Efter Eucalyptus, er Tea Tree / tetræ den mest berømte af alle Australiens planter

Tea Tree/ Teatræ (Melaleuca alternifolia) er kendt for sin æteriske olie, som både er svampebekæmpende og et antibiotika. Det var James Cook og botanikeren Joseph Banks, som kaldte træet for tetræ, fordi deres mandskab lavede en krydret te af træets blade.

Tea Tree – Planten

LÆS MERE OM TEA TRÆ >

Tetræ er en smuk stedsegrøn busk eller et lille busket træ som vokser i Australien. Træet har smalle, lineære blade, som giver en meget vidunderlig aroma, når de gnides: en blanding af citronduft og duft af friske skovbær. Midt om sommeren dækkes træerne med masser af hvide blomster.

Det er bladerne, som bruges til fremstillingen af olien. At høste bladene i naturen er ikke nogen nem opgave. Træerne vokser i sumpe befængt med insekter og slanger. Det er ikke muligt at få maskiner i området, så bladene bliver skåret ved håndkraft. Bladene bruges til fremstilling af olie.

Lige nu er australsk tetræ (Melaleuca alternifolia) en af de mest kendte planter med stærke antiseptiske egenskaber. Lokalbefolkningen i Australien kendte dog træets antiseptiske egenskaber lang tid før end James Cooks opdagelse af træet. De indfødte australiere brugte planten til flere medicinske formål. De gned bladene på deres hud for at lindre insektbid. Fra knuste blade lavede de en pasta, som var brugt til desinficering af sår. Knuste blade blev brugt som et insekt frastødende middel.

Teatreæolie

Tetaræolie produceres ved dampdestillation af bladene og markedsføres som Tea Tree Oil.

Brugen af  tetræolie forblev begrænset til Australien indtil det 20. århundrede.

Det første videnskabelige dokument, som bekræftede træets egenskaber, var offentliggørt i 1923 af dr. A. R. Penfold, en kemiker fra Sydney. Han testede tetræolie for sine antiseptiske egenskaber. Han fandt det var 13 gange stærkere til at dræbe bakterier end carbololiesyre – det mest brugte antiseptiske middel i begyndelsen af 1900-tallet.

Man fandt ud af, at den var 60 gange mere effektiv til at dræbe tyfusbacillen end noget andet desinfektionsmiddel, der anvendes i sæbe på det tidspunkt.

I 30’erne blev tetræolie ret populært og blev brugt i hårpleje, til mundhygiejne og som desinfektionsmiddel i håndsæbe.

Under Anden Verdenskrig blev teatræolie gjort til en del af førstehjælpssættet for soldater, der kæmpede i Egypten. Den blev anvendt til at desinficere sår og hurtig heling. Den australske regering, lagde så meget vægt på de antiseptiske kvaliteter i teatræolie, at de arbejdere, der producerede det, blev undtaget fra militærtjeneste. Men efter krigen kom flere antimikrobielle alternativer på markedet, og forskning i tetræolien blev ikke udført i særlig stort omfang.

Det var først i 1990’erne, da man begyndte at få mere fokus på alternative behandlingsmetoder (natur medicin), at en videnskabelig forskergruppe, under ledelse af professor Tom Riley ved University of Western Australia, fortsatte undersøgelserne af egenskaber og virkninger af tetræ/Melaleuca olien.

Forskning har gjort det klart, at teatræolie kan anvendes til et meget bredt spektrum af sygdomme.

Det vidste sig, at tetræolie kan være et udmærket alternativ til de fleste af de syntetiserede antibakterielle lægemidler (antibiotika), og kan bruges i aromaterapi, i traditionel medicin og i tandpleje. Siden kom der talrige produkter baserede på tetræolie, som for eksempel sæbe, shampoo, tandpasta, læbepomade, creme og æterisk olie.

Læs mere om tea tree >

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Produkter med teatræolie kan købes i Vivasan.Dk Shop > 

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

Blogger, uddannet MBiochem, MBA