Solskoldning er en hudskade

Solskoldning er en hudskade

Solskoldning kommer efter for meget sol.
Desværre, i den seneste tid, opfattes solbrændthed af mange danskere som et tegn på sundhed.

Solen er stærk og kan på kort tid skade huden

Overdreven soldyrkelse er ikke sejt, men skadeligt

Solskoldning/solinflammation (inflammation betyder betændelse) er hudens forskellige reaktioner på solstråler. Solskoldning er en hudskade, en hudforbrænding.

Typisk vil symptomerne ved en solskoldning være: rødlig, øm og varm hud samt blæredannelse. I værste tilfælde kan man få feber, kvalme, kløe og kulderystelser. Altså, solskoldning er meget alvorlig og kan være meget smertefuldt.

Overdreven soldyrkelse og gentagne solskoldninger er skadeligt for kroppen og menes at være skyld i hudkræft. Desuden forårsager overdreven soleksponering en mere slap hud, flere rynker, store fregner (gammelmandspletter) – og for tidlig aldring af hud.

Altså, overdreven soldyrkelse er skadelig.

Risiko for solskoldning
Det er solens synlige ultraviolet-A (UVA) og usynlige ultraviolet–B (UVB) stråler som medfører solbrændthed og solskader. Der er mange faktorer, som fremmer solskoldning.

 • Skadelige UV-stråler er mere intense om sommeren, oppe i bjergene og i områder tæt på ækvator.

 • Solens stråler er stærkest mellem kl. 10 og kl. 16, og derfor, i dette tidsrum, er risikoen for at blive forbrændt af solen størst.

 • Vand, sand og sne reflekterer solens stråler og forstærker solens virkninger.

 • Varmen øger effekten af UV-strålerne, og man bliver nemmere forbrændt på en varm dag.

 • Oftest er det mennesker med lys hud, følsom hud og små børn, som udsættes for solskoldning.

 • Mennesker med meget lys hud kan, ved meget stærk sol, blive forbrændt på mindre end 15 minutter, hvor mennesker med flere pigmenter i huden kan ”tåle” solen i lidt længere tid uden at blive alvorligt forbrændt.

 • Nogle stoffer gør, at huden absorberer mere af solens stråler og øger risikoen for solskoldning, som stoffer i noget medicin (tetracyklin, vanddrivende medicin, antidepressiv medicin), plantebaserede kosttilskud, (f.eks. med perikonplanter) og æteriske olier (som citronolie).

Forebyggelse
Det nemmeste er at undgå solskoldning ved at begrænse soleksponering. Kend risikoen for solskoldning og brug sund fornuft.

Hvis man bliver solskoldet
Er skaden alligevel sket, så bevæg dig ind i et skyggefuldt, helst køligt, sted og undgå yderligere soleksponering. Drik rigeligt med væske.

Forsøg dig med smertelindrende førstehjælp:

 • Smerterne kan lindres ved at lægge en våd klud over den solskoldede hud.
  Du kan hælde et par dråber af æterisk olie på kluden: Lavendelolie eller Teatræolie (har gode egenskaber til lindring af forbrændt hud), eller lidt Tea Tree tonic VITASAN.

 • Alternativt, kan man tage et lunkent eller lidt køligt bad (undgå badesalt eller boblebad!), tilføj et par dråbe af lavendelolie eller teatræolie (husk, at æteriske olier altid først skal blandes med en emulgator, såsom jojobaolie, avokadoolie, mælk, fløde og derefter tilsættes til et badekar).

 • Brug afkølende og kløestillende cremer eller lotioner, som After sun creme Dopo Sole

Ellers brug:

San Rocco balsam – lindrer hurtigt inflammation, rødme og kløe i huden

Calendula body lotion eller creme VITASAN – virker beroligende og fremmer hudregenerering efter solforbrændinger.

Graden af solskoldning kan være forskellig – rødmen kan aftage efter et døgn. Har du stadig smerter, kræver det behandling af en læge og smertestillende medicin. Du skal også kontakte lægen straks, hvis du har feber og kulderystelser.

Nyd solen med sund fornuft

Peter Jørgensen
indehaver Vivasan.Dk

Solplejeprodukter Vivasan fra Schweiz

Ejer af virksomheden Vivasan.dk ApS