Timian – kendte og mindre kendte egenskaber

Timian (Thymus) er en meget kendt i Danmark som en haveplante og som et krydderi. Timian vokser ikke vildt i Danmark, men dyrkes utroligt meget i danske haver.

Timian er en lille, kompakt, opretvoksende elle krybende staude eller halvbusk (op til 30 cm i højde), som har en meget stærk,frisk og særlig duft. Det findes mange sorter, som ud over den almindeligetimiansmag, også har citron-, appelsin- og oreganoagtig smag.

Man kan næsten ikke undvære timian i madlavning.Timian bruges til kødmarinader, til snaps, eddike og indgår i forskelligekrydderiblandinger til grill, marinader og sovser. Timian er også til storglæde for havefolk.

Der findes utroligt mange sorter af timian med forskellige størrelser og former, med gyldne, grønne og sølvgrå blade og blomsterfarver med lilla nuancer, hvide og rødlige. Timian kan blomstre overdådigt, nogen gangekan man knap se bladene for bare blomster til stor glæde for timianejeren.

Nogle havefolk dyrker forskellige slags timian, som blomster på forskellige tidspunkter, og på den måde kan blomstringen strække sig over måneder.

Timian er også til glæde for biavlere, som en god biplante.

Timian – medicinsk urt

”Timian er god mod iskias, smerte i mave og bryst, mod luft i maven og også mod frygtsomme, melankolske og bekymrede tanker” (John Gerard, 1597)

Selvom timian er meget kendt som krydderurt og som havepyntplante, er det de færreste, som kender timian, som en meget værdifuld plante i naturmedicin.

I gamle dage var timian meget brugt i medicin som hostemiddel, til desinficering, mod bronkitis, diarré, fordøjelsesbesvær, tandpine, herpes, dårlig hukommelse/koncentration, muskelsmerter, orm, lus, m.m.

Timian har også været brugt som et antiseptisk middel. Under Første Verdenskrig, anvendtes timianolie på hospitaler til helbredelse af sår og desinfektion af instrumenter.

Timianolie har stærke baktericide egenskaber, og har været brugt mod miltbrand, tyfus, difteri, tuberkulose, staphylococcus, m.m..

Desuden blev timianolie brugt til balsamering og som insektdrivende middel (f.eks. mod møl i klædeskabet).

Timianolie

Der bliver forsket meget i de seneste år, og timian bliver rigtigt meget brugt i naturmedicin, takket været unikke egenskaber af den æteriske olie. Timians æteriske olie indeholder op til 70 % thymol og op til 15 % carvacrol.

Timians æteriske olie indeholder også små mængder afstoffer, såsom p-cymol, menthol, borneol, L-linalool, cineol, alfa-terpiner,terpineol, caryophyllen, garvestoffer, flavonoider, triterpenner og nogle små mængder af lithium.

Thymol har en meget kraftig desinficerende effekt,og er ca 25 gange stærkere end fenol. På den anden side har thymol næsten ikke lokalirriterende virkning.

Thymol optages ikke ret godt af tarmen, derfor erdet udmærket til brug som ormemiddel (kun efter aftale med læge). Dog skal thymol bruges meget varsomt indvendigt, da store mængde af thymol kan give mavesmerter. Den største mængde af thymol udskilles fra kroppen gennem nyrerne.

Carvacrol har en mere lokal irriterende virkning end thymol. Det er pga. carvacrol, at ren æterisk olie fra timinan kan give svie på huden.

Timianolie anvendlelse

Timian æterisk olie har en god slimløsnende virkning, samt krampeløsende og antiseptiske egenskaber. Pga. disse egenskaber, bruges timian i naturmedicin som hostemiddel ved bronkitis, samt til at bekæmpe kramper i tarmen og infektioner.

Udvortes bruges timian æterisk olie som et ingrediens i massageolier, terapeutiske cremer og salver. Disse produkter virker varmende,desinficerende og afslappende.

Terapeutiske cremer med timianolie er meget effektive til desinficering af sår, mod kløe og muskelsmerter.

Desuden tilsættes timian æterisk olie i forskellige urtebaserede cremer i stedet for konserveringsmidler (f. eks. parabener) og til desinficering af sår (foreksempel i aftershave creme).

Timian æterisk olie er udmærket til luftdesinficering, og tilfremstilling af thymolvand til desinficering af sår, rumdesinficering vedsprøjtning eller vask. Thymolvand kan laves ved at tilføje et par dråber aftimian æterisk olie i 100 g alkohol og 100 g vand, skal omrystes før brug.

Hvis man er forkølet, nervøs, deprimeret eller har problemer med at falde i søvn, er aromalamper med æterisk olie fra timian udmærket at bruge.

Timianolie Vivasan

Vivasan præsenter en ren æterisk olie fra timian og en multifunktionel timian creme. Desuden anvender Vivasan tilsætning af timian næterisk olie (samt tetræolie) i stedet for kemiske konserveringsmidler (såsom parabener) for at forøge holdbarheden af kropsplejeprodukter.

Timians antiseptiske egenskaber bruges også i terapeutiske cremer og aftershave cremer til desinficering af småsår.

Vivasan produkter fremstilles af økologiske råvarer og ved moderne teknologier.

Natalia Burmistrova Jørgensen

Rene æteriske olier VIVASAN

 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.

Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

Blogger, uddannet MBiochem, MBA