Rosenolie – Hvad er det, og hvad kan det bruges til?

Rosenolie er en æterisk olie, og det er en af de dyreste æteriske olier, der findes. Grunden til dette er, at rosenolie er kompliceret at fremstille. Der kræves utrolig mange rosenblade til fremstillingen af rosenolie. Rosenbladene skal endvidere plukkes på helt bestemte tidspunkter. Blandt andet skal de plukkes om formiddagen, da rosen på dette tidspunkt har det største indhold af olie. Derudover blomstrer roser kun i omkring to måneder i løbet af sommermånederne, hvilket betyder, at bladene kun kan plukkes i en vis periode af året. De fleste haveejere med rosenbede vil også vide, at roser er en sart blomst, der kan være vanskelig at holde. Når man gerne vil bruge bladene til olie, kræver det endnu mere pleje af blomsten, for at få den til at afgive nok olie. Dette bevirker også til at gøre processen, fra blomst til olie, mere langsommelig og kompliceret. Rosenolie fremstilles ved, at man dampdestillerer rosenbladene. Dette er også en kompliceret proces, da det skal gøres meget præcist for, at få mest mulig olie ud af bladene. Rosenoliens fremstilling er altså en kompliceret og langvarig proces, som har en stor betydning for prisen. Der findes forskellige rosenolier alt efter hvilken rosensort, de er lavet på. Dette har især en betydning for duften af olien, som kan svinge fra at være mild og sød til at være mere tung og kraftig. Man brugte i starten rosenolien ren, men senere komponerede man duften ud fra en blanding af æteriske olier, hvorefter de vigtigste stoffer fra fraktionerede olier blev tilsat. Rosenolie kan bruges i en del forskellige henseender, såsom aromaterapi, kosmetik og parfumer.

Aromaterapi

Rosenolie er fantastisk til aromaterapi, da rosens duft er ideel til afslapning. Duften af roser har ofte en følelsesmæssig appel til menneskets sind, som kan være med til at frigøre en fra tunge følelser og tanker. Derudover har rosenoliens duft en sensuel karakter, som er i århundrede har været kendt som et naturligt afrodisiak eller elskovsmiddel. Rosenoliens beroligende og behagelige duft kan for eksempel være med til at pifte den romantiske stemning i soveværelset op. Rosenolie siges også at kunne hjælpe mod impotens, da det har en stimulerende effekt på ens erotiske følelser. Rosenolie kan være ideel til massage, som også kan være godt til et romantisk forspil eller forkælelse. Forkælelsen behøver dog ikke kun at komme i form af en massage. Den kan blandt andet også komme igennem et boblebad eller et langt brusebad. Efter en lang dag, hvor man måske har været igennem det meste af ens følelsesregister, kan et afslappende bad være enormt tiltrængt. Her kan man også bruge rosenolie til at give en afslappende aroma, som man kan dufte til, imens man lader kroppen og sindet slappe af under vandet. Rosenolie kan også have en næsten helende effekt rent fysisk. Den kan for eksempel hjælpe med at løsne op for fordøjelsesproblemer, samt mavesmerter. Rosenolie kan være god for kvinder, som lider af stærke menstruationssmerter, på grund af dens afslappende effekt. Rosenolie kan også blandes med andre æteriske olier for at få flere dufte i spil, men her er det vigtigt, at man ikke bare tager en hvilken som helst olie. Den anden æteriske olie skal kunne komplenterer rosenolien, og ikke stjæle al fokus fra den, så man mister noget af den effekt, som rosenoliens duft har.

Kosmetik

Rosenolie kan ikke kun bruges i forbindelse med aromaterapi, men bliver også flittigt brugt i kosmetik. Rosenolie bliver primært brugt i sæber, lotion og cremer. Rosenolie har også tidligere været brugt i parfumer, men siden slutningen af 1700-tallet har parfumeindustrien brugt syntetisk rosenolie i deres parfumer. Der findes dog stadig botaniske parfumer med ægte rosenolie i. Rosenolie bliver ikke kun brugt i sæber og cremer på grund af den fantastiske duft, men også fordi at rosenolie kan rense huden, da den bekæmper bakterier i huden. Cremer med rosenolie i er også gode til at bekæmpe tør og rynket hud, så hvis man døjer med det, kan disse cremer være gode til at mindske det. Disse cremer er også gode at massere ind i huden, hvis man har tendens til eksem, forkølelsessår eller sprængte blodkar, da rosenolien kan være med til at lindre symptomerne. Cremer med rosenolie er også gode til at give huden en naturlig glød, som kan få huden til at se mere sund ud. Rosenolie har altså mange goder at bidrage med i forhold til kosmetik. Det bidrager både til fugtigere og sundere hud, samt bidrager med en lækker og afslappende duft.

Syntetisk rosenolie

Som nævnt bruges der syntetisk rosenolie i langt de fleste parfumer, da rosenolie er for dyr og for kompliceret til at gøre kommerciel, så den kan bruges i alle parfumer. De fleste parfumer er udelukkende lavet af syntetiske olier, men nogle parfumer er blandingsprodukter bestående af syntetiske stoffer, ægte olier og/eller fraktionerede stoffer. Syntetisk rosenolie indeholder ikke ligeså mange stoffer som ægte rosenolie, hvilket gøre den billigere end den ægte vare. De syntetiske olier kan ofte give anledning til allergi. Syntetisk rosenolie kan også bruges i for eksempel duftlys, hvilket kan give hovedpine og kvalme.

Allergi

Man skal være opmærksom på allergier over for duftolier og ikke kun de syntetiske. Ægte rosenolie er en æterisk, ikke giftig olie, men man skal stadig tage sine forbehold. Hvis man er gravid, bør man holde sig fra rosenolie, da den kan fremprovokere menstruation. Hvis man ved, at man har allergi overfor blomster, skal man også være opmærksom på, at rosenolie kan give allergiske reaktioner på huden. I nogle tilfælde kan æteriske olier være koncentrerede, som ofte betyder, at de bør blandes op, før de bruges på huden. Så hvis man er bevidst om allergi overfor blomster, skal man passe på med æteriske olier generelt og sørge for at læse emballagen grundigt inden brug, så man undgår ubehagelige allergiske reaktioner. Hvis man har følsom hud, bør man også holde sig væk fra æteriske olier. For eksempel skal man undgå æteriske olier, hvis man er under kemobehandling, da huden vil være ekstra følsom, og derfor vil have svært ved at håndtere de æteriske olier, såsom rosenolie.