Rosmarin - Ginseng fra Middelhavet

“Se, der har du Rosmarin, det er for erindringen”

Rosmarin var traditionelt betragtet som en hellig plante, også værdsat som et middel til at styrke hukommelsen.
”Rosmarin får lov at brede sig over mine havemure. Ikke fordi bierne elsker den, men fordi planten er helliget erindringen, og dermed venskabet.”  Sir Thomas More, 16. århundrede

Jeg får en del spørgsmål om rosmarin og rosmarinolie. Det er ikke noget overraskelse.

  • Siden oldtiden er rosmarin blevet hyldet indenfor medicin og madlavning
  • Rosmarin er en af de ældste planter, som har været brugt i medicin og mad
  • Rosmarinolie er en af de mest kendte olier i aromaterapi i nutiden over hele verden
  • Rosmarinolie er, sammen med lavendelolie, en af de mest forskede og studerede æteriske olier i nutiden på verdens plan.

I Danmark er rosmarin mest kendt som en krydderurt. Der sælges endnu ikke naturlægemidler, som indeholder rosmarin. Men min erfaring viser, at interessen for rosmarin til alternativ behandling og aromaterapi vokser – også her i Danmark.

Altså, det er rosmarin og den aromatiske rosmarinolie, som stjæler billedet denne gang.

Rosmarinplanteningredients
Rosmary (engl.)
Rosmarin (tysk)
Rosmarinus officinalis L. (latin)

Rosmarin er en stedsegrøn, flerårig busk med nåleagtige smalle blade og lyseblå blomster som foretrækker tørre skråninger ved havet. Det er sikkert derfor, at den blev kaldt for ”Rosmarin”, som stammer fra det latinske ros marinus, ”havets rose”.

Rosmarin gror ikke vildt i Danmark, fordi planten er varmekrævende, men rosmarin kan dyrkes her i Danmark.Min rosmarinbusk vokser godt i drivhuset, og jeg plejer at dække den til om vinteren.Jeg kender nogle danskere, hvis rosmarin trives tæt på en sydvendt mur.

Ellers foretrækker rosmarin varme lande (rosmarin har i de varme lande også en meget kraftigere aroma end rosmarin dyrket herhjemme). Desuden trives rosmarin bedst på tørre og veldrænede steder med kalkrig og næringsfattig jord.Oprindelig stammer rosmarin fra middelhavslandene, men i nutiden vokser planten vildt eller dyrkes over hele verden, især i Syd- og Østeuropa, Nordafrika, Mellemøsten, USA og Australien.

Fornyeligt købte jeg et ”Afrikansk eksotisk mix” fra Uganda i supermarkedet. Blandingen indeholdt nogle frugter, vaniljestang med frø, citrongræs og en rosmarinkvist. Sikke en globalisering…

Rosmarinolie
Hele rosmarinplanten indeholder en stærkt duftende, klæbrig harpiks. Men det er de små kviste med stedsegrønne blade, som bruges til fremstilling af æterisk olie ved dampdestillation. Det menes, at olien første gang blev destilleret allerede i det 13. århundrede. Rosmarin æterisk olie har en stærk, frisk, kamferagtig og lidt træagtig duft.

Rosmarin – historisk indblik
Rosmarin var traditionelt betragtet som en hellig plante: en plante, som bringer lykke og beskytter mod det onde.I det gamle Ægypten brændte man kvistene i faraoernes gravkammer til minde om deres tidligere liv. I det antikke Grækenland var rosmarin et symbol på loyalitet og erindring. I det gamle romerske imperium bar man hovedkranse af rosmarin ved bryllupper, som symbol på tillid og varighed.

Gennem århundreder fortsatte disse traditioner i Europa, hvor forgyldte rosmarinkviste betragtedes som tegn på kærlighed og venskab.

Rosmarin var også værdsat som et middel til at styrke hukommelsen.

