Nellikeolie – ikke kun lugten af tandlægeklinik

Nellikeolie – ikke kun lugten af tandlægeklinik

Nellikeolie, bruges ofte på tandklinikker den karakteristiske lugt på tandlægeklinikker stammer fra nellikeolie (kaldet eugenol).

De fleste kender kryddernelliker eller bare nellike, som et meget stærk og aromatisk krydderi.

Kryddernellike bruges ofte i europæisk, asiatisk, afrikansk, mexicansk og mellemøstlig madlavning til at tilføje smag til kød, sovse, desserter, flæsk, grøntsager, frugt, supper, marinader og syltning. Det er kryddernellike som bl.a. giver en særlig juleagtig aroma til julebagværk, julethe og gløgg.

Nellike (dansk)
Nelken (tysk)
Clove (engl)
Eugenia caryophyllata, Eugenia aromatica (L.), Syzygium aromaticum (latin), m.m. (18 synonymer i alt)

PlantenNellikeolie Vivasan

Kryddenellike/nellike skal ikke forveksles med andre urteagtige nellikeplanter, som ofte ses i haver i Danmark, og også kaldes for diantus.

Kryddenellike på engelsk hedder clove, som stammer fra latin Clavus ‘søm’, og fordi blomsterknoppene ligner små søm. Det er tørrede, uåbnede blomsterknopper fra nelliketræet, som anvendes som krydderier.

Nelliketræet hører til familien Myrtaceae, og er derfor tæt beslægtet med teatræ og eukalyptus. Nelliketræ er et stedsegrønt træ, op til 8-12 meter i højden, er hjemmehørende i Indonesien; I kolonitiden i Indonesien har nellike spillet en stor rolle for berigelsen af hollandske kolonister, da kryddernellike dengang var den mest værdifulde og dyreste råvare. I nutiden vokser nellikeplanter i flere varme lander som Indien, Pakistan og lande i Afrika, og er stadig en af de mest efterspurgte krydderier.

Traditionelle ikke-kulinariske anvendelser af nellike

Selvom vi i nutiden forbinder nellike mest med krydderier, hører nellikke i Østen til en af de mest populære medicinske planter. Kryddernellike er især populær i indisk ayurveda medicin og i kinesisk medicin.

Anvendelsesområdet er bredt: behandling af uren hud, bumser, fnat, fordøjelseslidelser, hoste, hudsår, kolera, krampe, malaria, parasitter, tandpine, tuberkulose, diarre, morgenkvalme, impotens og som lokalbedøvende middel.

Kryddernellike anvendes også som et myre-frastødende middel. I naturmedicin i Vesten er æterisk olie fra nellike meget værdsat pga smertestillende og lokalbedøvende egenskaber. Desuden er nellikeolie meget anvendt i aromaterapi.

Lugten af tandlægeklinik
De fleste genkender en særlig lugt, som næsten altid er at finde på tandlægeklinikkerDen karakteristiske lugt på tandlægeklinikker stammer fra eugenol, som udgør den størstedelen af ingredienserne i nellikeolie.

Nellikeolie bruges ofte i mange fyldningsmaterialer og cementer, pga. dens smertelindrende effekt og antibakterielle egenskaber af eugenol. Faktisk er prisen på syntetisk eugenol højere end ”naturlig eugenol” som nellikeolie, som er en af årsagerne til nellikeoliens popularitet hos vores tandlæger.

Nellikeolie
Nellikeolie fremstilles ved dampdestillering af blomsterknoppe, blade eller kviste. Det er meget afgørende at vide, hvilke plantedele blev brugt til fremstilling af olien, da der er meget stor forskel på olier:

Ingrediens Nellike blomsterknopper Nellike blade Nellike kviste
Caryophyllene 2-12 % 15-19 % 2,5-3,5 %
Eugenol 36-90 % 77-90 % 87-95 %

 
Nellikeolie har meget stærke antibakterielle egenskaber. Desuden har olien dræbende effekt på flere virus. Olien virker lokalbedøvende og har desuden antioxidant virkninger.    

