Granolie er først og fremmest duften af jul, harmoni i familien, glæde

Granolie er først og fremmest duften af jul, harmoni i familien, glæde og varme.

Når man taler om grantræ og granolie, kommer man ofte til at tænke på og associere grantræet med julen. Grantræet er et vigtigt symbol for jul. Julen er utænkeligt uden juletræet. I langt tid har grantræet været det foretrukne juletræ i Danmark. Det var grantræet, som kom i centrum og blev personificeret af H.C. Andersens julehistorie »Grantræet«, som mange kender. På nuværende tidspunkt er grantræet, også kaldt ædelgran (Abies Alba Mill) er en af de mest udbredte juletræer i Danmark.

Ædelgran

  • Dansk: Almindelig ædelgran
  • Latin: Abies alba Miller
  • Engelsk: Silver fir, (Whitewood)
  • Tysk: Tanne, Edeltanne, Weisstanne
  • Fransk: Sapin Pectiné
  • Russisk: Пихта белая

Man mener, at det danske navn, “Ædelgran” kommer fra tysk, Edeltanne. Før 1800-tallet var træet kendt som “Hvid Gran”, fordi veddet har meget lyse farver. “Hvid gran” kaldes træet på mange sprog direkte oversat, på latin (“alba”) dog “sølv gran”.

Almindelig Ædelgran (Abies alba) er et højt, stedsegrønt træ, som kan blive 45-50 m højt med en 1,5 meter tyk stamme. Dermed hører ædelgran til de højeste naturligt forekommende træarter i Europa.

Abies Alba Mill, voksesteder

Ædelgrans naturlige udbredelsesområder er i sydeuropa, alperne, sydtyskland og karpaterne.

Det menes, at ædelgran er indført i Danmark i år 1765 af den tyske forstmand J.G. von Langen. Ifølge andre kilder fandtes ædelgran i Danmark allerede i 1600-tallet.

Ædelgrantræ i Danmark

Lige nu er det en ret almindelig plante i Danmark, især i Midt- og Vestjylland. Ædeltræ findes ofte i klitplantager og i haver. Til jul sælges ofte små ædelgrantræer i potter, som kan plantes i haven efter jul.

Ædelgran er en af de mest værdsatte nåletræer i det danske skovbrug: Træet har ikke særlige krav til jordbunden, det er robust over for svampeangreb, og har en høj vedproduktion, den er vindfast og tåler en del salt.

Anvendelse
Her i Danmark er det rødgran, Picea abies, der oftest anvendes som juletræ. I Danmark dyrkes ædelgrantræ samt nordmannsgran specielt til dette formål. Danske juletræer sælges også i udlandet. Ædelgrantræ bruges ofte til pyntegrønt, juledekorationer og til vinterafdækning.

Juletræssalg i Viby Torv

Juletræssalg i Viby Torv, Aarhus

Ædelgran anvendes sammen med rødgran som bygningstømmer (konstruktioner, pilotering, havnebyggeri) pga store dimensioner, hvis det får lov til at vokse. Særligt fint tømmer anvendes til fremstilling af violinbunde og musikinstrumenter som pianoer.

I modsætning til de fleste nåletræarter, som rødgran, skovfyr, lærk, har ædelgraner kun få harpikskanaler i veddet, så tømmeret er næsten lugtfri, og derfor anvendes det ofte til fremstilling af emballage.

I Schweiz anvendes ædelgran (Abies alba Mill.) traditionelt ved produktion af geder for at mindske infektioner, bekæmpe gastrointestinale parasitter og for at forbedre dyrevelfærden.

Der findes tilkendegivelser, at ædeltræ faktisk også kan spises. I hvert fald har den en spiselig indre bark, som kan tørres, formales til pulver og anvendes som fortykkelse i supper eller blandes i ved brødbagning. Måske bliver fødevareproduktion det næste anvendelsesområde for grantræ.

I hvert fald vil granolie sikkert bliver anvendt i fødevareindustrien til at forlænge holdbarheden af fødevarer. Resultater fra et forskningsprojekt viser, at behandling af kyllingelår med æteriske olier fra Abies alba øger holdbarheden af frisk kyllingekød.

Ædelgrantræ som lægeplante

Grantræ anvendes traditionelt ikke ret meget som en lægeplante. Der har i de seneste år været en interesse for grantræet, og dets egenskaber kommer mere i fokus blandt forskere, terapeuter og læger.

