Natlysolie – Hvad er det og hvad kan det bruges til?

Natlysolie, som også hedder kæmpenatlysolie, udvindes af planten af Kæmpenatlys. Man udvinder således olien fra plantens frø.
Der findes ikke nogen videnskabelig dokumentation af natlysoliens virkning på menneskekroppen, men den er i mange år blevet brugt som naturlægemiddel mod både mange forskellige sygdomme og lidelser. Natlysolien siges at kunne afhjælpe mange forskellige sygdomme og lidelser, som ADHD, knogleskørhed, psoriasis, bronkitis og mange mange andre, men som nævnt er virkningen fra natlysolie altså ikke anerkendt af lægevidenskaben, som direkte medicin mod disse lidelser og sygdomme. Det interessante ved natlysolien, er dens høje indhold af GLA som er en fedtsyre. Denne fedtsyre kan overføres til mennesker, og Kæmpenatlys var den første plante man udvandt denne fedtsyre fra. Derfor er Kæmpenatlys-planten, og den olie man kan udvinde fra den meget spændende. 

Smerter i brystet 

En af de undersøgelser der er blevet lavet med natlysolie, er en undersøgelse der viste at olien, kan være med til at fjerne smerter ved den lidelse der kaldes mastalgi, altså smerter i brysterne. Grunden til, at man har benyttet og fundet natlysolien spændende i denne sammenhæng er, at man mener at kvinder med smerter i brysterne mangler denne GLA fedtsyre, som natlysolien indeholder rigtig meget af. Derfor mente man, at det ville være optimalt at behandle kvinder, med mastalgi, med natlysolie. Faktisk var natlysolie i Storbritannien tidligere godkendt som receptpligtigt lægemiddel til behandling af denne lidelse. Denne godkendelse blev dog trukket tilbage, da man ikke mente, at beviserne for, at olien virkede, var konsistente nok. Dog kan natlysolien altså godt have rigtig god effekt for nogle med denne lidelse. Så den videnskabelige godkendelse er altså ikke altsigende, og man kan derfor godt prøve sig frem med olien alligevel. Lider man dog af meget slemme smerter, er det en god idé at konsultere en læge, før man selv begiver sig ud i noget. Dette skyldes, at man aldrig kan vide hvordan forskellige kroppe reagerer på noget, især ikke hvis man i forvejen har en lidelse, som gør kroppens immunforsvar svagere. 

Eksem 

Ligesom det ovenstående eksempel er eksem også en af de lidelser, som natlysolie er kendt for at have en rigtig god og helbredende effekt på. Og som i det ovenstående eksempel, mangler der altså også her en lægevidenskabelig godkendelse af produktet som medicin. Eksem er en kløende hudlidelse, som alle aldersgrupper kan rammes af. Eksem indbefatter også børneeksem, atopisk hud altså atopisk dermatitis, og astmaeksem som alle indgår under atopisk eksem og ofte rammer børn. Der er blevet lavet rigtig mange undersøgelser, der viser, at natlysolie har en god effekt på eksem, faktisk viser tredive undersøgelser, at natlysolien kan være med til at behandle eksem. Dog er der også flere undersøgelser, der viser, at natlysolien altså ikke har nogen effekt, og derfor kan olien ikke anerkendes som lægemiddel mod eksem. Dog gælder det altså også, som med behandling af brystsmerter, at man godt kan have gode resultater med natlysolien som middel mod eksem, men man bør stadig altid konsultere en læge, hvis man lider af svær eksem, før man begynder at behandle sig selv med olien. Eksem er dog en svær lidelse at komme af med, og derfor kan det være en rigtig god idé at prøve olien af som behandlingsform, da undersøgelserne i mange tilfælde har vist rigtig god resultater. 

Aromaterapi 

Natlysolien har også andre fordele end at kunne behandle forskellige sygdomme og lidelser. Olien er nemlig også rigtig god at benytte til massage. Her virker olien godt til både krops og ansigtsmassage. Natlysolien er i sin konsistens mere klistret end mange andre olier, og kan derfor med fordel blandes op med en grundolie, før man benytter den til massage og aromaterapi. Ønsker man for eksempel en mere duftende olie, kan man blande olien op med en rosenolie eller en citrusolie som appelsin- eller limeolie. Disse olier er alle meget velduftende og fungerer som skønne massage og aromaterapi olier, og kan derfor være gode bud til at fortynde den effektive og helbredende natlysolie. Natlysolien har dog ikke så lang holdbarhed i sig selv, og derfor kan det også være en rigtig god idé at finde en olie med længere holdbarhed at blande den op med fra start. Så sikrer man sig, at man kan have olien i længere tid. 

Indtagelse af natlysolie 

Natlysolie benyttes ofte som kosttilskud og naturmedicin. Her køber man natlysolien i kapsler som man indtager og derefter får effekt af olien. Men natlysolie kan altså også bruges som behandling direkte på huden. Selvom man ikke benytter olien direkte til massage eller aromaterapi men måske mere som direkte behandling på huden, så bør man alligevel fortynde olien. Dette er en procedure, som man ofte skal gøre med olier, som man benytter til behandling af forskellige lidelser. Fortyndelsen af olien fungerer på samme måde, som hvis man ville benytte olien til massage. Her finder man bare en basisolie til at fortynde natlysolien med, og så kan man bare benytte olien, som man ønsker det direkte på huden. 

Bivirkninger

Selvom natlysolien er kendt for sine mange gode egenskaber, er der altså stadig nogle ting man skal være opmærksom på. En vigtig ting med natlysolien, er at den fungerer blodfortyndende for nogle, og derfor bør man ikke benytte sig af natlysolie, hvis man i forvejen får blodfortyndende medicin, da dette vil resultere i dobbelt dosis. 

Derudover bør gravide og ammende heller ikke indtage eller benytte natlysolie, ligesom at folk der skal i narkose, heller ikke bør indtage natlysolie, op til narkosen skal lægges.

De fleste kan benytte natlysolie uden at have bivirkninger, men der er dog stadig nogle der oplever bivirkninger. Her de mest almindelige bivirkninger som opleves kvalme, opstød, diarre, blød afføring, hovedpine og uro i maven. Disse bivirkninger er almindelige og altså derfor ikke farlige. Dog er der ingen bivirkninger, der er behagelige, og derfor bør man altid overveje, hvis man oplever bivirkninger, om det man får ud af behandlingen, er værd at få disse bivirkninger af. 

Oplever man derimod bivirkninger som udslæt, kløe og hævelse i ansigt og tunge, svimmelhed eller åndedrætsbesvær, i forbindelse med brug af natlysolie, er det rigtig vigtigt at man kontakter sin læge og bliver undersøgt.