Mynteolie – hvad er det, og hvad kan det bruges til?

Mynteolie er en af de allermest populære olier, der er at finde, men mynteolie er et vidt begreb. Der findes nemlig mange forskellige olier, der går under navnet mynteolie eftersom der findes mange arter og variationer af mynte, hvoraf de mest populære mynteolier er pebermynteolien og den japanske pebermynteolie. Dog vil du i det følgende kunne læse mere om den almindelige mynteolie, der adskiller sig fra de førnævnte.

Mynteolie er noget helt særligt med sin kraftige duft. Det er nemlig en duft, som man enten kan lide, eller helst vil være foruden. Men hvad er det egentlig, at mynteolie kan, som er noget helt særligt?

Hvor kommer mynten fra? Og hvordan produceres olien?

Inden vi kommer til den del, hvor du finder ud af alle de gavnlige virkninger ved mynteolie, er det essentielt at kende til mynte, og hvordan mynteolien produceres.

Mynte dækker over 20 forskellige arter, der alle vokser på den nordlige halvkugle, og der er omkring 10 arter, der er forholdsvis ukendte. Mynte er både at finde i naturen, men også i mange danskeres køkkenhaver. Nogle gange bliver mynte sammenligne med ukrudt, eftersom de bindes sammen af overløbere både over og under jorden – mynte er dog langt fra ukrudt.

Mere eller mindre alle arter af mynte blomstrer jævnligt, og de fungerer bedst i fugtige klimaer og gerne i skyggen. Derfor er de oftest at finde i mulden nær vand. Mynten er dog en hårdfør plante, og kan faktisk overleve de fleste steder. Derfor er det heller ikke unormalt at finde den steder, hvor der hverken er særligt fugtigt eller skygge.

Mynte er det, der kaldes en årsplante, hvilket betyder, at den har en livscyklus, der varer cirka et år. Derfor er den også utrolig god til at reproducere sig selv, som ofte er tilfældet for årsplanter. Faktisk er den så dygtig til at reproducere sig selv og sprede sig, at den kan være en pestilens for folk med urtehaver. Den kan nemlig meget hurtigt overtage det hele, hvis du ikke sørger for at holde bestanden nede og kontrollere den.

Når det kommer til produktionen af olie, er det blade og blomstertoppe, der anvendes. Disse høstes som regel lige inden blomstring. Dette er nemlig med til at sikre den bedste kvalitet. Selve udvindingen af olien sker ved dampdestillation – hvilket det som regel er, når olien skal udvindes fra bladene. Selve olien har en meget genkendelig duft, da den er skarp og frisk.

Men hvad gør mynteolien så godt for?

Brug mynteolien til huden

Mynteolien kan du blandt andet vælge at bruge til huden. Den har nemlig både antiseptiske og antifungale egenskaber, der gør, at den er særligt brugbar mod forskellige lidelser i huden. Du kan med fordel bruge den i ansigtet, eftersom den har en rensende effekt. Hvis du har problemer med urenheder eller akne, vil mynteoliens egenskaber kunne hjælpe dig. Den antiseptiske egenskab er nemlig en vigtigt spiller i kampen mod akne, eftersom den bekæmper den betændelse, der giver bumser. Kort sagt sørger mynteolien for at holde din hud frisk og ren, hvilket forebygger fremtidige urenheder og bumser. Foruden at holde huden ren, sørger mynteolien også for en frisk duft og fornemmelse, der kan være med til at modvirke træthed.

Dette er ikke de eneste fordele og egenskaber mynteolien besidder. Den har også vist sig at være glimrende som massageolie – særligt når det kommer til sportsmassage, behandling af ømme og forkrampede muskler. Ofte bliver den brugt til lokale muskelsmerter, da det er her, at den for alvor har vist sig gavnlig. Det er dog ikke kun i forbindelse med sportsmassagen, at den kan bruges. Også når det kommer til almindelig massage, er den gavnlig. Muskelspændinger og stivhed i nakke og ryg kan hurtigt behandles med mynteolie. Er du en af de kvinder, der døjer med kramper under menstruation, kan mynteolien også være behjælpelig.

Mynteolie kan bruges som medikament

Mynteolien indeholder mentol, hvilket virker lokalbedøvende. Derfor bliver den også brugt i forbindelse med bolsjer, der skal bekæmpe problemer i halsen og mund – for eksempel i forbindelse med sygdom. Mynteolie kan derfor også bruges til behandling af sådan noget som hoste, forkølelse og lignende sygdomme og problemer. Mynteolien kan nemlig bruges som dampinhalationsmiddel til at løsne op for snot og slim, der befinder sig i hals og næse. Foruden at løsne op i dette, kan den virke febernedsættende. Grunden til dette er, at mynteolie kan sætte godt gang i sveden. Mynteolien er derfor en god følgessvend om vinteren, hvor mange af disse ting opleves.

Forkølelse er dog ikke det eneste, som olien kan bekæmpe. Også problemer med mave og tarm kan lindres med mynteolie. Særligt er det ting som kvalme, fordøjelsesproblemer og luft i maven, der kan lindres, eftersom mynteolien sætter gang i systemet. Ofte er mynteolien tilsat i diverse helsedrikke mod forstoppelse, men det også muligt at købe det i pilleform.

Mange dyr er ikke glade for olien. Det gælder især, når det kommer til myrer, lopper, flåter og lus. Derfor kan du med fordel bruge mynteolien i dit eget hår, i shampooen til dit husdyr eller rundt om i husets hjørner, hvor myrerne holder til.

Tag dine forbehold

Ligesom med alt andet, er det vigtigt, at du tager dine forbehold. Mynte har mange gavnlige egenskaber og virkninger, men du skal selvfølgelig altid tænke dig om. For det første er det en god ide ikke at bruge mynteolien i mere end fire uger af gangen, da din krop ellers kan nå at vænne sig til olien, hvilket kan mindst nogle af virkningerne. Sørg derfor for at holde længere pauser mellem brug.

Som med de fleste andre æteriske olier bør mynteolie ikke bruges af gravide, ammende eller spædbørn. Nogle vil også være allergiske over for olien. I sådanne tilfælde bør du stoppe brugen. Test eventuelt olien på et mindre område til at starte med.

Sidst er det værd at nævne, at mynteolien altid bør bruges om morgen og ikke om aften. Grunden til dette er, at mynteolien kan have en oplivende effekt, og kan derfor spolere din søvn, hvis du vælger at tage den til aften.