Salvie – Herba sacra – Hellig urt

Salvie har gennem tiden vakt interesse hos mange mennesker. Salvie var også ret kendt i den gamle kinesiske medicinske kultur, og planten er stadigvæk opført i den kinesiske farmakopé.

Salvie plante

”Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto?” (”Hvorfor skal man dø, når det gror Salvie i haven”) – skrev Galten.

Salvie (dansk)
Sage (eng.)
Sauge (fransk)
Salbei (tysk)
Salvia officinalis L., Salvia sclarea L. (latin)

 

”Muskatsalvie er god ved varm gigt. Den renser stemmer hos den, der er hæs og er både god ved lunger,  hals og mave, og indeholder mange af de dyder, som opøves af kloge kvinder”, Marcer’s Herbal, 12 århundrede.

Hippokrates, Dioscorides og andre gamle læger anvendte salvie (Salvia officinalis) som en hellig og ædel plante til behandling af mange sygdomme, herunder aterosklerose, infertilitet hos kvinder, ondt i halsen.
Hellig urt – herba sacra – kaldte romerne salvie. Selve ordet ’salvie’ stammer fra det latinske salvere, som betyder at helbrede.
Hos Karl den Store, ca. 790 år e. kr., blev salvie en obligatorisk medicinsk urt i klosterhaverne.

Salvie var også ret kendt i den gamle kinesiske medicinske kultur, og planten er stadigvæk opført i den kinesiske farmakopé.

Mangfoldig anvendelse af planten
Salvie er også en pæn plante, en herlig kryddeurt, en vigtig ingrediens til parfumefremstilling, duftstof til tobak af højkvalitet til cigaretter, duft- og smagsstof i levnedsmidler, desuden har salvie en konserverende virkning på levnedsmidler. Desuden, i den seneste tid, er salvie især blevet populær i aromaterapi, tandpleje og fytoterapi.

Salvie til aromaterapi
Der findes næsten 700 arter af slægten Salvia. Til fremstilling af æterisk olie dyrkes primært to typer: Salvia officinalis L. og Salvia sclarea (L.). Der er en hvis forskel mellem de to planter, og der er ringe forskel på æteriske olier fra dem. Salvia sclarea har et højere indhold af cineol end Salvie officinalis, og har derfor en mere muskatagtig duft. På den anden side, Salvie officinalis indeholder op til 60 % af det ret giftige stof, thujon, hvor muskatsalvies (Salvia sclarea L.) indhold af stoffet er fuldstændig sikkert ved normal dosis. Muskatsalvieolie er giftfri og irriterer ikke huden. Derfor er Salvie sclarea mere populær i aromaterapi.

Dyrkning af salvie 
Salvie dyres i nutiden i flere lande; i særligt omfang i USA, Brasilien og Kina. I Europa dyrkes salvie meget i ex-Jugoslaviske lande, Rusland, Schweiz, Frankrig og i østeuropæiske lande. Det største producent-land af salvie er Frankrig.

Salvie foretrækker tør og godt drænet jord og sol. I løbet af plantens vækst varierer sammensætning af stoffer, som fx thujon og kamfer, meget. Lige som andre faktorer, så som soleksponering, jord, klima, vejret, geografisk placering, spiller det en væsentlig rolle for sammensætningen af stoffer i olien. Derfor udvælges altid økologiske planter med nøjagtig kontrolleret plantedyrkning til højkvalitets salvieolie. Råvarer til fremstilling af Salvieolie Vivasan leveres fra udvalgte plantager i Frankrig.

Muskatsalvie (Salvia sclarea L.)
Meget populær, 100 % salvieolie, som indeholderaktive komponenter såsom thujon (41 – 61 %),borneol (7 – 16 %), cineol, kamfer og en frisk muskatagtig duft.

Muskatsalvie benyttes til at lindre muskelsmerter og ømhed, anvendes ved hals- eller åndedrætsinfektioner, som mundskyllemiddel ved paradentose, hovedpine, migræne, ved depressioner og humørsvingninger. Olien har svedhæmmende virkning, og aromaterapi med salvieolie anbefales til dem, som lider meget af nattesved.

Desuden anbefaler jeg mine kunder at bruge salvieolie mod søvnløshed, træthed, depression og for at forbedre hukommelsen. I nogle tilfælde kan aromaterapi med salvieolie lindre kramper og hovedpine. Er du forkølet eller hoster meget eller har bronkitis, så er aromalampe med salvieolie en god alternativ behandning. Du kan også prøve at bruge den ved dampinhallation. Vær dog opmærksom på, at salvieolie er meget koncentreret, olien må kun bruges i mindre dråbemængde, og overdoser aldrig.

Kvinders olie
Jeg lavede en undersøgelse om præferencer for muskatsalvieolie. Jeg tilbød mine kunder og bekendte at dufte på forskellige æteriske olier, uden at fortælle dem om hvilken slags olie, det var. Mine egne undersøgelser har vist, at kun kvinder synes godt om salvieolie. Der var ikke en eneste mand, som valgte salvieolie som den foretrukne duft på førstepladsen. Altså, salvieolie er definitivt kvinders olie.

I fytoterapi benævner man også salvieolie som kvinders olie. Grunden er, at salvieolie indeholder et stof, som minder meget om det kvindelige kønshormon østrogen. Om dette stof gør salvieolie til en favorit hos kvinder – det har jeg ikke fundet en videnskabelig forklaring på. Men, det er et faktum, at kvinder elsker salvie meget, og det er kvinder, som er de største forbrugere af salvieolie.

Salvieolie er ret populært i gynækologi. Olien kan mildne præmenstruelle syndrom og menstruationssmerte, hjælper med at give regelmæssige menstruationer, lindrer spændte bryster, forebygger hedeture. Salvieolies smertestillende effekt er også virkningsfuld ved fødsler. Dog, olien anbefales ikke til anvendelse under graviditeten. Til ammende anbefales salvieolie, når barnet skal afvænnes fra modermælk, da salvieolie er kendt for at sænke mælkeproduktion.

Salvie olie i parfumer
Salvieolie er meget brugt i kosmetik og af parfumeindustrien. Her nogle eksempler:
”Unforgivable Black” (Sean John, 2008) – 3,65 %
“Aqua di Parma Colonia” (Acqua di Parma, 1916) -6 %
“Rive Gauche pour home” (Yves Saint Laurent, 2003) – 1,6 %
“Brin de Réglisse” (Hermès, 2007) – 1 %
”Verbena of Provence” (Jo Malone), 1995) – 10 %
”Fahrenheit Absolute” (Dior, 2009) – 0,3 %
”Aromatonic” (Lancôme, 1999) – 1,5 %
”Eternity” (Calvin Klein, 1988) – 0,3%
”Burberry Sport for Women” (Burberry, 2010) – 0,3 %

En pæn, ædel, værdifuld plante – Salvie

  • “Of all the garden herbs none is of greater virtue than sage” (“Af alle havens urter er salvie den mest værdifulde) – Thomas Cogan, Heaven of Health, 1596.

Denne bemærkning fra renæssancen kan man også bruge i nutiden. Go’ fornøjelse med salvieolie
Natalia Burmistrova Jørgensen, MBiochem, MBA
Vivasan Academy

Salvieolie og produkter med salvieolie kan købes i Vivasan.Dk Shop >

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

 

Referencer:
Health World Online
”Smuk og sund sammen med VIVASAN”, af VIVASAN, ophavsret 2010
Berit Johannessen (red.) ”Komplimentær og alternativ behandling” – en grunnbok for sykepleire”, Gyldendal Norsk Forlag AS 2008
Gabriel Mojay ”Aromaterapi for krop og sjæl”, copyright ® 1996 Gaia Books Limited, London
”Aromaterapi for krop og sjæl”, G. Mojay, 1996.
”Urter og Medicin”, G. Borctst, 1991
”Aromaterapi og velvære”, S. Price, 1991
”Aromaterapi til kvinder”, M. Tisserand, 1992
”Lær at forstå og praktisere aromaterapi”, M. Storm, 1999
”Den lille sundhedsserie – Aromaterapi”, S. Lavery, 1997