Jasminolie – Hvad er det og hvad kan det bruges til?

Jasmin er en smuk og velduftende blomst, som kan benyttes til alverdens ting. Man udvinder jasminolien ved ekstraktion af blomsterne fra Jasminum Grandiflorum L. Herefter kan man benytte olien til mange forskellige ting, da olien både dufter fantastisk, men altså også helt naturligt kan fungere som løsning på forskellige problemer i hverdagen. 

Kosmetisk 

Jasmin er en af de olier, som indgår i flest kosmetiske produkter. Blandt andet benyttes jasminolie i mange hårprodukter. Dette skyldes, at en undersøgelse har påvist, at jasminolie giver glans og styrker håret. Derfor udnytter mange hårprodukter det naturlige jasminolie, som en måde at gøre deres produkter bedre. Udover hårprodukter, findes jasminolie også i mange andre kosmetiske produkter. Blandt andet findes jasminolie i mange cremer, lotions, parfumer og ses også meget ofte i både håndsæber og kropssæber. 

En af de kosmetiske goder ved jasminolie er, at det er et naturligt inflammationshæmmende middel. Inflammation betyder direkte oversat “at tænde ild” og betyder i den forstand “betændelse”. Altså kan jasminolie være med til at dæmpe betændelse i kroppen, på en helt naturlig måde. Mange benytter piller og meget stærkere løsninger, når de oplever inflammation, og dette er ikke nødvendigvis en god løsning. Inflammationen er nemlig opstået af en grund. Inflammation i kroppen opstår, som en naturlig beskyttelse fra kroppens side. Derfor er det en god idé ikke at bekæmpe inflammation helt uhæmmet, men i stedet benyttet et mere dæmpet og naturligt stof, så kroppen ikke overfyldes med medicin og unaturlige stoffer. 

Udover at kunne fungere anti-inflammatorisk, så har jasminolien også andre kosmetiske goder. Det er nemlig sådan, at jasminolie er kendt for både at være helende og beroligende. Dette er blandt andet derfor, at olien benyttes i meget kosmetik, da vores hud har rigtig godt af at få hjælp til at hele og at blive beroliget. Især huden i ansigtet er udsat for voldsomme forhold med både regn og blæst. Også stærk sol eller meget kolde temperaturer er hårdere ved vores hud, end vi måske går og tror. Derfor er det rigtig godt at have helende og beroligende virkninger, fra jasminolien, i sine cremer. 

Anti-depressiv 

Det er dog ikke kun i kosmetikken, at de beroligende og helende fordele er vigtige. En undersøgelse har nemlig vist, at olien kan benyttes med stort udbytte i aromaterapien. Undersøgelsen viste nemlig, at olien virkede opløftende og fungerede som middel mod depression. Undersøgelsen blev udført på folk med depressive tanker og de havde efterfølgende kunne mærke en forskel. Derfor kan olien blandt være rigtig effektiv om vinteren. Det skyldes, at man som bosiddende i Danmark, oplever meget lange og kolde vintre. Det resulterer i, at rigtig mange i den danske befolkning oplever at blive deprimerede eller har tendens til depressive tanker i vinterhalvåret. Det skyldes, at vores kroppe ikke får de vitaminer som de har brug for, og også de meget mørke og kolde dage kan være hårde ved vores kroppe og sind. Derfor kan man med fordel benytte jasminolie til aromaterapi i vinterhalvåret, for at komme sine depressive tendenser til livs, eller til at behandle dem hvis man står midt i det. 

Lider man af depression mere end kun halvårligt, kan det være en rigtig god idé eksempelvis at gå til aromaterapi og bede om, at der benyttes jasminolie til sessionen. Selvom det ikke i sig selv kan gøre ende på en depression, så kan jasminolien måske med sine naturlige virkninger, hjælpe på vej eller give en følelse af at være blevet opløftet eller boostet med glæde. 

Symptomer i overgangsalderen 

Denne del af jasminoliens udfoldelser og kunnen er rigtig vigtig. Især mange kvinder oplever meget voldsomme ændringer i krop og sind, når de kommer i overgangsalderen. Nogle af de almindelige symptomer ved overgangsalderen er eksempelvis pludselige svedeture og humørsvingninger. Det kan være en meget ubehagelig tid, hvor nogle næsten kan blive drevet til vanvid af disse ændringer i deres kroppe. Derfor vil det for mange være kærkomment, med noget der kan lindre lidt på disse virkninger som overgangsalderen sætter i gang hos mange. Jasminolien har igennem en undersøgelse vist sig at være effektfuld, når der er tale om behandling af overgangsalderens symptomer. En undersøgelse viste 2007 at kvinder med voldsomme reaktioner på overgangsalderen, havde meget stort udbytte, ved ugentligt at få aromaterapeutisk massage med jasminolie. Dette skyldes blandt andet, at olien som før nævnt har disse beroligende, helende og anti-inflammatoriske funktioner. Olien kan igennem en aromaterapeutisk massage altså trænge ind i kroppen og lindre symptomerne på overgangsalderen indefra. Undersøgelsen fastsatte altså jasminoliens funktion klart og tydeligt, og vil derfor være et rigtig godt bud på et forsøg, hvis man lider af voldsomme symptomer på overgangsalder. 

Godt at vide 

Jasminolien har rigtig mange gode funktioner, som mange mennesker kan få glæde af på en helt naturlig måde. Dette skyldes, at olien helt naturligt har en god effekt på både depression, kroppens og sindets forandringer, da olien virker opløftende, men også kosmetisk da olien er god for både hud og hår, men også dufter helt fantastisk, som både massageolie eller som parfumer. 

Dog er det meget vigtigt at jasminolie kun benyttes til udvortes brug. Altså må olien aldrig indtages, hverken i mad eller som drikke. Derudover frarådes det også, at gravide er i kontakt med jasminolie, i hvert fald i de første fire måneder. 

Olien benyttes ofte til aromaterapeutisk massage. Benytter man selv olien derhjemme til massage, er det en rigtig god idé at blande olien op med en basisolie, som kan fortynde jasminoliens kraft en smule. Det er en meget koncentreret og kraftig olie. Det vil også sige, at en lille smule rækker langt. Man skal derfor heller ikke være bange for, at man mister oliens mange gode fordele eller den skønne duft af jasmin, ved at blande den op med en basis olie. Gode bud på forskellige basisolier man kan bruge, hvis man ønsker at blande jasminolien op, kunne være olier som bergamotolie, en form for citrusolie, cedertræolie eller rosenolier. Rosenolie vil med sin egen skønne blomsterduft, være en rigtig god idé til at blande op med jasminolien, hvis man ønsker en dejlig og velduftende aromaterapeutisk massage.