”Se, der har du  Rosmarin, det er for erindringen: Jeg beder dig, min hjertenskær, kom mig i hu!” Der er stedmoderblomster, det er for tanken” – Hamlet, Shakespeare.
 Rosmarinplanten anvendtes meget som en medicinsk plante. I middelalderen, under pesten, blev den båret om halsen som beskyttelse mod sygdomme. Rosmarin var traditionelt betragtet som en stimulerende, styrkende og ungdommelig plante.
”Kog megen rosmarin, og tag bad deri, så bliver du stærk, livlig, glad og ungdommelig” – rådgav William Langham (1597).
Anvendelse
I nutiden er rosmarin en af de mest kendte og anvendte æteriske olier. Det er ikke uforståeligt, da anvendelsesrækken er meget lang:

  • Hudopstramning
  • Eksem, uren hud, akne, skælRosmarin
  • Stimulerer hårvækst, bremser hårtab, en tonic for skaldede mennesker
  • Hoste, forkølelse
  • Fordøjelsesproblemer (stimulerer fordøjelsen af fedt)
  • Ved for lavt blodtryk
  • Naturligt konserveringsmiddel (forlænger holdbarheden af kosmetiske produkter pga antiseptiske egenskaber)
  • Styrker immunforsvaret
  • Antioxidant
  • Lindring af lette smerter, f.eks. reumatisme
  • Ved luftvejsproblemer, som bronkitis
  • God virkning på ømme muskler og blodcirkulation (som tilsætning til massageolie)
  • Hovedpine, migræne, stress, træthed, depression, humørsvingninger
  • Befordrende virkning på kredsløbet
  • Stimulerende virkning ved almene svækkelsestilstande
  • Stimulerer mental aktivitet og modvirker glemsomhed

Da anvendelsesområderne er så brede, er rosmarinolie en af de mest anvendte olier i min praksis. Jeg bruger olien i aromalampe, til duftpose (potpourri), til fodbad, til berigelse af cremer og shampoo.

Efter min erfaring blandes rosmarinolie fint med eukalyptus, salvie og citronolier. Jeg bruger ofte selv rosmarinolie ved travlhed og for at klare præstationer.

Rosmarinolie er mit bedste valg, når jeg skal holde et foredrag eller sidder lang tid ved rattet. Rosmarin er en fantastisk hjernetonic, som hjælper med at øge koncentrationen. Det er rosmarinolie, jeg anbefaler til dem som arbejder meget med computer og studerende i den hårde eksamenstid.

Hjernestyrkende olieRosmarin og romarinolie
Man kalder tit rosmarin for en Ginseng fra Middelhavet. I gamle europæiske urtebøger omtales rosmarin som en erindringsurt og tilrådes til forbedring af hukommelsen. Ifølge orientalsk medicin anbefales rosmarin til forbedring af langtidshukommelse.

Folk i den alternative branche, der arbejder med aromaterapi, har længe hævdet, at de æteriske olier påvirker folks sindstilstand. Så for dem kommer det nok ikke som en overraskelse – og de vil nok sætte pris på videnskabelige beviser for, at æteriske olier virker.

Rosmarinolien forbedrer blodcirkulationen i arterierne, styrker blodstrømmen til hjernen og stimulerer hjerneaktiviteter, og det gør den til en af de mest hjernestyrkende æteriske olier (fulgt af basilikumolie).

Rosmarins evne til at påvirke menneskers sindstilstand, som effektivt bruges af kvalificerede aromaterapeuter og alternative behandlere i nutiden, har vækket en stor interesse hos videnskabsfolk. De talrige videnskabelige undersøgelser af rosmarinolie i forskellige lande har bekræftet, at olien virker.

Rosmarin – Middelhavets Ginseng
Den seneste forskning af rosmarinolie beviser, at vores hjernes præstationsevne bliver forbedret, når vi har en rosmarinolie-komponent i vores blod, og bekræfter rosmarins ry som en ”hukommelses- og koncentrationsplante”. Det er stoffet 1,8-cineol (en såkaldt terpen) fra rosmarinolie, som optages i vores krop via næsen eller lungerne, som anses for at give en positiv virkning. Det findes indikationer på, at jo højere en koncentration af 1,8-cineol et menneske har i blodet, desto bedre fungerer dets hjerne.

