Avocado olie – Få sundt hår og krop med avocadooliens gode egenskaber

Mange kender allerede til avocadoens fantastiske egenskaber. Et par avocadoer om ugen kan styrke både dit immunforsvar, fordøjelse og hjælpe med vægttab. Dette skyldes blandt andet, at det er en fantastisk kilde til både E-vitamin og A-vitamin. I avocadoolien får du alle disse egenskaber i en koncentreret form, og udover at være en lækker del af madlavning kan den også med fordel bruges i både håret og på huden. Oliens sammensætning af vitaminer og fedtsyrer har en helt fantastiske fugtgivende effekt, når den bruges som enten hårmaske eller smøres på huden. I det følgende kan du læse meget mere om alle fordelene ved at benytte avocadoolie i hverdagen. 

Hvad er avocadoolie? 

Avocadoolie er æteriskolie, der – som navnet indikerer – kommer fra avocadoen. Den er ligesom en avocado spækket med E-vitamin, som er en vigtigt kilde til antioxidanter. E-vitamin er blandt andet fantastisk, fordi det styrker både hud- og hårceller. Derudover indeholder den A-vitamin, der styrker væksten i hudens væv, og dermed sørger for at hud og hovedbunden holder sig sund. Desuden har avocadoolie en række sunde fedtsyrer, heriblandt den monoumættet omega-9-fedtsyre samt omega-3 og 6. Disse hjælper også til at holde huden sund og virker antiinflammatorisk på tør hud eller udslet. Derudover har avocadoolie en række gode egenskaber, når den bruges i madlavningen, og kan med stor fordel erstatte de olieprodukter, du normalt bruger til for eksempel stegning. 

Styrker huden: Udglatter rynker og uregelmæssigheder

Fordi avocadoolien indeholder nærende vitaminer og festsyrer, har den en udglattende effekt. Nærmeste bestemt, forbedrer den hudens egen evne til at producere kollagen, hvilket er med til at sænke hudens aldring og holde den glat og fin. Faktisk indeholder mange antirynkecreme avocadoolie af samme grund. Nogle bruger derfor primært olien som øjencreme, da den hjælper til at udglatte de fine linjer omkring øjnene. Det er dog også fordelagtigt at bruge avocadoolien i resten af ansigtet for at mindske alderstegn. Samtidig har olien en virkelig god evne til at holde på hudens fugt, og fungerer derfor også som en fantastisk fugtighedscreme – særligt i vintermånederne, hvor huden har nemmere ved at tørre ud end ellers. 

Derudover kan avocadoolie med fordel bruges i en hjemmelavet scrub. Du kan blande olien med alt fra kaffegrums til sukker og brun farin for at lave en unik scrub, der kan bruges i badet. Scrubben kan kan hjælpe til at reducere både rødmen og gøre huden mere glat og spændstig. Er du i tvivl om præcis, hvad du skal gøre, er det er muligt at finde forskellige opskrifter på nettet, der beskriver hvordan du laver den perfekte scrub med æteriske olier.

Hjælper forskellige hudproblemer og -lidelser

Generelt har fedtsyrerne i avocadoolie en antiinflammatorisk effekt, som gør den særlig anvendelig, når det kommer til forskellige hudirritationer og lidelser. Her kan den nemlig hjælpe til at dæmpe eller bekæmpe diverse symptomer. For eksempel oplever mange, der lider af psoriasis, at det hjælper på symptomer at smøre udsatte områder med avocadoolie. Derudover kan det ganske enkelt være en fordel at smøre olien på områder med meget tør hud, der ikke nødvendigvis er opstået på grund af en kronisk lidelse. Har du generelt tendens til tør hud på kroppen, vil du opleve en stor forskel, hvis du benytter avocadoolien i stedet for eller sammen med fugtighedscreme i en periode.  

Giver dig sundt og skinnende hår

Avocadoolie er både godt for din hårbund og dit hår. Oliens vitaminer øger blodcirkulationen til hårbunden og -sække, hvilket hjælper håret til at gro hurtigere og blive stærkere. Det er således en stor fordel at bruge avocadoolie, hvis du har problemer med at vokse dit hår langt, eller bare ville ønske, at det gik lidt hurtigere. Samtidig vil du opleve, at håret bliver mere fyldigt og glansfuld, hvis du benytter olien i en periode. 

Avocadoolie kan bruges til daglig ved at tage en smule i håndfladerne og gnubbe det ind i hårets spidser. Den bedste effekt opnås dog ved at bruge avocadoolie som en hårmaske, du enten lader sidder i nogle timer eller natten over, så den absorberes fuldstændig i både hår og hovedbund. Husk altid at sov med et håndklæde under hovedet, hvis du har olien i natten over, da den grønne farve godt kan misfarve sengetøj. Afhængig af hårets længde er to til tre spiseskeer som regel nok til at dække hele håret. Når olien har siddet i flere timer, bør du rense håret ved at vaske det, som du normalt vil gøre. Du vil efterfølgende opleve at håret er langt mere blødt og skinnende. Derudover kan hårolien også være effektiv mod skæl, hvis skællet skyldes tør hovedbund. Her vil olien fugte hovedbunden i en sådan grad, at skællet enten forsvinder delvist eller helt. Brug olien i håret natten over en gang om ugen, for at holde huden i hovedbunden fugtet og undgå at skællet kommer igen. 

Avocadoolie i madlavningen 

Avocadoolie er også fantastisk at bruge i madlavning. Olien kan med fordel benyttes som et sundt alternativ til for eksempel stegemargarine. Det har den fine egenskab, at det først begynder at brænde på ved 275 grader, hvilket gør olien endnu mere praktisk og fleksibel end for eksempel olivenolie, det brænder på ved omkring 200 grader. Mange kan også lide at bruge den som en del af salatdressinger og så er den selvfølgelig oplagt at tilføje i en lækker og autentisk guacamole. 

Når olien indtages har den en lang række fordele. Dens sammensætning af fedtsyrer gør, at den modvirker højt kolesteroltal, som er en af de hyppigste årsager til forskellige hjertekarsygdomme. Derudover er det høje indhold af både E-vitamin og A-vitamin med til at styrke kroppens immunforsvar, så infektioner og sygdomme bekæmpes mere effektivt. Avocadoolien kan ligeledes hjælpe til en bedre fordøjelse, hvis det indtages regelmæssigt. Avocadoolie er noget dyrere end en almindelige oliven- og rapsolie – til gengæld er der en lang række sundhedsmæssige fordele ved at udskifte andre typer olie med avocadoolie i hverdagen.