Eugenol er en af de vigtigste ingredienser, og dens indhold/mængde er mest afgørende for nellikeoliens kvalitet. Der sælges oftest forfalskede nellikeolier med et mindre indhold af eugenol, som delvist er udvundet fra nellikeolien. Kvalitet og råmaterialets sort er også vigtig for oliens kvalitet.

Oftest er billige nellikeolier, som sælges over det hele, blevet destilleret fra kviste og grene, og har dermed en mindre krydret, men mere træagtig duft. Nellikeolie fra kviste fremstilles mest for en lavere pris til masseproduktion af olie og til udvindelse af eugenol. Til medicinsk brug og aromaterapi anvendes olie fra blade fra nelliketræer, som har et højt indhold af eugenol, samt en ret behagelig, krydret duft.

Eugenol
Som sagt er det eugenol, som giver en krydret, nellikeagtig duft. Eugenol er også en vigtig ingrediens i andre kendte krydderier, som muskatnød og kanel.

Eugenol bruges i parfume, som smagsstof og til lokalbedøvelse, til desinficering, til produktionen af stabilisatorer og antioxidanter. Før i tiden blev eugenol anvendt til fremstilling af vanillin.

Sammen med zinkoxid danner eugenol en slags cement som benyttes af tandlæger. Eugenol skal bruges meget sparsomt, da overdosis kan give bivirkninger som kvalme, bevidstløshed, sløvhed, svie, rødme. Desuden kan nogle mennesker ikke tåle stoffet.

Nellikeolie i aromaterapiNellikeolie Vivasan

Små doser er stimulerende og bidrager til at overvinde nervøsitet, mental træthed, eller dårlig hukommelse. Inhalation af det kan endog reducere anafylaktisk chok reaktion.

Små mængder af fed olie blandet med en massageolie kan hjælpe med at lindre stive, smertende muskler og reumatiske ledsmerter.

Nellikeolie stimulerer fordøjelse og genopretter appetit. Duften fra aromalampe med nellikeolie virker opmuntrende og stimulerende. Nellikeolie hører til såkaldte ”varme krydderier”, og hører til afrodisiaka olier.

Nellikeolie blandes fint med andre olier, som appelsin, patchouli, tea tree, eukalyptus og lavendel. En enkelt dråbe af nellikeolie kan give en ekstra pikant tone til aromablandinger. Nellikeolie kan anvendes til fremstilling af hjemmelavede tonik.

Nellikeolie må kun bruges i små mængder. Det anbefales at bruge max 1% koncentration. Olien må ikke påføres ufortyndet på huden. Desuden er nogle mennesker overfølsom overfor olien.

Nellikeolie VIVASAN – fremstillet ved dampdestillation af nellikeblade efter farmaceutiske regler GMP/PIC, ISO 9001:2000

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

Referencer:
The Plant Resources of South-East Asia, Essential-oil, (PROSEA), 1999, S. Duriyaprapan, S. Tanpanich, C. Khuankhamnuan.
http://www.ijrpbsonline.com/files/10-3321.pdf .
The Chemisty & Bioactivity of Essential Oils” (75-76), 1999, Dr Maria Lis-Balshin, BSc PhD, Amberwood Publishing Ltd
“Essential Chemistry for Aromatherapy” (149-153), 2008, S. Clarke, BSc PhD, Elsevier
“The Aromatherapy Bible”, 2009, G. Farrer-Halls, Godsfield Press
“Aromatherapy An A-Z”, 2000, P. Davis, The C.W.Daniel Company Ltd
“Aromatherapy – a complete guide to the healing art”, 2009, K. Keville and M.Green, Crossing press Berkeley
“Handbook of essential oils science, technology and applications”, Ed. by K. Hüsnü Can Baser and Gerhard Buchbauer, CRC Press, 2010″National Institutes of Health, Medicine Plus. ”Clove (Eugenia aromatica) and Clove oil (Eugenol)”. Nlm.nih.gov. 2012-02-15

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering
Blogger, uddannet MBiochem, MBA