Flere af nutidens forskningsprojekter bekræfter det gamle, kendte fakta, at rosmarinolie får os til at arbejde hurtigere og mere præcist.

Der er også meget store forventninger hos hjerneforskere, og rosmarinolies unikke egenskaber forventes at kunne udnyttes ved bl.a. behandling af Alzheimers og demens.

Forskningsprojekter fortsætter, men rosmarinolie VIVASAN er allerede en af de mest brugte olier på plejehjem, skoler og andre institutioner i Schweiz.

»There´s rosemary, that´s for remembrance«, Shakespeare

Det er sent I aften, og jeg er ved at være færdig med denne artikel om rosmarinolie. Det var en lang arbejdsdag før det, og der er en aromalampe med rosmarinolie, som står
ved siden af min laptop. Der er ingen tvivl om, at det er rosmarinens aromatiske dufte, som virker som en hjernetonic. Den skal bare anbefales.
Bemærk alligevel, at rosmarinolie, lige som alle æteriske olier, skal bruges med omtanke. For eksempel, rosmarinolie er ikke egnet til gravide, ammende, til mennesker med epilepsi eller forhøjet blodtryk. Desuden må forbruget af olier ikke overdrives. Hvis du vil have mere gavn af olier, henvend dig helst til en autoriseret aromaterapeut eller en certificeret konsulent fra Vivasan Academy.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Rosmarinolie og produkter med rosmarin Rene æteriske olier fra Schweiz

 

 

 

 

Referencer:
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010,
”Aromaterapi til kvinder”, M. Tisserand, 1992, ”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999,
”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997,
”Aromaterapi for krop og sjæl”, Gabriel Mojay, Paludan 1996
Lemberkovics E., Petri G., Tamas J., 1988. Gas chromatographic determination of mono- and sesquiterpenes in some commercial Hungarian essential oils. Developments in food science, 18
Mulas M., Bicchi C., Francesconi A.H.D., Perinu B., Del Vais E., 2001. Plant characters and essential oil composition of new selections of rosemary (Rosmarinus officinalis L.). Presented to the “World Conference on Medicinal and Aromatic Plants”. Budapest (Hungary), 8-11 July
Kovar K.A., Gropper B., Friess D., Ammon H.P.T., 1987. Blood levels of 1,8-cineole and locomotor activity of mice after inhalation and oral administration of rosemary oil. Planta medica, 53;
Chalchat J.C., Gary R.P., Michet A., Benjilali B. Chabart, J.L., 1993. Essential oils of rosemary (Rosmarinus officinalis L.). The chemical composition of oils of various origins (Morocco, Spain, France). Journal of essential oil research, 5
Dellacassa E., Lorenzo D., Moyna P., Frizzo C.D., Serafini L.A., Dugo P., 1999. Rosmarinus officinalis L. (Labiatae) essential oils from the south of Brazil and Uruguay. Journal of essential oil research, 11 (1): 27-30.
Guillen M.D., Cabo N., Burillo J., 1996. Characterisation of the essential oils of some cultivated aromatic plants of industrial interest. Journal of the science of food and agriculture, 70 (3): 359-363.
African Journal of Biotechnology Vol. 10(63), pp. 13895-13899, 17 October, 2011
Antioxidant activities of Rosmarinus officinalis L.  essential oil obtained by hydro-distillation and solvent  free microwave extraction, Okoh O. O., Sadimenko A. P. and Afolayan A. J., Department of Chemistry, University of Fort Hare Alice, 5700, South Africa., Department of Botany, University of Fort Hare Alice, 5700, South Africa., African Journal of Biotechnology Vol. 10(20),16 May, 2011 
Blogger, uddannet MBiochem, MBA