brugt som tonic.

Aromaterapi 
Rosentræolie er blevet en af de mest eftertragtede æteriske olier i aromaterapi. Olien virker meget afslappende og opløftende, og anvendes ved følelsesmæssige kriser, depressioner og stress. Olien har mild smertestillende effekt, og kan afhjælpe hovedpine, migræne  og kvalme.

Oliens egenskaber gør, at den opfrisker hovedet og får nerverne til at falde til ro, så den er god til eksaminer eller ved større arbejdspræstationer.

Kosmetologi
Rosentræolie værdsættes af fytokosmetologer. Den giver smidighed i huden og er effektiv til vævsregenerering i huden. Olien egner sig til alle hudtyper, især egnet til pleje af tør hud, som det forynger. Olien kan anvendes til ansigtsmassage til afslapning af musklerne.

Desinficering
Da rosentræolie har desinficerende egenskaber, kan den anvendes til behandling af mindre sår og insektbid. Man kan dryppe et par dråber af denne olie på et stykke vat, og anvende det på det berørte område.

Afrodisiaka
Oliens stimulerende egenskaber hjælper til at forfriske sindet og kroppen. Det kan virke som et elskovsmiddel ved at vække seksuel lyst. Det fungerer godt ved at få libido og bløde følelser for din partner.

Naturlig parfume og tonic
Rosentræolie har en meget kompleks og særlig duft, og er meget velegnet til fremstilling af hjemmelavede parfumer. Da duften er meget komplekst og unik, behøves rosentræolie ikke nødvendigvis at blandes med andre æteriske olier. Ellers kan man prøve at blande rosentræolie med fx lavendel, citron, melisse og geranium olier. Brug avokadoolie eller jojobaolie som basisolie til fremstilling af dine individuelle parfumer.

Rosentræolie er også meget velegnet til fremstilling af hjemmelavende tonic. Tilføj et par dråber af rosentræolie i en blanding af alkohol (10%) og rent vand (90%).

Insektfrastødende middel
Til sidst kan det nævnes, at rosentræets duft kan holde insekter, som myg, lopper og myrer væk, som ekstra gavn af en facinerende olie fra rosentræet.

Bemærkning: Rosentræolie anvendes kun udvortes.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

VIVASAN Rosentræolie er fremstillet fra rosentræ fra en certificeret plantage, og efter farmakologiske regler GMP/PIC, ISO 9001:2000

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

Referencer:
“LINALOOL”, SIDS Initial Assessment Report http://www.inchem.org/documents/sids/sids/78706.pdf
“The Ancient and Healing Art of Aromatherapy”, 1997, Care Hill, Reed International Books Limited
“Aroma Science”, Salvatore Paul Gimelli, 2001, Micelle Press
“Handbook of Essential Oils Science Technology and Applications”, K. H. C. Baser (Editor), G.Buchbauer (Editor), CRC Press, 2010
“The Chemistry and Bioactivity of essential Oils”, Dr. Maria Lis-Balchin, BSc PhD, 1995, Amberwood Publishing
“Aromatrherapy”, K.Keville and M. Green, 2009,Crossing Press , Berkeley
Blogger, uddannet MBiochem, MBA