ædelgrantræer/juletræer

Jeg har flere ædelgrantræer/juletræer, som jeg købte i potter til jul, og som nu vokser i haven.

Ædelgrantræ anvendes pga antiseptisk, slimløsende, astringerende, mild analgetisk og anti-inflammatoriske egenskaber. I folkemedicin bruges ædelgrantræ til behandling af ledsmerter, muskelsmerter, kramper, forkølelse, tilstoppet næse og hoste.

Den seneste forskning viser, at ekstrakt af grantræets bark har stærke antioxidant egenskaber.

Ædelgrantræ hører til i registrer som en godkendt medicinsk plante, og kan anvendes til fremstilling af kosttilskud. Der findes nogle patenterede produkter, f. eks. Abigenol®, Belinal®, som indeholder barkekstrakt.

I de seneste år er granolie også kommet meget i fokus pga talrige egenskaber. Man mener også, at olien indeholder komponenter, der er anti-kræftfremkaldende.

Granolie – æterisk olie

Æterisk olie fra grantræ hører ikke til de traditionelle æteriske olier, måske fordi olien mest forbindes med duft af jul og anvendes derfor mest til dette formål og som luftopfrisker. I de seneste år er olien blevet yderligere undersøgt og forsket i, og er blevet anvendt mere bredt.
Æteriske olier fremstilles ved dampdestillation af friske nåle og kviste. Man får ca. 1 liter olie fra 80-120 kg råvarer.
Hovedingredienserne i granolie er: limonene ,bornyl acetate, alpha pinene , camphene, beta pinene.

Forfalskning
Granolie forfalskes tit, hvor andre nåletræer anvendes som råmateriale. Desuden kan blandinger af camphene, pines og isobornyl acetate med flere bruges til forfalskning af olien eller til fremstilling af såkaldte “duftolier”, som intet har at gøre med æteriske olier.

Granolie – egenskaber
Traditionelt har man troet, at duften af grantræet havde en ekstraordinær magisk kraft, som gav styrke og håb. Duften af grantræ giver også følelse af harmoni i familien, glæde og varme. Olien øger en positiv følelse, nedsætter stress og nervøs udmattelse samt fremmer selvtillid.
Olien har anti-inflammatoriske, smertestillende og opvarmende egenskaber, og det menes, at olien forbedrer blodcirkulationen.
Ædeltræolie er værdsat haf astmatikere og er populært i Ayurveda.

Æteriske olie – anvendelser
Granolie er først og fremmest duften af jul. Det er en ideel løsning til at få frisk nåletræsduft derhjemme, når man har et kunstigt juletræ eller for at forstærke duften af juletræet. Brug aromadiffuser eller duftposer til dette formål.

Men Granolie – ikke kun duften af jul.

Duften af granolie fra aromadiffusere har en positiv effekt mod mental træthed og udmattelse, stimulerer en positiv holdning, og forbedrer koncentrationevnen.Granolie til massage

Granolie er velegnet mod forkølelse, bronkitis, luftvejsinfektioner og til astmatikere – brug aromadiffuser.

Granolie med en behagelig og frisk skovduft er meget oplagt til at bruge i saunaen.

Granolien er ideel til massage og til fodbad. Mennesker med muskelsmerter, muskelspændinger og gigtsmerter vil nyde disse anvendelser.

Granolie kan også anbefales mod mavekramper, følelse af trykken i maveområdet, ved oppustethed, luft i maven og forstoppelse ved at tage et varmt bad med olien eller indånding fra aromadiffuser.

Frisk og fin duft af granolie er ideel til at opfriske og til at rense luften. Anvend aromadiffuser til dette formål.

Et par dråber af granolien kan tilføjes til støvsugerposen (dryppes på posen), til vaskemiddel eller flydende sæbe.

Go fornøjelse med granolien
Natalia Burmistrova Jørgensen

 

Referencer:
Radical Scavenging Activity of the Essential Oil of Silver Fir (Abies alba)
http://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC2675024/ , |J Clin Biochem Nutr, |v.44(3); 2009 M
“Oxidative stability of chicken thigh meat after treatment of abies alba essential oil”, Adriana Pavelkováe et al.http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/viewArticle/523

” Danmarks Træer og Busker”, Af P.F. Møller og H. Staun ,Politikens handbøger,2001
Vivasan Academy 

 

 

 

 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA