Ylang-ylang eksotisk duft for hjertet og sjælen

Ylang-ylang – en eksotisk duft for hjertet og sjælen

Ylang-ylang har en meget kompleks duft: blomsteragtig, jasminagtig, parfumeagtig, krydret , sødlig, balsamisk, lidt berusende og meget gennemtrængende.

En anekdote om Marilyn Monroe fortæller, at hun af en journalist fik stillet spørgsmålet: “Hvad har De på om natten, Miss Monroe?” Hun svarede: “Det eneste, jeg har på, er Chanel no. 5”.

Kemisk er indeholdet også lige så komplekst, og inkluderer benzylacetat, linalool, caryophyllen, geranylacetat, methylbenzoat, sesquiterpener, m.m.

Ylang-ylang olie udvindes fra blomster fra ylang-ylang træet (Cananga odorata). Det er et lille, stedsegrønt træ med meget duftende blomster. Man kalder ylang-ylang for parfumetræet. Træet dyrkes meget i tropiske regnskove med en årlig nedbør omkring 2.000 mm og en gennemsnitstemperatur på 25°C.

Vivasan tilbyder ylang-ylang olie den fineste kvalitet Ekstra’ (destillation max 1 time)

Det menes, at træets oprindelse er fra Sydøstasien, hvor ylang-ylang blomster er meget populære.

I Indonesien og Malaysien anvendes den som et beroligende, sexstimulerende og desinficerende middel.

Et canangatræ kan producerer 5-10 kg blomster om året, og der går ca. 400 kg blomster til en liter olie. Olien udvindes fra ylang-ylang blomsterblade, som plukkes tidligt om morgenen, så den maksimale mængde olie kan udvindes.

Træet vokser i tropiske lande, og blomstre hele året. Dog, til kvalitetsolie indsamles blomster kun i april-juni – efter regntiden og meget tidligt om morgenen. Blomsterne skal destilleres straks.

Olien fremstilles ved dampdestillation og findes i ca. 5 forskellige kvaliteter. Den fineste kvalitet og den dyreste (lige som ylang-ylang olie fra Vivasan) er fra ylang ylang olie kvaliteten ’Ekstra’, og bruges til fremstilling af eksklusive parfumer og til professionelle olier til aromaterapi. Kvalitets ylang-ylang olie har en markedspris på mellem US$ 14 til US$ 18 per 5 ml eller deromkring, og hvis du finder det for en lavere pris, så er chancen, at du ikke får den rene ylang-ylang olie.

  • Ylang-ylang æterisk olie er en meget kendt, populær olie med en lang historie. Olien udvindes af morgenplukkede ylang-ylang blomster indgår i talrige parfumeopskrifter, og bl.a. i den berømte ”Chanel no. 5”. Det kan godt være, at det er derfor, man ofte forbinder ylang-ylang med Marylin Monroe.

Hvor kan man anvende ylang-ylang olie?
Ylang-ylang er mest kendt som et elskovsmiddel. Desuden anvendes ylang-ylang i hudsalver og til  hårpleje, parfumefremstilling, aromaterapi, desinficering m.m.

Brug ylang-ylang olie på aromalampe, aromasten, tilsæt i et varmt bad eller tilsæt i massageolie.

Regulerer aktiviteten af nervesystemet
En af de bedste fordele ved denne duftende olie er den beroligende og opløftende virkning, det har på folk. Det kan hjælpe med at reducere depression, bekæmpe vrede, lavt selvværd, øger fokus på positive tanker og glæde, filtrerer negativ energi fra og genskaber tillid, fred og entusiasme.

Olien  kan tilsættes til massageolie. Jeg vil også gerne anbefale et varmt, afslappende bad med 4-6 dråber af ylang-ylang olie. Husk, at ylang-ylang er en stærkt duftende olie, så du må aldrig overdosere.

Vil du blive endnu mere afslappet, så erstat 2 dråber af ylang-ylang olie med 2 dråber dråber lavendelolie.

Fremmer hårvækst
Ylang-ylang æterisk olie er velegnet til at fremme hårvækst. Det har en stimulerende virkning på hovedbunden, som fremmer væksten af sundt hår. Det er også meget nyttigt til at forebygge spaltede hårspidser. Olien forbedrer også blodcirkulationen. Det er en fantastisk kur til kombineret hud, på grund af dets evne til at helbrede tør hud, samt fedtet hud.

Tilføjelse af æteriske olier til shampoo kan give din milde shampoo (helst en med naturlige ingredienser) en terapeutisk virkning. Hvis du har tid, vil jeg gerne anbefale dig at lade shampoo’en sidde i dit hår i en time eller deromkring før du skyller håret grundigt.

Et godt tip er et skyllemiddel: bland et glas vand med 1 teske æbleeddike og tilføj 2-3 dråber rosmarin æteriske olie, og skyl dit hår. Dermed tilføjer du ekstra, naturlig glans til dit hår, og fjerner statisk elektricitet i håret.

Antiseptisk
Ylang-ylang har desuden gode desinficerende egenskaber, hæmmer bakteriers vækst, og kan bruges til desinficering af små sår. Jeg vil gerne anbefale aromabad eller aromainhalation med ylang-ylang olie, hvis du er forkølet eller har en ’løbende’ næse.

Negle- og hudpleje
Har du knækkede negle, kan du også prøve dig frem med ylang-ylang olie. Tilføj et par dråber  ylang-ylang olie i en håndcreme, påfør det på dine negle, og lad  det virke i et stykke tid. Gode desinficerende egenskaber hos ylang-ylang olie kan udnyttes, hvis du har problematisk hud (uren hud, bylder, karbunkel). Tilføj ylang-ylang olie i en tonic, creme eller i aromabad.

Hjemmelavet parfume
Ylang-ylang olie har en fantastisk duft, og er en af de mest populære ingredienser i eksklusive parfumer. Du kan bruge ylang-ylang olie til at fremstille dine egne parfumer. Den blandes godt med citron, eukalyptus,appelsin, jasmin, salvie og patchouli.

Sikkerhed
Med hensyn til sikkerheden vil jeg gerne bemærke, at ylang-ylang olie er ikke-toksisk og ikke-irriterende. Men lige som alle andre æteriske olier kan ylang-ylang være sensibiliserende for nogle duft-allergiske mennesker. Nogle undersøgelser fra Nordamerika indikerer, at omkring 1,5 % af testede patienter ikke kunne tåle duften.

For en god ordens skyld vil jeg understrege: lad være med at overdosere. For meget er ikke nødvendigvis godt.

Desuden vil jeg helst anbefale kun at bruge rene, ægte, certificerede æteriske olier, lige som rene æteriske olier fra Vivasan. Lad være gå med at på kompromis med kvalitet for din egen skyld.

God fornøjelse med ylang-ylang olie. Jeg håber, at du får/har lige som meget glæde af olien, som jeg og mange andre aromaterapeuter fra Vivasan.

Af Natalia Burmistrova Jørgensen

 

 

Æteriske olier fra VIVASAN produceres af Elixan Aromatica GmbH i Schweiz.
Høj kvalitet af økologiske råvarer, sammen med moderne produktionsmetoder og streng kvalitetskontrol af slutprodukt er garanti for den reneste kvalitet af VIVASAN æteriske olier.
Kvalitetskontrol:
– Produktion ifølge GMP (Good Manufacturing Practice) og PIC (Pharmaceutical Inspection Convention)
– SQTS (Swiss Quality Testing)
– Ifølge Cosmetics Directive 76/768/EEC
Æterisk olie fra VIVASAN fremstilles til personlig og professionel brug indenfor homøopati og aromaterapi.
VIVASAN æteriske olier sælges med 10 ml dråbeflasker med dråbepipet af standard størrelse, som garanterer nøjagtig dosering.

 

Blogger, uddannet MBiochem, MBA