Jeg har et spørgsmål om nellikeolie kvalitet. Jeg har får nogle år siden købt en æterisk nellikeolie fra virksomheden Urtegaarden i Jylland. Jeg skulle dengang bruge olien mod tandpine samt fremstilling af en lokalbedøvende creme.

Nu har jeg lige købt en ny nellikeolie fra samme sted, men den har ingen lokalbedøvende effekt, og der er næsten ingen eugenol duft i.

På flasken fra Urtegaarden står der Syzygium aromaticum. Hos Jer hedder den Eugenia caryphyllus og i en bog jeg har om æteriske olier, hedder den ligeledes eugenia caryophyllus.

Er der forskel på de to olier? Har Jeres nellikeolie en kraftig, lokalbedøvende effekt? Jeg kan desværre ikke dufte forskellen på den jeg har købt og Jeres, men jeg sender gerne den jeg har købt, så I måske kan fortælle mig om der er forskel.


Tak for dit spørgsmål.

Syzygium aromaticum og Eugenia caryophyllus er forskellige latinske navne for den samme plante – nellike.

Nellike er en særlig plante med 18 forskellige officielle latinske navne. Nellike vokser i flere tropiske dele af verden, i Indien, Madagaskar, Indonesien, m.m..

Planten blev “opdaget” og beskrevet for hundrede år siden af forskellige botanikere. Senere fandt man ud af, at det drejede sig om den samme plante. Derfor blev flere latinske navn brugt indtil nu. Der er stadig uenighed om et unik latinsk navn. Lige nu er det navnene Syzygium aromaticum og Eugenia caryophyllus, som anvendes oftest. Men, man kan også støde på andre navne, som Caryophyllus aromaticus L., Eugenia aromatica, Jambosa caryophyllus, Eugenia caryophyllata, og det drejer sig om den samme plante.

Hvad angår kvaliteten af æteriske olier, så spiller selve plantearten en rolle, plantens dele og processen ved fremstillingen af æteriske olier.

For at opnå de farmaceutiske standarder er det vigtigt, at det kun er friske nellikeblade, som anvendes. Desuden er det meget afgørende med selve destilleringen, hvor temperatur, tryk, tid og flere andre processer skal kontrolleres nøjagtigt (det kræver højteknologiske computerstyrede proceslinjer).

De fleste producenter kan fremstille ret billige nellikeolier, hvor alle plantedele (grene, kviste, blade samt knopper) benyttes til destillation. Oftest, for at øge udbyttet, destilleres plantedelene ved et meget høj tryk i en kort tidsperiode, eller planten destilleres flere gange (for at “presse den sidste dråbe ud af citronen”). Disse olier kan stadig kaldes rene og økologiske, men giver ingen garanti for indhold.

Vivasan er en af de få firmaer i verdenen, som fremstiller æteriske olier af farmaceutisk kvalitet. Kvaliteten af Vivasans olier er bekræftet af GMP certifikater, som er et krav ved fremstilling af medicinske produkter. Vivasans olier er godkendt af SwissMedic til professionel, medicinsk anvendelse af læger, tandlæger og professionelle behandlere. For dem er det meget afgørende at vide den præcise mængde af aktive ingredienser.  Det er derfor professionelle olier skal matche internationale standarder for indhold af aktive ingredienser.

Ifølge farmaceutiske standarder skal nellikeolie indholde 70-80% eugenol (og andre aktive stoffer, som eugenylacetat, caryophyllen, methylsalicilat, benzylbenzoat og furfural).

Vivasan nellikeolie Vivasan:

Der anvendes ca. 50 kg friske blade til fremstilling af 1 liter olie.

Medium densitet ved 20 ° C: 1,04 g/cm3

Antal dråber pr 1 ml: ≈ 38 dråber

Aktive ingredienser: eugenol  70-80%


 

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA